ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ 8ης ΕΜΑΚ ΣΕ ΦΑΡΑΓΓΙ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ (ΦΩΤΟ)

Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, 2017 πραγματοποιήθηκε η ετήσια περιοδική άσκηση από τους άνδρες της 8ης ΕΜΑΚ του πυροσβεστικού σώματος Ελλάδας, με κωδική ονομασία “ΗΡΑΚΛΗΣ 2017”.
Η άσκηση έλαβε χώρα στο Πήλιο και στην θέση  Φακίστρα του Δήμου Ζαγοράς -Μουρεσίου του Ν. Μαγνησίας. Ο σχεδιασμός και η υλοποίησή της έγινε σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτή Διασώσεων σε φαράγγια και υπεύθυνο της εταιρείας HELLAS CANYONING Γιώργο Ανδρέου! Περιλάμβανε προσέγγιση , εντοπισμό και διάσωση σε φορείο τραυματισμένου ανθρώπου από δύσβατο σημείο του φαραγγιού στη Φακίστρα Πηλίου.

Επιλέχθηκε η συγκεκριμένη άσκηση διότι στην περιοχή της Θεσσαλίας υπάρχουν πολλά προσβάσιμα από τους πολίτες, φαράγγια. Η αυξημένη ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες επισκεψημότητα αυξάνει και τις πιθανότητες εγκλωβισμού, τραυματισμού και άλλων ατυχημάτων. Η 8η ΕΜΑΚ με συνεχείς εκπαιδεύσεις και τεχνικές ασκήσεις προσπαθεί να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμενη για την γρήγορη και επιτυχή αντιμετώπισή τους.

Στην άσκηση συμμετείχε όλη η Ο.Ο.Ε.Δ. με ειδίκευση σε διάσχιση φαραγγιών της 8ης ΕΜΑΚ , η Π.Υ Βόλου,  με επικεφαλής τον Διοικητή Πύραρχο Μπάμπη Πόζογλου ενώ  παραβρέθηκαν ο Διοικητής Πυρ/κων Υπηρεσιών Θεσσαλίας Αρχιπύραρχος Αχιλλέας Τζουβάρας , οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ζαγοράς -Μουρεσίου κύριοι Σολδάτος Απόστολος,  Μαργαρίτης Κων/νος και ο δημοτικός σύμβουλος Βασταρδής Κων/νος! Η 8η ΕΜΑΚ  τους ευχαριστεί θερμά για την στήριξη και βοήθεια τους στην εκτέλεση της άσκησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη άσκηση του Πυροσβεστικού Σώματος, σε τέτοιου είδους πεδίο, γίνεται για πρώτη φορά πανελλαδικά. Κύριο μέλημα της άσκησης ήταν ο εντοπισμός των τεχνικών δυσκολιών που προκύπτουν από αυτής της μορφής επιχειρήσεων, η καταγραφή του χρόνου ολοκλήρωσης καθώς επίσης και η ανάδειξη τυχόν προβλημάτων που απαιτούν επιπλέον εκπαίδευση η εξάσκηση.
Καθ όλη τη διάρκεια της άσκησης ο εκπαιδευτής Γιώργος Ανδρέου συμμετείχε ενεργά ως παρατηρητής – αξιολογητής (μια και η συμμετοχή αλλού αξιολογητή εντός το πεδίου ήταν αδύνατη λόγω τοποθεσία και έλλειψη προσβασιμότητας).
Καταγράφηκαν τεχνικές δυσκολίες και εντοπίστηκαν προβλήματα που προκύπτουν πάντα σε τέτοιες επιχειρήσεις τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο εκπαίδευσης της Ο.Ο.Ε.Δ προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα σε αντίστοιχα πραγματικά συμβάντα.
Δηλώσεις Περιφερειάρχη Πυροσβεστικού Σώματος Θεσσαλίας Αρχιπύραρχου Αχιλλέα Τσουβάρα
πραγματοποιείται για πρώτη φορά από επίσημο φορέα της χώρας μας, τέτοια άσκηση με αυξημένο βαθμό δυσκολίας και έκτασης, σε πραγματικό πεδίο με πραγματικούς χρόνους, ξεκινάμε να διερευνήσουμε ένα φαράγγι πολυσύχναστο, με αυξημένες πιθανότητες ατυχήματος, λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας. Εχει μεγάλη σημασία να διεξαγονται τέτοιες ασκήσεις σε πραγματικά πεδία, για το καλο της ασφάλειας των πολιτών.

Οι υπεύθυνοι της άσκησης ευχαριστούν επίσης την Ellopia Films USA, που ακολούθησε και κάλυψε την άσκηση με φωτογραφικό και τηλεοπτικό υλικό το οποίο θα διατεθεί στην ΠΥ για να αποτελέσει αντικείμενο εκπαίδευσης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ