Μπροστά σε πολυπληθές ακροατήριο η ομιλία του υποψηφίου προέδρου του Δ.Σ.Λ. Αντ. Γραβάνη
Ικανοποιημένος από την ανταπόκριση που βρήκε μεταξύ των δικηγόρων του νομού η υποψηφιότητά του για την προεδρία του Δ.Σ. Λάρισας εμφανίστηκε την Παρασκευή στην κεντρική του ομιλία ο Αντώνης Γραβάνης ο οποίος έκανε αναφορά στον τρόπο που έφτασε να είναι υποψήφιος της παράταξης
του απερχόμενου προέδρου Δημήτρη Κατσαρού, λέγονταςΑ
«Τον περασμένο Φεβρουάριο,ο πρόεδρος Δημήτρης Κατσαρός, ενημέρωσε για την πρόθεσή του να μην είναι εκ νέου υποψήφιος και κίνησε συλλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη του επόμενου υποψηφίου Προέδρου του ΔΣΛ, με τη συμμετοχή όλων των συναδέλφων που διετέλεσαν σύμβουλοι της Σύγχρονης Πρότασης Δικηγόρων από το 2008 μέχρι σήμερα.
Αποφάσισα να μην αυτοπροταθώ για την προεδρική υποψηφιότητα.
Στην πορεία των εξελίξεων όμως, μου έγινε η εξόχως τιμητική πρόταση να είμαι εγώ ο υποψήφιος που θα εξασφαλίσει την κοινή αποδοχή και θα εγγυηθεί την ενότητα.[Στη ζωή μου εξάλλου, δεν πορεύθηκα ποτέ με γνώμονα την προσωπική φιλοδοξία. Πάντοτε υπερτερούσαν άλλα κίνητρα για την εμπλοκή μου με τα κοινά: 1) Η γνήσια διάθεση προσφοράς, 2) η αυξημένη αίσθηση καθήκοντος και κυρίως3) η πεποίθησή μου ότι μόνον μέσω της ενεργής συμμετοχής πετυχαίνεις πρόοδο και βελτίωση στα πράγματα.]
Εφόσον βεβαιώθηκα ότι η τόσο τιμητική πρόταση τύγχανε της αποδοχής των συναδέλφων μου, παλιότερων και εν ενεργεία, δεν δίστασα να την αποδεχθώ και ευθύς αμέσως στρατεύθηκα στον σκοπό αυτό.
Από την πρώτη στιγμή της επιλογής μου, είχα επίγνωση του βάρους της ευθύνης που αναλάμβανα. Ενός βάρους που πολλαπλασιαζόταν από το γεγονός ότι θα έπρεπε ευθέως να μετρηθώ, να τεθώ σε σύγκριση και να φανώ αντάξιος μιας σπουδαίας προσωπικότητας, ενός συνδικαλιστικού ογκόλιθου, που έγραψε την δική του διακεκριμένη ιστορία στα δρώμενα του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας και της Ολομέλειας μέσα σε καιρούς χαλεπούς: Του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Δημήτρη Κατσαρού».
ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συγκρότηση της ομάδας των συμβούλων που στηρίζουν την υποψηφιότητά του και στον προεκλογικό αγώνα υποστηρίζοντας:
«Με τους άξιους συναδέλφους που πλαισίωσαν την προσπάθεια, δεσμευτήκαμε εξαρχής στο εξής: Ό,τι και αν γίνει στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, δεν θα θυσιάσουμε την προσωπική και συλλογική μας αξιοπρέπεια. Συμφωνήσαμε ότι θα λειτουργήσουμε με πνεύμα ομαδικό και θα διεξάγουμε έναν αγώνα ιδεών, απόψεων και επιχειρημάτων. Ότι θα ακούσουμε τους συναδέλφους ευλαβικά, θα καταγράψουμε τις παρατηρήσεις τους και θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας, αφού πρώτα τις επεξεργαστούμε μεθοδικά και διεξοδικά.
Σήμερα, είμαι ιδιαιτέρως υπερήφανος, διότι αυτό που συμφωνήσαμε εξαρχής, τηρήθηκε σε απόλυτο βαθμό όλη αυτή την περίοδο. Δώσαμε έναν αγώνα ωραίο και καθαρό. Το κυριότερο όμως όλων, είναι ότι διατηρήσαμε ένα υψηλό επίπεδο προεκλογικού λόγου, κάτι που αναγνωρίζεται ήδη ανοιχτά από όλους τους συναδέλφους, είτε μας στηρίζουν είτε όχι.
Θεωρώ ότι η αναγνώριση αυτή συνιστά ήδη μια πρώτηδικαίωση για όλους μας».
Παράλληλα άσκησε κριτική στους συνυποψήφιους προέδρους οι οποίοι όπως υποστήριξε δεν απάντησαν σε ερωτήματα που έθεσε θέλοντας να εγκαινιάσει ένα δημόσιο διάλογο:
« Ήδη φτάσαμε στις παραμονές των εκλογών, χωρίς να έχουν δοθεί σαφείς απαντήσεις στα περισσότερα.[Στο μοναδικό θέμα, επί του οποίου υπήρξαν τοποθετήσεις, διαπίστωσα με χαρά (αλλά και απορία) ότι τελικά όλοι συμφωνούν, επικροτούν και θα συνεχίσουν το πρόγραμμα επιστημονικών εκδηλώσεων του ΔΣΛ, (που όμως λοιδωρήθηκε κατά την περίοδο 2011-2017)]
Θα επαναλάβω τα υπόλοιπα ερωτήματα, διότι ενίοτε και η σιωπή έχει τη σημασία της:
Ρώτησα τους συνυποψηφίους μου αν συμφωνούν ή αν έχουν συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις σε σχέση με την 6μηνη αποχή που κάναμε για το Ασφαλιστικό το 201 6και για την οποία είχαν ακουστεί και γραφτεί πολλά. Δεν έλαβα απάντηση.
Ρώτησα επίσης ποια είναι η θέση τους σχετικά με τη σκοπιμότητα των γραμματίων προκαταβολής. Πέρα από ευχολόγια για μείωση του κόστους τους, δεν έλαβα απάντηση.
Δεν έλαβα απάντηση για τη στήριξη των συνυποψηφίων μου προς τον θεσμό του ΛΕΔΕ. Μπορεί να στηριχτεί ο ΛΕΔΕ από υποψήφια πρόεδρο που έχει διαγραφεί από αυτόν;
Ουδεμία απάντηση πήρα αναφορικά με την άποψή τους σχετικά με την διακινούμενη στο διαδίκτυο πρόταση κατάργησης των δικηγορικών συλλόγων και ίδρυσης ενός πανελλήνιου δικηγορικού συλλόγου (θέση που αποτελεί επιθυμία συνδικαλιστών του ΔΣΑ εδώ και δεκαετίες).
ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ: Οι συνάδελφοι υποψήφιοί μου, καίτοι δεδομένης συνδικαλιστικής εμπειρίας, δεν περιέγραψαν ΚΑΜΙΑ απολύτως πρόταση που έκαναν ως πρώην μέλη του Δ.Σ. για τη βελτίωση της δικηγορικής καθημερινότητας, αν και ρωτήθηκαν σχετικά.
Τα συμπεράσματα ανήκουν στον καθένα από σας».
Ο κ. Γραβάνης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανανέωση που επιχειρεί σε ρόσωπα και συνήθειες κάνοντας λόγο για αλλαγή νοοτροπίας αλλά και για νέα πρόσωπα:
«Η αλλαγή νοοτροπίας δεν είναι ευχολόγιο. Είναι μια συνειδητή επιλογή άμεσα συνυφασμένη με τα πρόσωπα που θα προκύψουν από τις επερχόμενες αρχαιρεσίες. Το αν στη λειτουργία του Δ.Σ. θα επικρατήσει η νηφαλιότητα και η κοινή λογική ή όχι, δεν είναι ζήτημα επιβολής κανόνων ή επιθυμιών.Είναι κατεξοχήν ζήτημα προσώπων που θα κριθεί με την ψήφο σας στις 26 Νοεμβρίου. Εμείς είμαστε εδώ για να αποδείξουμε, ότι η αλλαγή νοοτροπίας στο Διοικητικό Συμβούλιο από ζητούμενο μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Αυτό είναι το πρώτο εκλογικό διακύβευμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας την ομιλία του έκανε αναφορά στη συνδικαλιστική του παρουσία στο δ.σ. του συλλόγου από τον Μάρτιο του 2008, υπηρετώντας από τις θέσεις του Ταμία 2011-2014 και του Γενικού Γραμματέα από το 2014 ως σήμερα, απαριθμώντας ενέργειες και έργα που φέρουν τη σφραγίδα του και λέγοντας:
«ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΆ θα ήθελα να επισημάνω ότι σε μια προεκλογική περίοδο δεν μπορεί όλα να μετρώνται στο επίπεδο των εξαγγελιών καιτων γενικόλογων διακηρύξεων. Ο καθένας κομίζει τα διαπιστευτήριά του σε όλα τα επίπεδα και κυρίως σε επίπεδο έργου. Τα δείγματα γραφής του καθενός μας στο παρελθόν αποτελούν και τον πιο σαφή οδηγό για το μέλλον».
ΟΡΑΜΑ
Οκ. Γραβάνης έκανε αναφορά στο όραμά του για το σύλλογο και τους συναδέλφους του λέγοντας
ξεκινώντας από τα πιο θεμελιώδη:
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΚΥΡΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΑΣ
ΑΝΟΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ
Κλείνοντας ο υποψήφιος πρόεδρος αναφέρθηκε στο πως βλέπει τη δικηγορία του αύριο υποστηρίζοντας τα εξής:
«Η Δικηγορία έχει πολλά περιθώρια εξέλιξης στο μέλλον και ως Έλληνες Δικηγόροι οφείλουμε να παραμείνουμε σε επαφή με τις διεθνείς εξελίξεις:
Ως δικηγορικό σώμα οφείλουμε να πρωτοστατήσουμε για την καθιέρωση μιας δικηγορικής άσκησης ουσιαστικής, με νομοθετική ρύθμιση των όρων και προϋποθέσεών της που ενδεικτικά να περιλαμβάνει τουλάχιστον τρία εξάμηνα στάδια (σε Δικαστήρια, Δημόσια Διοίκηση, Δικηγορία) και να είναι αμειβόμενη από το κράτος.
Πρέπει χωρίς παρωπίδες και φοβίες, να ξεκινήσουμε τον διάλογο για την προαιρετική Δικηγορική Ειδικότητα (επαγγελματική και όχι ακαδημαϊκή) με σαφές νομοθετικό πλαίσιο που θα καθορίζει τη σύσταση και λειτουργία των φορέων κατάρτισης στο πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Επίσης πρέπει να συζητήσουμε ανοιχτά για ένα κανονιστικό πλαίσιο παροχής δικηγορικών υπηρεσιών / νομικής συμβουλής μέσω διαδικτύου, οι οποίες όσο παραμένει θολό το τοπίο, αποτελούν terraincognita και πεδίο πρόσφορο σε πειρατικά φαινόμενα και ταυτόχρονα ανεκμετάλλευτο σε εμάς, ενόψει μιας παγκόσμιας διαδικτυακής αγοράς.
Όσα περιέγραψα, αποτελούν ένα μικρό δείγμα των προτάσεων και των σκέψεών μας για τη «Δικηγορία του Αύριο» σε τοπικό και γενικό επίπεδο. Η πλήρης προγραμματική μας παρουσίαση έχει ήδη αποσταλεί σε εσάς μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείο ενώ είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα μας spdl.gr και στη σελίδα μας στο FB».
Η ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Ανδρούτσου Ελένη
Αστερίου Φώτιος
Βράκας Βασίλειος
Γκουτζουρέλας Βασίλειος
Δημοβέλης Πέτρος
Κακαζιάνη Ελένη
Καραΐσκος Βασίλειος
Καραμανές Περίανδρος
Νασιακόπουλος Γεώργιος
Νούτσιας Γεώργιος
Παυλακούδης Σταύρος
Σαργκάνη Ελευθερία
Σουλακούδης Κυριάκος
Φιλοκώστα Αλεξάνδρα