ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Νέα παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας του ΟΑΕΔ πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης με πρωτοβουλία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και τη συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων και ανέργων.

«Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ξεπερνούν στο νομό τους 23.000, ενώ πάνω από 6.000 εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες, δίχως να λείπουν οι περιπτώσεις που λόγω πτώχευσης των επιχειρήσεων πολλοί καταλήγουν άνεργοι χωρίς να πληρωθούν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις», τόνισαν οι συνδικαλιστές.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης επιδόθηκε σχετικό ψήφισμα με τα αιτήματα του ΕΚΛ για την προστασία των ανέργων και το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία για όλους με δικαιώματα, όπου και απαιτούνται τα εξής: 

Έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ σε όλους τους ανέργους για τις γιορτές Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς.

Επίδομα 600 ευρώ το μήνα σε όλους τους ανέργους, όσο είναι άνεργοι, χωρίς άλλες προϋποθέσεις, με δεδομένο ότι διεκδικούμε να επανέλθει άμεσα με νόμο στα 751 ευρώ ο κατώτερος μισθός. Να το δικαιούνται και οι μικροί ΕΒΕ που έκλεισαν και οι απόφοιτοι ΑΕΙ – ΤΕΙ, Λυκείου που δεν βρίσκουν δουλειά.

Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το κράτος, για όλους τους ανέργους και τις οικογένειες, όσο διαρκεί η ανεργία.

Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι εργατικής – λαϊκής οικογένειας. Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για τους ανέργους.

Μείωση 50% των τιμολογίων ΔΕΗ, ΔΕΥΑ, ΟΤΕ, Φυσικό Αέριο και απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος, αερίου και σταθερού τηλεφώνου.

Χορήγηση από το κράτος δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες για τους ανέργους.

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των διοδίων, του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατάργηση των δημοτικών τελών στους ανέργους και μείωσή τους στους εργαζόμενους.

Επιδότηση ενοικίου για τους ανέργους στο 100% της αξίας του από το κράτος.

Κρατική αγορά συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων σε ανέργους.

Δωρεάν χορήγηση μίνι γεύματος σε όλα τα παιδιά των δημόσιων σχολείων. Δωρεάν παροχή των σχολικών ειδών στα παιδιά ανέργων. Να παίρνονται δωρεάν όλα τα παιδιά των ανέργων στους Παιδικούς Σταθμούς.

Όχι στις απολύσεις και στις ελαστικές μορφές εργασίας.

Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, με ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς και σύγχρονα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κανείς να μην αμείβεται κάτω από 751 ευρώ. Νομοθετική κατοχύρωση τώρα της 7ωρης – 5ήμερης – 35ωρης εργασίας, χωρίς μείωση, αλλά με αύξηση μισθών.

Άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου και πλήρους απασχόλησης προσωπικού στη Δημόσια Υγεία – Πρόνοια, ασφαλιστικά ταμεία, στη δημόσια εκπαίδευση, στους ΟΤΑ και σε υπηρεσίες για κοινωνικές ανάγκες.

Επανασύσταση του ΟΕΚ. Άμεση δημοπράτηση και ανέγερση εργατικών κατοικιών στο Νομό Λάρισας και σε όλη τη χώρα. Άμεση κατασκευή νέου δημόσιου κέντρου αποκατάστασης στη Θεσσαλία, δημόσιων Κέντρων Υγείας, δημόσιων σχολείων και παιδικών σταθμών όπου χρειάζονται με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση. Κατασκευή σπουδαστικών – φοιτητικών εστιών στη Λάρισα για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών.

Δημόσια έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών, σύγχρονων αθλητικών έργων σε όσους δήμους δεν έχουν ή δεν καλύπτουν τις ανάγκες, ολοκλήρωση οδικών & σιδηροδρομικών έργων. Να ολοκληρωθούν τα έργα εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου.

Να επαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια Ζάχαρης και Οινοπνεύματος στη Λάρισα με ευθύνη του κράτους.

Ειρήνη Παπουτσή 

 

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com