ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

Τα Ιωάννινα μας έχουν συνηθίσει σε πρωτοποριακούς στολισμούς και Χριστουγεννιάτικα δέντρα, αγαπητοί φίλοι, όμως στο φετινό δέντρο της ηπειρώτικης πόλης δε μιλάμε απλά για πρωτοπορία, αλλά για Ρωσική Πρωτοπορία, αφού το «ούτε χριστουγεννιάτικο, ούτε δέντρο» που κοσμεί για τις φετινές γιορτές την κεντρική πλατεία της πόλης είναι αυτή εδώ η κατασκευή που μοιάζει κάτι μεταξύ παιχνιδιού και πύργου του Τατλίν:

Αυτές οι δύο παρομοιώσεις περί παιχνιδιών και σοβιετικού γλυπτού-πύργου δεν είναι καθόλου τυχαίες ούτε τις βγάλαμε αποκλειστικά και μόνο από το μυαλό μας, μιας και οι φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οποίοι και έφτιαξαν το όλο ινσταλέησο, είχαν αυτό ακριβώς στο μυαλό τους. Όπως διαβάζουμε εδώ:

Ο κοσμήτορας της Σχολής Ξενοφών Μπήτσικας ήταν αυτός που ανέλαβε να εξηγήσει τα πώς και τα γιατί της ερμηνείας-κατασκευής μέσω γραπτής του δήλωσης την οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμος Ιωαννιτών. Ο κ. Μπήτσικας έδωσε έμφαση στην καλλιτεχνική επανερμηνεία του Πύργου του Τάτλιν, που αποτελεί σταθμό στην ιστορία της τέχνης τον 20ο αιώνα, ενώ προσέδωσε στην όλη κατασκευή μια παιχνιδιάρικη διάθεση, παραπέμποντας στα παιχνίδια κατασκευών meccano. «Πρόθεση της Σχολής ήταν να επικαιροποιηθεί το εγκώμιο στο ανθρώπινο πνεύμα, παράγοντας αυτή τη φόρμα με υλικά καθημερινά και επαναχρησιμοποιήσιμα, στη λογική των παιχνιδιών meccano, που με λίγους τύπους τεμαχίων μπορεί κανείς να κατασκευάσει διαφορετικές φόρμες» αναφέρει.  

Ο Δήμος Ιωαννίνων αποφάσισε φέτος να στολίσει στην κεντρική πλατεία κάτι που μοιάζει μεταξύ παιδικών παιχνιδιών και ενός πύργου που είχε φτιαχτεί προς τιμήν της Οκτωβριανής επανάστασης και οι αντιδράσεις του κόσμου μέχρι τώρα είναι, όπως φαντάζεστε, ανάμεικτες.

Στο παρελθόν τα μερακλοεστέτ γιάννενα έχουν κοσμήσει την πλατεία τους με αυτά τα «Χριστουγεννιάτικα δέντρα»:

Ανυπομονούμε ήδη να δούμε τι θα σκεφτούν του χρόνου.

http://luben.tv

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ