ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΕΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΜΕ ΛΑΡΙΣΑΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Διανύουμε το όγδοο έτος εφαρμογής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας από όλες τις κυβερνήσεις με την υπογραφή τριών μνημονίων, τα οδυνηρά αποτελέσματα των οποίων βιώνουμε οι εργαζόμενοι και η κοινωνία στο σύνολό της, έχοντας φτάσει ή και ξεπεράσει τα όρια της οικονομικής αντοχής.

Έχει διαμορφωθεί έτσι ένα κλίμα απογοήτευσης, ματαιότητας που οδηγεί τους εργαζόμενους στην ιδιώτευση και την ατομικότητα. Χρειάζεται επομένως η αναζήτηση δρόμων αντίστασης για να επιτευχθούν μικρές και μεγάλες νίκες που θα αναζωπυρώσουν την ελπίδα και την προοπτική, πείθοντας εργαζόμενους και κοινωνία ότι αυτές οι πολιτικές δεν είναι μονόδρομος και μπορούν να ανατραπούν. Η ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος και οι καλά οργανωμένοι μαζικοί ενωτικοί αγώνες είναι η μόνη αποτελεσματική απάντηση.

Οι αντεργατικές μνημονιακές πολιτικές έχουν αφήσει το μελανό τους αποτύπωμα και στο χώρο της εκπαίδευσης, προσθέτοντας νέα προβλήματα πάνω σε αυτά που ήδη αντιμετώπιζε το δημόσιο σχολείο εξαιτίας της χρόνιας υποχρηματοδότησης και εγκατάλειψης, επιφέροντας έτσι βαρύτερα πλήγματα στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Η υποχρηματοδότηση σε συνδυασμό με το πάγωμα νέων διορισμών συνθέτουν ένα γκρίζο τοπίο, επισκιάζοντας και αυτές τις αποσπασματικές αλλά με θετικά στοιχεία κατακτήσεις του κινήματος που υλοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, όπως είναι η μείωση των εξετάσεων και η αύξηση του διδακτικού έτους στα γυμνάσια, η μείωση της ύλης, η θεσμοθέτηση μεταλυκειακού έτους σε σύνδεση με το χώρο εργασίας στα ΕΠΑΛ, η κατάργηση των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) κ.α.

Με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων και προσωπικού το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου, με περικοπές δαπανών, μηδενικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, μείωση προσλήψεων αναπληρωτών, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας (μετακίνηση σε 3-5 σχολεία, πληθωρικά τμήματα), αλλαγές αναθέσεων, περιορισμός ολιγομελών τμημάτων, μείωση μεταθέσεων-αποσπάσεων, παρατεταμένη μισθολογική καθήλωση, μειώσεις συντάξεων και δραματική αύξηση ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση.

Αυτή την περίοδο, προετοιμάζεται το έδαφος για την αναδιάρθρωση του Λυκείου και την Αξιολόγηση, στα πλαίσια των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ. Είναι επομένως ιδιαίτερα κρίσιμο σε αυτή τη φάση, το εκπαιδευτικό κίνημα να παρέμβει δυναμικά, για να προωθήσει τα αιτήματά του και να εμποδίσει τη θεσμοθέτηση μέτρων που υποβαθμίζουν τη μορφωτική διαδικασία και δυσχεραίνουν τις εργασιακές συνθήκες. Είναι αναγκαία η ανασυγκρότηση του εκπαιδευτικού κινήματος που θα οργανώνεται με βάση στοχευμένες δράσεις, εξασφαλίζοντας τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και θα ενώνεται με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του εργατικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος για την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών (με πρόταγμα Παιδεία, Υγεία, Στέγη) και για την αποτροπή των μνημονιακών πολιτικών, των ιδιωτικοποιήσεων, της φορολογίας και της επερχόμενης επίθεσης σε εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Η ΕΛΜΕ κύτταρο συλλογικότητας, αλληλεγγύης, διεκδίκησης και αγώνα.

Με στόχο την ουσιαστική συμμετοχή και παρέμβαση του κάθε συναδέλφου στη δημόσια ζωή του σωματείου (συνέλευση, ημερίδες, εκδηλώσεις, κλπ), θα στηρίξουμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις που θα ευνοούν την εμπλοκή των “ανένταχτων” συναδέλφων στη συζήτηση και την επεξεργασία προτάσεων για τη λύση προβλημάτων, ώστε οι άγονες μικροπαραταξιακές αντιπαραθέσεις να δώσουν τη θέση τους σε πραγματικά συλλογικές- συμμετοχικές δημοκρατικές διαδικασίες.

Χρειαζόμαστε ένα σωματείο μαζικό, διεκδικητικό, έτοιμο και διαθέσιμο να αντιπροτείνει για τα «μικρά», που όμως αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητάς μας, και τα μεγάλα πολιτικά επίδικα. Χρειαζόμαστε το σωματείο να παρεμβαίνει και να προωθεί λύσεις στα σχολεία για όλους. Θέλουμε ένα σωματείο ενωτικό, απέναντι σε όλα όσα επιβαρύνουν και επιδεινώνουν τις συνθήκες της εργασίας μας και αποτελεσματικό, γιατί θα στηρίζεται στη συμμετοχή και την ενεργοποίηση όλων. Ένα σωματείο που παράλληλα με τους συνδικαλιστικούς αγώνες υπεράσπισης των εργασιακών μας δικαιωμάτων θα βοηθήσει να αναπτυχθεί κι ένα κίνημα εκπαιδευτικού διαφωτισμού που κόντρα στην καπιταλιστική ανάπτυξη και στις συνθήκες κατάπτωσης των ηθικών αξιών – απόρροια των μνημονίων – θα διατυπώσει και την αντίπαλη προς το σχολείο της αγοράς πρόταση για ένα προοδευτικό σχολείο της αλληλεγγύης και της ελπίδας που θα χωράει όλη τη γνώση και όλα τα παιδιά του κόσμου.

Βιώνουμε την κατάσταση ενός απαξιωμένου και κατακερματισμένου συνδικαλισμού που έχει καταγραφεί στη συνείδηση των εκπαιδευτικών ως μέρος του προβλήματος. Με ευθύνη των ηγεσιών της ΔΑΚΕ και της ΠΕΚ (πρώην ΠΑΣΚΕ) η επιδίωξη λύσεων σε προσωπικό επίπεδο, η ιδιώτευση ή η ανάθεση αφέθηκαν να αντιμετωπίζονται ως τρόποι επίλυσης των προβλημάτων του κλάδου. Στη Λάρισα ειδικά σε επίπεδο συνδικαλιστικής επιβίωσης μακριά από πλαίσια αρχών και χωρίς ιδεολογική βάση χτίζονται ανίερες συμμαχίες μεταξύ του παλιού φθαρμένου συνδικαλιστικού κατεστημένου και αριστεριστών νεροκουβαλητών εις βάρος των πραγματικών αναγκών και των ουσιαστικών αιτημάτων του κλάδου.

Χρειαζόμαστε έναν συνδικαλισμό,

Με ήθος, λογική που σε αντίθεση με τα εκφυλιστικά φαινόμενα εκχυδαϊσμού του συνδικαλιστικού λόγου θα μπαίνει στη διαδικασία να συνθέτει απόψεις και να προσπαθεί να κινητοποιήσει τους συναδέλφους.

Που θα δώσει μάχη να καταπολεμηθούν χρόνιες παθογένειες του συνδικαλιστικού κινήματος και για τη δραστηριοποίηση των συναδέλφων. Οι άγονες μικροπαραταξιακές αντιπαραθέσεις να δώσουν τη θέση τους σε διαδικασίες που θα ευνοούν την εμπλοκή όλων των συναδέλφων/ισσών στη συζήτηση, στη λήψη των αποφάσεων και στη διεκδίκηση των λύσεων.

Σε βασικά θέματα, πριν από τα ΔΣ ή τις ΓΣ της ΕΛΜΕ, επιδιώκουμε συνεδριάσεις των συλλόγων για επεξεργασία και διαμόρφωση προτάσεων, έτσι ώστε να λειτουργήσει διαδραστικότερα ο θεσμός των αντιπροσώπων των σχολείων. Αξιοποίηση του Διαδικτύου για συλλογή προτάσεων και σκέψεων από τους συλλόγους των καθηγητών, υλικό που θα εμπλουτίζει τη συζήτηση στα ΔΣ ή στις ΓΣ.

Είμαστε αντίθετοι με τη λογική της ανάθεσης. Δεν ενστερνιζόμαστε συντεχνιακές λογικές που αποδυναμώνουν την ενότητα των διεκδικήσεων. Δε διστάζουμε να συγκρουστούμε με ιδιοτελείς πρακτικές, προσωπικές στρατηγικές, φαινόμενα διαπλοκής και πελατειακά συστήματα.

Με βασικό άξονα την αυτοτέλεια του Συνδικάτου, συνεχίζουμε να παλεύουμε μέσα στο Σωματείο για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εκπαιδευτικών, των μαθητών/τριών και του δημόσιου σχολείου. Θεωρώντας πρώτιστης σημασίας την αναζωογόνηση της ΕΛΜΕ με τη συμμετοχή όλων των συναδέλφων και συναδελφισσών, προτείνουμε και δεσμευόμαστε ότι:

Συνεχίζουμε να δίνουμε βάρος στα καθημερινά εργασιακά προβλήματα των συναδέλφων και στην προσπάθεια επίλυσής τους μέσα από παρεμβάσεις και αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Αιτήματα – Διεκδικήσεις

Δημόσια και δωρεάν Παιδεία ως πραγματικά κοινωνικό αγαθό. Όχι στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης.

Αύξηση των κρατικών δαπανών για την Παιδεία τουλάχιστον στο 5% του ΑΕΠ ή στο 15% των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Εργασιακά αιτήματα

Μόνιμοι διορισμοί για κάλυψη των κενών με νέο σύστημα επιλογής (με την ευθύνη του ΑΣΕΠ, με προϋπηρεσία και κοινωνικά κριτήρια).

Αναπληρωτές με πλήρη και ίσα δικαιώματα, ώστε να πάψουν οι ελαστικές μορφές εργασίας.

Ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών με δικαίωμα υπογραφής συλλογικών συμβάσεων (άμεσα μισθολογικό ξεπάγωμα), ενίσχυση των νέων, άρση μισθολογικών ανισοτήτων.

Επαναφορά του ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα. Κατοχύρωση οργανικών θέσεων. Μέχρι δύο σχολεία για κάλυψη ωραρίου.

Ανώτατο όριο 20 μαθητών στο τμήμα, 15 στις ομάδες προσανατολισμού, 10 ανά καθηγητή στα εργαστήρια. Στήριξη των ολιγομελών τμημάτων.

Όχι στις νέες μειώσεις των συντάξεων το 2019. Σταδιακή ανάκτηση των απωλειών.

Συντάξεις αξιοπρεπείς με 30 χρόνια δουλειάς χωρίς όριο ηλικίας. Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Κατάργηση όλου του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης – χειραγώγησης. Όχι στην ατομική και την εξωτερική αξιολόγηση. Όχι στην αξιολόγηση στελεχών που υλοποιεί μνημονιακές δεσμεύσεις. Όχι στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε διοικητικές θέσεις.

Κατάργηση καθηκοντολόγιου. Νέο θεσμικό πλαίσιο για τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου. Αιρετή διοίκηση σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης (εκλογή διευθυντών), με κυρίαρχο και καθοριστικό το ρόλο του Συλλόγου διδασκόντων. Μέτρα στήριξης της διδακτικής πράξης, της παιδαγωγικής ελευθερίας και της βελτίωσης του εκπαιδευτικού έργου με την ενεργοποίηση του Συλλόγου.

Ουσιαστική Επιμόρφωση με βάση τις θέσεις της ΟΛΜΕ.

Εκπαιδευτικά αιτήματα

Ενιαία 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, που θα παρέχεται δωρεάν χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Αναβάθμιση της ποιότητας και του περιεχομένου της εκπαίδευσης με εκσυγχρονισμό αναλυτικών προγραμμάτων, διδακτικών βιβλίων, μεθόδων διδασκαλίας, εποπτικών μέσων.

Στελέχωση των σχολείων με το αναγκαίο διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό.

Ουσιαστική στήριξη και αναβάθμιση των δομών της ειδικής αγωγής, στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό. Κανένα παιδί που έχει ανάγκη εκτός της δομής

Έγκαιρη και συστηματική λειτουργία αντισταθμιστικών μέτρων στήριξης των μαθητών (ενισχυτική, πρόσθετη, παράλληλη διδακτική στήριξη, Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας).

Ειδικά μέτρα στήριξης των εργαζόμενων μαθητών και των εσπερινών σχολείων, ειδική επιμόρφωση εκπαιδευτικών, καθώς και πρόγραμμα σπουδών και βιβλία προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους.

Άμεση αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προβλημάτων (υποδομές, εκπαιδευτικοί ειδικότητας, μεταφορά μαθητών) για τα μουσικά, καλλιτεχνικά και διαπολιτισμικά σχολεία.

Ένταξη των προσφυγόπουλων στα δημόσια σχολεία με λειτουργία τάξεων υποδοχής και δημιουργία των αναγκαίων υποδομών.

Συμμετέχουμε, διεκδικούμε, υπερασπίζουμε και διευρύνουμε τις κατακτήσεις μας.

ΣΥΝ.Ε.Κ. ΛΑΡΙΣΑΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΔΣ ΕΛΜΕ

Γανός – Ράπτης Δημήτρης           ΠΕ04.01                Γ/σιο Αμπελώνα

Γεωργίου Γιώργος           ΠΕ03      Γ/σιο-ΛΤ Μακρυχωρίου

Γεωργίου Σταματία        ΠΕ05      1ο Γ/σιο Λάρισας

Γκουντρουμπής Σάκης   ΠΕ08      Γ/σιο-ΛΤ Καλλιθέας – Γ/σιο-ΛΤ Τσαριτσάνης – ΓEΛ Ελασσόνας

Δημόκας Τάσος                ΠΕ03      2ο ΓΕΛ Λάρισας

Καλαΐτζή Μαρία              ΠΕ09      Γ/σιο-ΛΤ Βερδικούσας

Καραγιάννης Ισίδωρος ΠΕ04.01                Γ/σιο-ΛΤ Βερδικούσας

Καραΐσκος Νίκος             ΠΕ09      ΕΠΑΛ Τυρνάβου

Καρυώτης Θεόδωρος    ΠΕ06      2ο ΕΠΑΛ Λάρισας

Κοκκάρα Άννα  ΠΕ18.10                7ο ΕΠΑΛ Λάρισας

Κοσμούογλου Χριστίνα                ΠΕ02      2ο ΓΕΛ Λάρισας

Κουτσοκώστα Κατερίνα               ΠΕ04.01                9ο ΓΕΛ Λάρισας

Κριαράς Βασίλης             ΠΕ04.01                2ο Γ/σιο Φαρσάλων

Λυπημένου Ελένη           ΠΕ18.15                ΕΠΑΛ Τυρνάβου

Μαγαλιού Ερμίνα           ΠΕ02      ΓΕΛ Αμπελώνα

Μανουλιάς Θανάσης    ΠΕ03      ΓΕΛ Ελασσόνας

Μαχαιράς Τάσος             ΠΕ18.21                ΕΠΑΛ Ελασσόνας

Μπακομιχάλη Μαρία    ΠΕ18.07                ΕΠΑΛ Ελασσόνας

Μπλάντα Γεωργία          ΠΕ01      ΠΔΕ Θεσσαλίας

Νικολαΐδης Γιώργος       ΠΕ19      Γ/σιο-ΛΤ Αρμενίου

Πούρικας Χρήστος          ΠΕ17.03                1ο ΕΚ Ελασσόνας

Σακελλαρίου Δημήτρης                ΠΕ02      Γ/σιο-ΛΤ Αρμενίου

Σαμαρτζή Ντορίνα          ΠΕ12.02                Γ/σιο Ελασσόνας

Σούρλας Ναπολέων       ΠΕ04.05                15ο Γ/σιο Λάρισας

Συρόγλου Μάγδα           ΠΕ02      2ο Γ/σιο Τυρνάβου

Τζημαγεώργης Γιώργος ΤΕ01.06 2ο ΕΠΑΛ Λάρισας

Τζιότζιου Άννα  ΠΕ16      14ο Γ/σιο Λάρισας

Τσακνάκης Γιάννης         ΠΕ03      1ο Γ/σιο – 2ο Γ/σιο Τυρνάβου

Τσιλφόγλου Δαμιανός  ΠΕ20      ΔΔΕ Λάρισας

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Τσιόπας Χρήστος             ΠΕ17.02                6ο Εσπ. ΕΠΑΛ Λάρισας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ