ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Συνεχίζεται από το βράδυ της Τετάρτης η κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας από μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου σε ένδειξη συμπαράστασης στους απεργούς πείνας Ν. Μαζιώτη και Π. Ρούπα.

Σημειώνεται πως ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν νυχθημερόν έξω από τα γραφεία του κόμματος, στον πεζόδρομο της Δευκαλίωνος, ενώ μέχρι ώρας δεν τίθεται θέμα επέμβασης για την εκκένωση των γραφείων.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της σελίδας οι καταληψίες δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν το χώρο αν δεν σταματήσουν την απεργία πείνας οι Μαζιώτης-Ρούπα, ενώ ανάλογες δράσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις (Πάτρα, Κρήτη κλπ), την ώρα που στη Μυτιλήνη τα εκεί γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ τελούν υπό κατάληψη από 10ημέρου.

Το θέμα θα απασχολήσει σημερινή συνεδρίαση του Π.Σ του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, οπότε και αργά το απόγευμα αναμένεται σχετική απόφαση που θα αφορά είτε στο “ok” για επέμβαση της αστυνομίας και εκκένωση των υπό κατάληψη γραφείων, είτε στην τήρηση στάσης αναμονής προκειμένου οι ίδιοι οι καταληψίες να αποχωρήσουν από τους χώρους που έχουν καταλάβει.

Στην αντίπερα όχθη και οι αντιεξουσιαστές καλούν σε συνέλευση που ορίστηκε για τις 7 το απόγευμα στα υπό κατάληψη γραφεία, προκειμένου να εξετάσουν την περαιτέρω στάση τους.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΩΝ

Εξάλλου σε ανάρτησή τους αναφορικά με την κατάληψη οι αντιεξουσιαστές σημειώνουν τα εξής:

Στις 13/12 καταλάβαμε τα τοπικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ δείχνοντας την αλληλεγγύη μας στους απεργούς πείνας (από 11/11) Π. Ρούπα- Ν.Μαζιώτη. Με την κατάληψη αυτή θέλουμε να στηρίξουμε έμπρακτα τον αγώνα των συντρόφων και να αποδείξουμε πως κανένα τοίχος, που ορθώνει η εξουσία, δεν είναι δυνατό να διασπάσει το πολύμορφο κίνημα.
Τα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα βρίσκονται σε απεργία πείνας απαιτώντας:
• Να αποσυρθεί η φωτογραφική διάταξη στο άρθρο 11 παρ. 6 σημ. ε και η παρ. 4 στο ίδιο άρθρο αναφορικά με την κράτηση σε αστυνομικά τμήματα. Να μην επανέλθει το καθεστώς φυλακών τύπου Γ΄.
• Να βγει άμεσα ο Νίκος Μαζιώτης από την απομόνωση όπου κρατείται με απόφαση του υπουργείου από τον περασμένο Ιούλιο.
• Να εισαχθεί ρύθμιση στον σωφρονιστικό κώδικα για την ελαστικοποίηση του ωραρίου των επισκεπτηρίων με γνώμονα την συχνότητα των επισκεπτηρίων που έχει ένας κρατούμενος. Για παράδειγμα ένας κρατούμενος που έχει μία (1) φορά τον μήνα επισκεπτήριο ή δεν έχει καθόλου να μπορεί να επεκτείνει τον χρόνο της συνάντησης.
• Να υπάρχει ειδικός χώρος επισκεπτηρίων για συνάντηση γονέων με τα παιδιά τους (στις αντρικές φυλακές Κορυδαλλού δεν υπάρχει τέτοιος χώρος) και όταν η συχνότητα των συναντήσεων είναι σπάνια, να αυξάνεται ανάλογα ο χρόνος συνάντησης.
Μέχρι τώρα έχουν ικανοποιηθεί προφορικά τα 2 αιτήματα των απεργών όμως τίποτα δεν εγγυάται πως ο Ν. Μαζιώτης θα βγει από την απομόνωση και πως δεν θα περάσει ο νέος σωφρονιστικός κώδικας που έχει συγκεκριμένη αναφορά στις φυλακές τύπου Γ.
Πέρα από την επαναλειτουργία μιας φυλακής μέσα στη φυλακή (φυλακές τύπου Γ) ο νέος σωφρονιστικός κώδικας έχει αρκετές ‘προοδευτικές’ μεταρρυθμίσεις και για αυτό το λόγο κρατούμενες-οι , σε πανελλαδικό επίπεδο, με τα εξής αιτήματα:
1) Την κατάργηση του εισαγγελικό βέτο (άρθρο 53 παράγραφος 4). Το συμβούλιο φυλακής να αποφασίζει δημοκρατικά κατά πλειοψηφία και να μην προσβάλλεται η απόφαση του από την προσφυγή του εισαγγελέα.

2) Την ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ της άδειας ως δικαίωμα του κρατούμενου και όχι ως ευεργέτημα, εφόσον δεν υπάρχουν εις βάρος του ενεργά πειθαρχικά. Το άρθρο 66 του νέου σωφρονιστικού κώδικα – (πειθαρχικά παραπτώματα), ουσιαστικά αξιολογεί την καθημερινή συμπεριφορά του κρατούμενου σε κάθε δραστηριότητα εντός φυλακής. Εφ’ όσον ο κρατούμενος στο χρονικό διάστημα που δικαιούται άδεια, δεν έχει υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα, η αξιολόγηση του δεν μπορεί παρά να είναι θετική ως προς την χορήγηση άδειας. Αλλιώς εγείρονται βάσιμα ερωτήματα, ως προς την διαφάνεια της διαδικασίας και ως προς την ύπαρξη άλλων σκοπιμοτήτων (προσωπική εμπάθεια, εκδικητικότητα, εκβίαση με σκοπό τον χρηματισμό).

3) Την απόσυρση της περίπτωσης ΚΑΤ ΌΙΚΟΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ή ηλεκτρονικού βραχιολιού ΑΝΤΙ για κανονική άδεια (άρθρο 54 παράγραφος 3) με την ειρωνική διατύπωση “απαιτείται η συναίνεση καταδίκου”). Στον παλιό σωφρονιστικό κώδικα στο άρθρο 56 δεν υπήρχε αυτός ο περιορισμός που ουσιαστικά ακυρώνει το δικαίωμα της άδειας.

4) Την κατάργηση της περίπτωσης κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονικό βραχιολάκι που αντικαθιστά την υφ’ όρων απόλυση του κρατούμενου (άρθρο 58 σημείωση της παραγράφου 4) – η οποία δεν υπήρχε στο άρθρο 60 του προηγούμενου σωφρονιστικού.

5) Η ηλεκτρονική επιτήρηση ή το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού μπορεί να λειτουργεί σε προγενέστερο χρονικό διάστημα από την άδεια ή την υφ’όρων απόλυση του κρατούμενου ως προστάδιο δοκιμασίας κι όχι ως αντικατάσταση τους.

6) Την ΑΜΕΣΗ απόσυρση της ρύθμισης για επαναφορά ειδικών συνθηκών φυλακών τύπου Γ’ (εμπνεύσεως της κυβέρνησης ΝΔ και του πρώην υπουργού Χ. Αθανασίου) έτσι όπως αυτή διατυπώνεται στο άρθρο 11 παράγραφος 4 (φύλαξη κρατουμένων και απομόνωση σε αστυνομικά τμήματα και υπηρεσίες αντί σε καταστήματα κράτησης) και της παραγράφου 6 ιδίως όπως περιγράφεται και στην περίπτωση ε.

7) Την διόρθωση του άρθρου 21 παράγραφος 7 σχετικά με την ταπεινωτική γύμνωση του κρατουμένου για τον έλεγχο του. Υπάρχουν και τα ηλεκτρονικά μέσα εκείνα που διασφαλίζουν τον έλεγχο για τυχόν παράνομα αντικείμενα αλλά και για ουσίες χωρίς να απαιτείται το ξεγύμνωμα του κρατουμένου που θυμίζει άλλες εποχές.

8) Την απόσυρση της αναστολής της εκπαίδευσης του κρατουμένου, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 33 παράγραφος 9. Η εκπαίδευση του κρατούμενου οφείλει να είναι αναφαίρετο δικαίωμα του και η αναστολή της μόνο αρνητικά μπορεί να επιδράσει στον χαρακτήρα του.

9) Την κατάργηση του ηλεκτρονικού φακελώματος των προσώπων που επικοινωνούν με τους κρατούμενους όπως αυτή προβλέπεται από το άρθρο 51 παράγραφος 1.

10) Την απόσυρση της σημείωσης της παραγράφου 1 άρθρο 56 για την γνωμοδότηση δικαστικού λειτουργού που διέταξε την προσωρινή κράτηση κρατουμένου και μπορεί να προσβάλλει το δικαίωμα του στην εκπαιδευτική άδεια. Ή τουλάχιστον την θέσπιση χρονικού ορίου 12 μηνών (εφόσον δεν έχει γίνει το δικαστήριο) της γνωμοδότησης από την ημερομηνία έναρξης της δίωξης ώστε να μην αποξενωθεί τελείως ο κρατούμενος φοιτητής από τις σπουδές του.

11) Η διεύρυνση της δυνατότητας παρακολούθησης των σπουδών των κρατουμένων φοιτητών χωρίς τους αυθαίρετους και αντιεκπαιδευτικούς περιορισμούς όπως διατυπώνονται στο άρθρο 56 παράγραφος 2 και παράγραφος 4.

12) Να αποσυρθεί η παράγραφος 3 του άρθρου 31 που ουσιαστικά ακυρώνει το δικαίωμα του κρατουμένου στην απεργία πείνας, επιτρέποντας το βασανιστήριο της υποχρεωτικής σίτισης με διαταγή του δικαστικού λειτουργού.

Απέναντι σε όλη αυτή τη βάρβαρη καταστολή μέσω των νόμων της εξουσίας απαντάμε πως δεν θα αφήσουμε συντρόφισσα-ο στα χέρια του κράτους και πως δεν αποχωρούμε από τα γραφεία έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματα των απεργών πείνας.

Υ.Γ. Μέσα σε όλες τις αντικοινωνικές αλλαγές η κυβέρνηση στις 14/12 φέρνει για ψήφιση διάταξη που κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη λήψη απόφασης των σωματείων για απεργία (θέτοντας ως προαπαιτούμενο για την κήρυξη μιας απεργίας το 50% +1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών στα πρωτοβάθμια σωματεία)

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ Π.ΡΟΥΠΑ-Ν.ΜΑΖΙΩΤΗ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΤΗΣ 6/12

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ