ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΟΥ 5ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η μαθήτρια Δανάη Βαρνά θα συμμετέχει σε συνόδους ανά την Ευρώπη
Για μια ακόμη συνεχόμενη χρονιά, το 5ο Λύκειο Λάρισας, είναι στη λίστα των σχολείων που προκρίθηκαν στις εγκεκριμένες από το Υπουργείο Παιδείας, εργασίες της Εθνικής Συνδιάσκεψης Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των Νέων, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από την 1η έως τις 4 Δεκεμβρίου 2017.

Φέτος κατά τη διάρκεια της 36ης Εθνικής Συνδιάσκεψης, η μαθήτρια Δανάη Βαρνά, μετά από κοπιαστικό αγώνα τεσσάρων ημερών, προκρίθηκε στη 13η θέση, στους 30 πρώτους μαθητές, οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε διεθνή fora, καθώς και σε περιφερειακές και εθνικές συνόδους, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των Νέων που πραγματοποιούνται ανά την Ευρώπη.
Συνολικά στην 36η Συνδιάσκεψη συμμετείχαν περίπου 200 νέοι 16-25 χρονών από την Ευρώπη και την υπόλοιπη Ελλάδα-από τους οποίους οι 115 μαθητές-σε μια πρακτική προσομοίωσης των λειτουργιών και της διαδικασίας λήψης αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με γλώσσα την αγγλική.
Στις συνδιασκέψεις, οι νέοι Ευρωπαίοι εκφράζουν ελεύθερα τις προσωπικές τους απόψεις, ενώ καλούνται να
πάρουν θέση πάνω σε επίκαιρα θέματα, μέσα σε ένα χώρο πολιτικοποιημένο, ανεπηρέαστο ωστόσο από τα εκάστοτε κομματικά συμφέροντα.
Το 5ο Λύκειο, συμμετείχε με τον μέγιστο αριθμό μαθητών που είχε τη δυνατότητα και συγκεκριμένα με δύο μαθήτριες της Β’ Λυκείου, την Δανάη Βαρνά και την Σοφία Ζαγγανά. Τις μαθήτριες προετοίμασε η εκπαιδευτικός, Αρχοντία Γιαννακάκη, η οποία συμμετείχε στο παράλληλο πρόγραμμα των εκπαιδευτικών.
Η μαθήτρια Δανάη Βαρνά συμμετείχε στην επιτροπή ITRE-Committee on Industry, Research & Energy, με θέμα τον τρόπο που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσει να προωθήσει την πρόοδο στις τεχνολογίες computing cloud στον τομέα των ΤΠΕ, παράλληλα με τη διασφάλιση των δημόσιων και ιδιωτικών δεδομένων.
Η Σοφία Ζαγγανά συμμετείχε στην επιτροπή LIBE-Committee on Civil Liberties, Justice & Home Affairs, με θέμα την αντιμετώπιση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, των ψεύτικων ειδήσεων στα ΜΜΕ. Μεταξύ των θεμάτων των άλλων επιτροπών ήταν, τα πρόσφατα γεγονότα στην Ισπανία και η προσέγγιση που θα πρέπει να ακολουθήσει η
Ευρωπαϊκή Ένωση, η κρυπτογράφηση δεδομένων στον τομέα της αντιτρομοκρατίας, τα ζητήματα βιοηθικής στα πειράματα για την τροποποίηση γονιδίων με σκοπό την αποφυγή προδιαγεγραμμένων ασθενειών, οι πράσινες τεχνολογίες και η βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη, η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και η μείωση των
επιπτώσεων στο ανθρώπινο εργατικό δυναμικό και τέλος ο τρόπος προετοιμασίας των νέων από τα εκπαιδευτικά συστήματα, για την ψηφιακή ζωή του αύριο.
Στην τελετή έναρξης των εργασιών παραβρέθηκε η ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα η οποία εξέφρασε τη χαρά της να βρίσκεται με νέους ανθρώπους που προβληματίζονται, συζητούν και κάνουν προτάσεις πάνω σε σοβαρά ζητήματα της Ε.Ε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ