«ΕΚ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΣ»: ΜΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ 2ου ΣΔΕ ΛΑΡΙΣΑΣ (ΦΩΤΟ)

«Πρόκειται για μια προσπάθεια που έφερε τον άνθρωπο κοντά στον καλύτερό του εαυτό. Άνθρωποι που δεν είχαν ξαναγράψει στη ζωή τους μοιράστηκαν μαζί μας όλο τον πλούτο της ψυχής τους μιλώντας για αγάπη, φιλία, έρωτα, αλληλεγγύη.

Πήρα αγάπη και σεβασμό από τους εκπαιδευόμενους και μακάρι η δράση να λειτουργήσει όχι σαν “πυροτέχνημα”, μα δομημένα και με οργάνωση».

Με αυτά τα λόγια και μην κρύβοντας τη συγκίνησή της η συγγραφέας και ψυχή του προγράμματος δημιουργικής γραφής που υλοποιήθηκε από έγκλειστους εκπαιδευόμενους του 2ου ΣΔΕ των φυλακών Λάρισας Καλλιόπη Πασιά αναφέρθηκε στο βιβλίο «Εκ προμελέτης» που έγραψαν οι εκπαιδευόμενοι και παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο ΟΥΗΛ.

«Αναμφισβήτητα δεν μπορούμε να τους αλλάξουμε όλους, μα έστω και ένας να βάλει στην άκρη το παρελθόν του ανακαλύπτοντας τον κόσμο της γνώσης και της δημιουργίας είναι κέρδος για όλους μας», υπογράμμισε σε σύντομη ομιλία του ο διευθυντής του 2ου ΣΔΕ Λάρισας Γιώργος Τράντας, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Π. Σάπκας και η πρόεδρος του Συλλόγου «Διέξοδος» Λ. Κακαζιάνη.

Σε μια προσπάθεια που κρύβει μέσα της αγάπη και υπόσχεται ένα καλύτερο μέλλον για την κοινωνία αναφέρθηκε ο σκηνοθέτης Κ. Λαμπρούλης, ενώ η συγγραφέας Αγγ. Δαφτσίδου δεν δίστασε να παραδεχθεί πως «με το βιβλίο αναθεώρησε τις σκέψεις για το τι σημαίνει λογοτεχνία», αναφερόμενη με ιδιαίτερη θέρμη στην «καθηλωτική του ειλικρίνεια».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που παρουσίασε η δημοσιογράφος Κωνσταντίνα Καρυδάκη, διαβάστηκαν χαρακτηριστικά αποσπάσματα του βιβλίου από την δικηγόρο-ηθοποιό Π. Τσιανογιάννη και την ηθοποιό Μ. Μπούρμπουλα, ενώ οι μουσικοί Ν. Νασίκας, Ρ. Ματθαίος και Ν. Νικολαΐδης «έντυσαν» με νότες και τραγούδια τη βραδιά.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην είσοδο του θεάτρου εκτέθηκαν έργα των εκπαιδευόμενων των φυλακών και μελών της «Διεξόδου», ενώ την παρουσίαση του βιβλίου διοργάνωσαν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, το 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας  Λάρισας, ο Σύλλογος «Διέξοδος» για το σωφρονισμό και την επανένταξη και η «Πόλη που μαθαίνει».

Το κόστος του βιβλίου «εκ προμελέτης» είναι το συμβολικό ποσό των 5 ευρώ και όλα τα έσοδα από την διάθεσή του θα καλύψουν ανάγκες του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (φυλακής) και του Συλλόγου η «Διέξοδος» για τον σωφρονισμό και την επανένταξη», που έχει έδρα στη Λάρισα .
Για να προμηθευθεί κανείς το βιβλίο μπορεί να απευθυνθεί στο Σχολείο, στο τηλ. 2410 671065 και στο mail: mail@sde-df-laris.lar.sch.gr, ενώ για τη Λάρισα το βιβλίο διατίθεται από το βιβλιοπωλείο «Αχιλλέας Καλτσάς» (Παπαναστασίου 7 – έναντι ΕΛΤΑ).

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ