ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Α’ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ

Οι μαθητές της Α τάξης του 2ου Γυμνασίου Τυρνάβου  πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο  Αστεροσκοπείο Λάρισας «Αριστεύς», που εδρεύει στη Γιάννουλη, στα  πλαίσια του μαθήματος της Γεωγραφίας.

Τους  μαθητές και  τις   συνοδούς καθηγήτριες  κ.κ.  Ελένη Μαγαλιού, Ελισσάβετ Καρακώστα και Κατερίνα Ρέχα  υποδέχτηκε  ο υπεύθυνος του Αστεροσκοπείου  φυσικός -αστρονόμος κ. Γιάννης Χουϊνάβας.

Ο κ. Χουϊνάβας αναφέρθηκε αρχικά στον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας του Αστεροσκοπείου και στη συμμετοχή του  σε διεθνή αστρονομικά ερευνητικά προγράμματα , τα οποία σχετίζονται με τον Ήλιο, τη Σελήνη  και τα Άστρα.  Στη συνέχεια ενημέρωσε τους μαθητές για τους πλανήτες, τον ήλιο, τους κομήτες και  γενικότερα  για το διάστημα. Κατόπιν  οι μαθητές είδαν το τηλεσκόπιο που βρίσκεται στο χώρο του Αστεροσκοπείου και έμαθαν πληροφορίες  για τη χρήση του, καθώς και για τον τρόπο λειτουργίας του. Τέλος,  στον προαύλιο χώρο του Αστεροσκοπείου  είδαν το ηλιακό ρολόι, παρατήρησαν με τηλεσκόπιο τον ήλιο και τις κηλίδες ψυχρών περιοχών  του και επιβεβαίωσαν πειραματικά την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας  στη λειτουργία των φωτοβολταϊκών.

Μετά από την ξενάγησή τους στο χώρο του Αστεροσκοπείου, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα προβολής, μέσω ενός βίντεο αστρονομικού ενδιαφέροντος,  οι μαθητές ταξίδεψαν στο διάστημα μαθαίνοντας  για την ιστορία των  πτήσεων με διαστημόπλοια και με σύγχρονα διαστημικά λεωφορεία , τους αστροναύτες και τη ζωή στους διαστημικούς σταθμούς.

Αυτό το ταξίδι στον ουρανό ήταν ένα ιδιαίτερο ερέθισμα για όλα  τα  παιδιά, τα οποία έδειξαν έντονο το ενδιαφέρον τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ