Η ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΕΦΕΡΑΝ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ημερίδα με κύριο στόχο την ανάδειξη της επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας και τις επιπτώσεις τους στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη Λάρισα, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου της πόλης.

Στην ημερίδα με θέμα «Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο» τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος του ΕΚΛ Τ. Τσιαπλές, η Εύη Γεωργιάδου, Μηχανικός Ασφάλειας, Μέλος της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) και ο Χρήστος Παπάζογλου, Γιατρός Εργασίας, Μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), οι οποίοι και αναφέρθηκαν στην κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, αλλά και στα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λαμβάνονται και φυσικά να τηρούνται από όλους.

Όπως επισημάνθηκε στο πλαίσιο της ημερίδας  μέσα στο 2016 στο νομό καταγράφηκαν 111 εργατικά ατυχήματα, εκ των οποίων το ένα θανατηφόρο, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μέχρι και τις 20/11/2017 τα ατυχήματα έφτασαν και πάλι τα 111, εκ των οποίων τα τέσσερα είχαν τραγική κατάληξη και αρκετά κατέληξαν σε βαριές αναπηρίες.

«Υπάρχουν ατυχήματα που δεν δηλώνονται καν για το φόβο της απόλυσης, ενώ οι συνθήκες εργασίας οδηγούν πολλές φορές σε πρόωρη φθορά της υγείας και σε εκδήλωση ασθενειών που δεν καταγράφονται και δεν αναγνωρίζονται», τονίστηκε στο πλαίσιο της ημερίδας, με τους εισηγητές να αναφέρουν ως κύριες αιτίες των εργατικών ατυχημάτων την απουσία μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, την εντατικοποίηση της εργασίας αλλά και την εργασιακή ανασφάλεια.

Τέλος επισημάνθηκε η ανάγκη οργάνωσης της δράσης του εργατικού κινήματος προς την κατεύθυνση αυτή, «αφού επιχειρηματικοί όμιλοι και μεγαλοεργοδότες επιμένουν να θυσιάζουν εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου».

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ