ΤΟ ΚΟΥΡΜΠΕΤΙ: ΟΤΑΝ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ “ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΚΟΥΡΜΠΕΤΙ” ME TIMIOTHTA!

Η ιδιοκτήτρια του χώρου Μπέτυ Σελίδου μιλά στην Ειρήνη Παπουτσή
Παρουσία πληθωρική, με κείνο το μοναδικό τσαμπουκά του Βορρά, τον τίμιο, που δεν σου αφήνει περιθώρια για δεύτερες σκέψεις, μα και μια φωνή σπουδαία, που σαν «πιάνει» τα ρεμπέτικα σ’ αφήνει να «δεις» μέσα της και μοιράζεται το θησαυρό απλόχερα μαζί σου.
Η Μπέτυ Σελίδου μας ήρθε από τη Θεσσαλονίκη, συμπλήρωσε κιόλας μια 10ετία στη Λάρισα και μπήκε για τα καλά στη ζωή της πόλης τα τελευταία 5 χρόνια, όταν και μας πρωτοσύστησε το «Κουρμπέτι», στην περιοχή του Σταθμού.
«Όταν πρωτοήρθα ήμουν με το ένα πόδι εδώ και το άλλο στη Θεσσαλονίκη, οπότε κοίταξα να έχω πρόσβαση περισσότερο στην… έξοδο της πόλης επιλέγοντας την περιοχή του Σταθμού για να βγω στο κουρμπέτι», θα μας πει γελώντας η Μπέτυ, γυρίζοντας το χρόνο πίσω και μιλώντας για μια ιδιαίτερη περιοχή-ορόσημο για την ίδια, που την «έδεσε» με την πόλη και τους ανθρώπους της.

Το παραδοσιακό καφενείο του Σταθμού μεταφέρθηκε φέτος στο λόφο του Φρουρίου, στην 1η πάροδο της Φιλελλήνων 9, διατηρώντας αναλλοίωτο το χαρακτήρα και την «τιμιότητά» του, μα και προσθέτοντας νέα στοιχεία και χαρακτηριστικά σε μια πρόταση πολιτισμού που ήρθε για να μείνει.
Λειτουργώντας σε δύο επίπεδα το «Κουρμπέτι» μας υποδέχεται με το τζάκι αναμμένο και τα τραπεζάκια του καφενέ για καφεδάκι, κρασί, τσίπουρα, ρακές και νόστιμους σπιτικούς μεζέδες με αγνά υλικά και προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, ενώ μας ανεβάζει στο ευρύχωρο πατάρι του, όπου άνετοι καναπέδες και καθιστικά με «σύμμαχο» την ξυλόσομπα αποτελούν το ιδανικό σκηνικό για τα live του μαγαζιού.

«Πρόκειται για μια ιδέα, μια πρόταση αν θες πολιτισμού όπου δίνεται η δυνατότητα σε νέους δημιουργούς να αποκτήσουν βήμα και φωνή παρουσιάζοντας τη δουλειά τους, με τον κόσμο που μας ακολουθεί πιστά και μας στηρίζει να συμμετέχει ενεργά στην όποια πρόταση καταθέτοντας και τη δική του, δίνοντας μας ιδέες και κρατώντας ζωντανό το όνειρο», θα μας πει η Μπέτυ Σελίδου, που βάζει τελικά θετικό πρόσημο στην κρίση!
«Ο πολιτισμός και η ψυχαγωγία ειδικά τέτοιες εποχές είναι απαραίτητα στοιχεία, δίνουν διέξοδο, ανακουφίζουν και γεμίζουν την ψυχή. Και όσο παράξενο και αν ακουστεί θεωρώ πως η κρίση μαζί με την οικονομική στενότητα που τη συνόδευσε έδωσαν ώθηση σε μια πιο ποιοτική και αναβαθμισμένη διασκέδαση αφού ο κόσμος βγαίνει πια πολύ πιο επιλεγμένα και απαιτητικά», περιγράφει η Μπέτυ, την ώρα που μας… τάζει νέες εκπλήξεις για το «Κουρμπέτι».

«Στόχος να έρθουν στη Λάρισα “φρέσκα” πράγματα, άνθρωποι που δεν εμφανίστηκαν ξανά στην πόλη και έχουν να πουν με τη δουλειά και το ταλέντο τους», καταφέρνουμε να της αποσπάσουμε ένα δείγμα από τα προσεχώς, ενώ η φαντασία τρέχει σε κάθε μορφής παρουσιάσεις, θεατρικά δρώμενα και μουσικές εκδηλώσεις.
Λίγο πριν την αποχαιρετήσουμε και η Μπέτυ έχει ξεκινήσει ήδη για το επόμενο παραμυθένιο ταξίδι στον κόσμο, με μια πονηρή παραμυθού και μια αέρινη τροβαδούρο να παίρνουν τη θέση τους στο πατάρι για να μας ταξιδέψουν με τα λαϊκά παραμύθια τους και τις ιστορίες των τραγουδιών τους από τη μακρινή Ινδία και τη Λατινική Αμερική ως τη γειτονιά μας την Ευρώπη.

Είπαμε το «Κουρμπέτι» ήρθε για να μείνει και κείνη η λέξη με την περσική ρίζα που παρέπεμπε αρχικά σε μια μορφή ασκητισμού και στο μακριά απ’ τον τόπο σου στη συνέχεια, πήρε και έγινε με το μεράκι και το πείσμα της Μπέτυς αυτό που σήμερα ορίζεται ως «βγαίνω στη ζωή»!
Γιατί όπως και να το κάνουμε σαν τη ζωντάνια του πολιτισμού που μας προτείνει δεν έχει…

INFO: ΤΟ ΚΟΥΡΜΠΕΤΙ
Δ/νση: 1η πάροδος Φιλελλήνων 9, λόφος Φρουρίου, Λάρισα
Τηλ.: 6980528939
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη από τις 18.00 το απόγευμα
Παρασκευή και Σάββατο από τις 12.00 το μεσημέρι
ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΛΕΙΣΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ