Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και Κώστας Στεργίου κατέθεσαν Αναφορά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, την ανακοίνωση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ποταμιάς που αφορά το πρόβλημα που έχει προκύψει στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι – Ελασσόνας με τους «δικαιούχους» του προγράμματος δάσωσης
καλλιεργήσιμων εκτάσεων με ψευδακακία.
Στο κείμενο του συλλόγου αναφέρονται τα εξής:
“Λύση εδώ και τώρα για το πρόβλημα στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι
Σημαντικό πρόβλημα προέκυψε στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι-Ελασσόνας, το οποίο αφορά 70 περίπου κατοίκους του χωριού, «δικαιούχους» προγράμματος δάσωσης καλλιεργήσιμων εκτάσεων με ψευδακακία.
70 παραγωγοί σε ένα ορεινό και απομακρυσμένο χωριό, 70 οικογένειες που είναι σε μεγάλη αναταραχή και αναστάτωση, καθώς «ελαφρά την καρδία» οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν δίστασαν να τους απεντάξουν από το «πρόγραμμα» στα πλαίσια του Καν. 2080/92 της τότε ΕΟΚ, λίγο πριν αυτό λήξει.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά να τους ζητούν την επιστροφή των ποσών επιδότησης που τους είχαν καταβληθεί σταδιακά αυτά τα χρόνια (από το 1994 έως και το 2013). Τα οποία ποσά ξεκινούν από 5.000 ευρώ και φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις τις 45.000 ευρώ! Τα ποσά αυτά μάλιστα έχουν σε πολλές περιπτώσεις βεβαιωθεί στην αρμόδια ΔΟΥ, λογαριασμοί έχουν μπλοκαριστεί και οι κατασχέσεις είναι προ των πυλών.
Το πρόβλημα ξεκινάει από το 1993, όταν στο χωριό εγκαταλείφθηκε η καπνοκαλλιέργεια, η οποία ήταν η κύρια και βασική ασχολία. Κάτω από την πίεση κρατικών υπηρεσιών και διαφόρων «παραγόντων» και με δέλεαρ τις επιδοτήσεις, οι άνθρωποι δέσμευσαν δεκάδες στρέμματα καλλιεργήσιμες εκτάσεις για 20 χρόνια.
Η υποχρέωσή των παραγωγών ήταν να διατηρηθεί η καλλιέργεια σε καλή κατάσταση και ο αριθμός των δένδρων είχε οριστεί από ειδικούς να είναι 160-200 δένδρα ανά στρέμμα. Εάν υπήρχε μείωση του αριθμού των δένδρων πάνω από 20% θα έπρεπε να βγουν από το πρόγραμμα, επιστρέφοντας όσα χρήματα είχαν πάρει από την αρχή της ένταξης. Κάθε χρόνο υπήρχαν αρκετά κενά αλλά το Δασαρχείο, τους παρότρυνε να συμπληρώνουν αυτά τα κενά και αυτό έγινε μέχρι το 13ο έτος της καλλιέργειας.
Το 2007 το Δασαρχείο Λάρισας αντί να βγάλει τους καλλιεργητές από το πρόγραμμα, όπως προβλέπονταν από κοινοτική διάταξη, χωρίς να παίρνουν την ενίσχυση αλλά και χωρίς να τους ζητηθεί να επιστρέψουν τα χρήματα που είχαν πάρει μέχρι τότε, τους ενημέρωσε ότι δεν χρειάζονταν να υποβάλλουν αίτημα καταβολής της ετήσιας ενίσχυσης και πως δεν θα υποστούν καμία υποχρέωση χρημάτων και ότι στο τέλος της εικοσαετίας θα τους επέστρεφαν τα χωράφια. Από το 2007 οι συγκεκριμένοι αγρότες είναι σε οικονομική ομηρία αφού, χωράφια δεν έχουν και ενίσχυση δεν παίρνουν.
Τον Μάιο του 2013, μερικές ημέρες προ της εκπνοής της εικοσαετίας, έλαβαν ειδοποιήσεις από το Δασαρχείο Λάρισας να επιστρέψουν έντοκα τις ενισχύσεις που είχαν λάβει από τη στιγμή που ενταχθήκαν. Επιπλέον τους ζητούσαν να επιστρέψουν τις ενισχύσεις που είχαν λάβει για όλα τα χωράφια, ενώ η μείωση του αριθμού των δένδρων πάνω από το 20% υπήρχε μόνο σε ένα από τα πέντε αγροτεμάχια που είχε κάποιος. Στο ερώτημά γιατί να επιστραφούν όλες οι ενισχύσεις για όλα τα αγροτεμάχια και όχι αυτού του αγροτεμαχίου που είχε τη μείωση του αριθμού των δένδρων, η απάντησή τους ήταν ότι λόγω έλλειψης προσωπικού της υπηρεσίας μας έγινε ένας φάκελος για όλα τα τεμάχια και συνεπώς πρέπει να επιστραφούν για όλα τα αγροτεμάχια.
Τα γεγονότα στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι, ξεσκεπάζουν ανοιχτά αυτές τις πλευρές και εκείνες τις πολιτικές που οδηγούν στο ξεκλήρισμα. Παραλείψεις, λάθη, έλλειψη προσωπικού στο Δασαρχείο φορτώνονται στις πλάτες των αγροτών και τους ζητούν επιστροφή των χρημάτων που ως τότε έπαιρναν με την έγκριση του Δασαρχείου και των αρμόδιων υπηρεσιών.
Το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό. Και σε αυτή τη φάση μόνο έτσι πρέπει να λυθεί.
Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ποταμιάς είναι στο πλευρό των κατοίκων του Μεγάλου Ελευθεροχωρίου. Το θέμα πρέπει να πάει στο Βουλή.
Απαιτούμε από τα αρμόδια υπουργεία, που πετούν ο ένας το μπαλάκι στον άλλο, να βρουν λύση εδώ και τώρα. Να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση.
Καλούμε το αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο του Μεγάλου Ελευθεροχωρίου, να βγάλει επίσης συμπεράσματα με αφορμή το πρόβλημα.
Να δει ξεκάθαρα ποιος είναι ο πραγματικός του αντίπαλος: είναι οι πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Μόνη λύση η οργάνωση και συσπείρωση στο Αγροτικό Κίνημα, που πανελλαδικά εκφράζεται από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και στη δική μας περιοχή από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας. Μόνη λύση η διεκδίκηση και ο αγώνας”.