Σ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

Ενωτικός εμφανίστηκε ο υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου παρουσιάζοντας τις θέσεις του συνδυασμού “Ανεξάρτητη Επιμελητηριακή Κίνηση”

Το αδιαχώρητο το μεσημέρι του Σαββάτου στην αίθουσα του 2ου ορόφου του Επιμελητηρίου Λάρισας, όπου ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Επιμελητηριακής Κίνησης» Σωτήρης Γιαννακόπουλος παρουσίασε τις θέσεις και τους υποψηφίους της παράταξής του.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης ο κ. Γιαννακόπουλου εμφανίστηκε ενωτικός, καλώντας όλους να μετέχουν στη διαδικασία, ενώ περιέγραψε μια παράταξη «με βάθος 25 χρόνων που στοχεύει να φτάσει ακόμη πιο μακριά».

«Η ενωτική μας φωνή παραμένει το δυνατό μας σημείο, αποτελούμε ένα εργαστήρι ιδεών και προβληματισμών με στόχο τη στήριξη του επιχειρείν, σε κλίμα αλληλεγγύης και εξωστρέφειας», τόνισε ο κ. Γιαννακόπουλος, επισημαίνοντας παράλληλα πως «επιτέλους θα πρέπει να μπει στις ράγες ο αγροδιατροφικός τομέας με παράλληλη ανάπτυξη του τουρισμού».

«Να στηρίξουμε όλοι μαζί την επιχειρηματικότητα, όχι άλλα “λουκέτα” σε τοπικές επιχειρήσεις», κατέληξε ο κ. Γιαννακόπουλος.

Στην ομιλία του στην κατάμεστη αίθουσα ο κ. Γιαννακόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ έρχεται από μακρυά και στοχεύει να πάει ακόμα μακρύτερα. Δεν είναι ένας απλός συνδυασμός, που δημιουργήθηκε για να συμμετάσχει σε μια εκλογική διαδικασία. Είναι μια κίνηση ανθρώπων του επιχειρείν, ένα μεγάλο εργαστήρι ιδεών και προβληματισμών, μια οικογένεια ανθρώπων της αγοράς που συνειδητά θέλουν να προσφέρουν  για το κοινό καλό. Βασικές μας αρχές είναι η ανιδιοτελής προσφορά, η αλληλεγγύη για το συνάδελφο και η στήριξη του πιο αδύναμου.

Με αυτές τις αρχές που μας μετεδωσαν οι παλιότεροι πορευτήκαμε, αυτές μεταλαμπαδεύσαμε στους νεότερους και μ αυτές θα συνεχίσουμε.

Η κίνησή μας, όπως προανέφερα, έχει βαθιές ρίζες. Βρίσκεται στο τιμόνι του Επιμελητηρίου Λάρισας για πολλά χρόνια και κατάφερε να το αναδείξει σε ένα από τα πιο δυναμικά επιμελητήρια της χώρας. Περάσαμε, ως διοίκηση, καλές αλλά και δύσκολες στιγμές. Χωρίς αμφιβολία η δυσκολότερη ήταν εκείνη του κουρέματος των αποθεματικών μας. Εμείς, λοιπόν, τότε πήραμε την απόφαση να κρατήσουμε το Επιμελητήριο ζωντανό με κάθε τρόπο και τα καταφέραμε, μέσα από τη χρηστή και συνετή διοίκηση.  Σήμερα μπορούμε  να υπερηφανευόμαστε για το αποτέλεσμα αυτής μας της απόφασης, καθώς πλέον ο οργανισμός είναι σε θέση να στηρίξει τις δράσεις που θα στοχοθετήσει, υγιής και οικονομικά εύρωστος.

Παρά όμως τη δύσκολη συγκυρία που βιώσαμε μπορέσαμε κι  ως ένα βαθμό να στηρίξουμε την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων του νομού, δημιουργήσαμε την αναπτυξιακή εταιρεία προκειμένου να αποκτήσουμε οικονομική αυτοτέλεια, ξεκινήσαμε σε συνεργασία με το δικηγορικό σύλλογο το θεσμό των διαμεσολαβητών, βοηθήσαμε δράσεις φορέων και συλλογικοτήτων. Για είκοσι χρόνια αποδεικνύουμε καθημερινά  πως μοναδικό μας μέλημα είναι η προώθηση της επιχειρηματικότητας. Και κάτι ακόμα. Προτιμούμε το είναι από το φαίνεσθαι. Εστιάζουμε στην ουσία των πραγμάτων κι επιζητούμε την αποτελεσματικότητα.

Κι ερχόμαστε στο σήμερα. Στο δύσκολο σήμερα, που το βιώνουμε μέρα με τη μέρα. Που αγωνιζόμαστε με κάθε μέσο να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας ζωντανές. Σήμερα, λοιπόν, περισσότερο από ποτέ τα επιμελητήρια οφείλουν να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στην προσπάθεια για την  ανάκαμψη της επιχειρηματικότητας, και συνακόλουθα της ελληνικής οικονομίας, μέσα από στοχευμένες δράσεις και στρατηγικές, μέσα από συνέργειες, αλλά και μέσα από αγώνες. Γιατί ναι μεν μπορεί το επιμελητήριο να είναι ο σύμβουλος της πολιτείας, αλλά πάνω και πριν απ’ όλα είναι η φωνή του επιχειρηματία.Κι όταν χρειάστηκε κατεβήκαμε και στο πεζοδρόμιο. Να θυμίσω μόνο την πρωτοβουλία που αναλάβαμε μαζί με όλους τους επαγγελματικούς κι επιστημονικούς φορείς για να μη φύγει το ΤΕΙ από την πόλη μας.

Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι δράσεις που σε επίπεδο νομού σχεδιάζουμε να για την επόμενη θητεία.

Πρώτα απ’ όλα, θα αναλάβουμε μια συντονισμένη προσπάθεια για την είσοδο όσο το δυνατό περισσότερων επιχειρήσεων στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Στόχος μας είναι μέσα στην επόμενη τετραετία το κάθε κατάστημα, η κάθε βιοτεχνία, ο κάθε παραγωγός πέρα από τη φυσική τους έδρα να διαθέτουν και την ηλεκτρονική τους έδρα, ώστε να μπορέσουν να διαθέσουν τα προϊόντα τους σε όσο το δυνατό περισσότερους καταναλωτές, εντός κι εκτός των συνόρων. Για το λόγο αυτό θα παράσχουμε την απαραίτητη συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη για τη δημιουργία αλλά και την αποτελεσματική λειτουργία e-shop για κάθε επιχείρηση.

Ιδρύουμε τμήμα αγροδιατροφής (agromarketing) για την καλύτερη και πλήρη αξιοποίηση των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της περιοχής, στα πρότυπα μεγάλων ξένων επιμελητηρίων, όπως λ.χ της γειτονικής μας Ιταλίας.

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Θεσσαλίας συνδέουμε την επιχειρηματικότητα  με την εκπαίδευση, για την αξιοποίηση του επιστημονικού  δυναμικού και της παραγόμενης γνώσης. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει αυτή η διασύνδεση στη σημερινή εποχή.

Στηρίζουμε τις τοπικές αγορές  μέσω στοχευμένων δράσεων, σε συνεργασία με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και τους φορείς της επιχειρηματικότητας, και πρωτίστως με τους εμπορικούς κι επαγγελματικούς συλλόγους.

Παράλληλα, αναλαμβάνουμε συντονισμένη προσπάθεια ώστε να δημιουργήσουμε μια νέα καταναλωτική κουλτούρα με τη δράση που θα ονομάσουμε ΑΚΤΙΝΑ 50 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ (είναι συμβολικά τα όρια του νομού), που σαν στόχο θα έχει την κατανάλωση προϊόντων που παράγονται στο νομό και γενικά την επιλογή τοπικών καταστημάτων κι επιχειρήσεων για τις αγορές μας. Αν μόνο τα 15000 μέλη του επιμελητηρίου μας με τις οικογένειές τους επιλέξουν τοπικά καταστήματα και προϊόντα για τις καθημερινές τους ανάγκες, τότε η κρίση θα αποτελέσει παρελθόν για τις επιχειρήσεις μας.

Αναδεικνύουμε το τουριστικό  προϊόν της περιοχής με συμμετοχή σε μεγάλες κλαδικές εκθέσεις του εξωτερικού και στοχευμένα roadshow. Ο νομός μας διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες και ποιοτικότερες ακτογραμμές, το μυθικό βουνό των θεών, τον Όλυμπο, την πατρίδα του Αχιλλέα, τα Φάρσαλα. Παράλληλα θα παράσχουμε ισχυρή υποστήριξη στις επιχειρήσεις του τουρισμού, ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Επιμορφώνουμε τα μέλημας με διοργάνωση σεμιναρίων και θεματικών ημερίδων, για τον εκσυγχρονισμό και την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Παρέχουμε νομική και συμβουλευτική υποστήριξη των επιχειρήσεωνγια θέματα φορολογικά, ασφαλιστικά και τραπεζικά, μέσω της δημιουργίας ειδικού helpdesk.

Στοχεύουμε δυναμικά στις εξαγωγές , με τη δημιουργία γραφείου εξαγωγών, ώστε να υποβοηθήσουμε ακόμα περισσότερο την εξωστρέφεια των τοπικών επιχειρήσεων. Η εξωστρέφεια υπήρξε ανέκαθεν βασική προτεραιότητα της κίνησής μας και πάνω σ’ αυτό τον τομέα έχουμε ήδη καταφέρει πάρα πολλά.

Πέρα από τους παραπάνω βασικούς άξονες δράσεων για την ερχόμενη τετραετία, βασική μας επιδίωξη είναι να οικοδομήσουμε μια σχέση αλληλεπίδρασης μεταξύ διοίκησης και μελών. Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι να είναι τα ευήκοα ώτα που θα λαμβάνουν το feedback της αγοράς και θα προσπαθούν να δίνουν λύσεις.

Στην προσπάθειά μας αυτή για ένα σύγχρονο, ανοιχτό και πάνω απ’ όλα χρήσιμο για το συνάδελφο επιμελητήριο συγκροτήσαμε ένα ψηφοδέλτιο με τη συμμετοχή συναδέλφων απ’ όλους τους κλάδους, με εμπειρία και γνώση, αλλά και με νεανική ορμή και νέες ιδέες και πάνω απ’ όλα με μεράκι και όρεξη για ανιδιοτελή προσφορά. Ένα κράμα παλιότερων με εμπειρία στα επιμελητηριακά και στα κοινά γενικότερα αλλά και νέων που για πρώτη φορά συμμετέχουν. Όπως ανέφερα και στην αρχή της τοποθέτησής μου η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ είναι μια μεγάλη επιχειρηματική οικογένεια που διαρκώς μεγαλώνει με τη συμμετοχή νέων ανθρώπων.

Σήμερα από τούτο το βήμα καλώ όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν την οικογένεια αυτή, να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της, ώστε μαζί να δημιουργήσουμε τις ευκαιρίες που μας αξίζουν”.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Στην εκδήλωση της παρουσίασης των θέσεων της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ παρέστησαν κι απηύθυναν χαιρετισμό, ο αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, Δ. Παπαδημόπουλος, οι Δήμαρχοι Φαρσάλων και Αγιάς, κ.κ. Αρ. Καραχάλιος και Αντ. Γκουντάρας, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, κ. Δ. Κατσαρός, ο αντιπρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Στ. Ζαούτσος, ο Πρόεδρος του ΘΕΣΓΑΛΑ κ. Θ. Βακάλης καθώς και ο υποψήφιος πρόεδρος του επιμελητηρίου, κ. Β. Ζάρκος.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Για να δείτε τους υποψήφιους του συνδυασμού και την ιδιότητά τους πατήστε ΕΔΩ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ