ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΥΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Ο Συνήγορος του Πολίτη έλαβε αναφορές από γονείς και κηδεμόνες μαθητών, αλλά και περιφερειακά σκακιστικά σωματεία και συλλόγους, σχετικά με τη διαδικασία και τον τρόπο διεξαγωγής περιφερειακών σκακιστικών αθλητικών εκδηλώσεων και τα ετήσια πανελλήνια σκακιστικά πρωταθλήματα μαθητών και μαθητριών.

Από την επικοινωνία του Συνηγόρου με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία Παιδείας (∆ιεύθυνση Φυσικής Αγωγής) και Πολιτισμού (γενική γραμματεία Αθλητισμού), και την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία προέκυψε ότι:

α) σύμφωνα με την υπουργική απόφαση (ΥΑ) του υπουργείου Παιδείας «Αθλητικές δραστηριότητες σχολείων Πρωτοβάθμιας και ∆ευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», το σκάκι δεν εντάσσεται στα Ολυμπιακά Αθλήματα προκείμενου να διεξάγεται Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, αλλά μπορεί να ενταχθεί σε αγώνες που υλοποιούνται σε επίπεδο ∆ιευθύνσεων Εκπαίδευσης. Για κάθε διοργάνωση που δεν προβλέπεται από την ΥΑ, αρμόδια να αποφασίζει είναι η ∆ιεύθυνση Φυσικής Αγωγής με εισήγηση από την κεντρική οργανωτική επιτροπή σχολικών αθλητικών δραστηριοτήτων

β) το υπουργείο Παιδείας δεν έχει καμία οργανωτική ή άλλη σχέση με τα «Πανελλήνια πρωταθλήματα μαθητών – μαθητριών (ατομικό και ομαδικό)» που διεξάγονται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (ΕΣΟ), την οποία εποπτεύει η γενική γραμματεία Αθλητισμού. Τα πρωταθλήματα αυτά διοργανώνονται ετησίως σε δύο φάσεις, και διακρίνονται στα Περιφερειακά, την ευθύνη διοργάνωσης των οποίων έχουν οι αναγνωρισμένες ενώσεις και τοπικές επιτροπές της ΕΣΟ, και στην τελική φάση τριήμερης αθλητικής συνάντησης με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα, συνήθως σε διαφορετική κάθε χρόνο γεωγραφική περιοχή. Το πανελλήνιο τριήμερο αθλητικών εκδηλώσεων έχει υψηλό οργανωτικό κόστος, που καλύπτεται από ιδιώτες συνδιοργανωτές, με βάση συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια και προϋποθέσεις που αποδέχονται οι συμμετέχοντες βάσει σχετικής προκήρυξης, που προβλέπει υποχρεωτική διαμονή των συμμετεχόντων στον χώρο διεξαγωγής. Η συμμετοχή στους εν λόγω αγώνες της τελικής φάσης είναι προαιρετική, έχει κατά μείζονα λόγο φεστιβαλικό χαρακτήρα, αλλά και εμπίπτει στο πεδίο της έννοιας του αθλητικού τουρισμού, ενώ η συμμετοχή αυτή δεν συνδέεται (με βάση το ισχύον πλαίσιο) με κανένα προνόμιο και κανένα ωφέλημα για τους συμμετέχοντες.

Από τη διερεύνηση του ζητήματος, διαπιστώνεται ότι στο σύνολο τους συγχέονται οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες των εμπλεκομένων-συναρμόδιων φορέων και οργανώσεων, και οι διακριτές λειτουργίες τοπικών και πανελλήνιων σκακιστικών αγώνων, ενώ δίνεται έμφαση στον ανταγωνιστικό χαρακτήρα του αθλήματος. Για τον λόγο αυτό ο Συνήγορος επεσήμανε προς τα συναρμόδια υπουργεία ότι υφίσταται ανάγκη διευκρίνισης του νομοθετικού-κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας του αθλήματος, και απαιτείται καλύτερος λειτουργικός συντονισμός ως προς τις αγωνιστικές δραστηριότητες και τον εποπτικό έλεγχο συλλόγων και ενώσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, σε συνεργασία με την ΕΣΟ. Τέλος, ο Συνήγορος ενεργώντας στο πλαίσιο της αποστολής του για την προάσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού, εκδήλωσε τη διαθεσιμότητά του να συνεργαστεί περαιτέρω με τα συναρμόδια υπουργεία και την ΕΣΟ, με στόχο τη λήψη των κατάλληλων θεσμικών μέτρων που θα διασφαλίζουν με τον καλύτερο τρόπο τα δικαιώματα των ανηλίκων μαθητών – σκακιστών.

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού ενημέρωσε την Ανεξάρτητη Αρχή για την πρόθεσή του να προχωρήσει, σύμφωνα με τις προτάσεις του Συνηγόρου, στην ανάπτυξη συνεργασιών με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τους φορείς, προκειμένου να υπάρξει η βέλτιστη αντιμετώπιση του ζητήματος και η διασφάλιση των καλών συνθηκών συμμετοχής των μαθητών.

esos.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ