Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Ανακοίνωση της παράταξης με αφορμή την απόφαση του δ.σ. για μείωσή τους

Την τακτική «να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι» ακολουθεί η δημοτική αρχή των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΛΑΕ κ.α. στη Λάρισα. Ενώ λεηλατεί συστηματικά το λαϊκό εισόδημα κάθε χρόνο με κάθε είδους φόρους, τέλη, εισφορές κτλ, έρχεται να μοιράσει ψίχουλα αφού άρπαξε το καρβέλι, με μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη

ύψους 5%!! για τις κατοικίες και 20% για την επαγγελματική στέγη.

Μάλιστα αυτές οι μειώσεις είναι με βάση τον νόμο για τα ανταποδοτικά της καθαριότητας υποχρεωτικές, καθώς τα πλεονάζοντα εισπραχθέντα έσοδα του προηγούμενου έτος αποτελούν στοιχείο προσδιορισμού μειωμένου συντελεστή για το επόμενο έτος. Πράγμα που δεν τηρείται κάθε φορά, διότι υπάρχουν τρόποι και μάλιστα καθοδηγούμενοι με ειδικές εγκυκλίους από την κυβέρνηση για να μεταφέρονται αυτά τα χρήματα σε άλλους κωδικούς ή να μην εγγράφονται καν λογιστικά.

Επομένως δεν αποτελεί η μείωση αυτή στα ανταποδοτικά τέλη κάποια συνταρακτική επιλογή, τουναντίον η δημοτική αρχή Λαρισαίων αποδεικνύεται ιδιαίτερα φειδωλή στις μειώσεις που πρότεινε, όταν άλλες δημοτικές αρχές πχ. Πάτρας έχουν προχωρήσει νωρίτερα και μάλιστα από την αρχή της θητείας τους σε πολύ μεγαλύτερες μειώσεις και μάλιστα όχι μόνο στην κατηγορία αυτών των ανταποδοτικών τελών.

Έτσι 1ον με βάση το πλεόνασμα των 2,4εκ ευρώ που εισπράχτηκαν από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού το 2016, οι  μειώσεις που πρότεινε η δημοτική αρχή Λαρισαίων θα φτάσουν το πολύ το 1,5εκ., ενώ στον πρόσφατα ψηφισμένο προϋπολογισμό για το 2018 εγγράφτηκαν μόνο 700χιλιάδες. Πράγμα που αποδεικνύει περίτρανα ότι οι μειώσεις αυτές είναι πιο κάτω και από αυτές που υποχρεούται να κάνει.

2ον Οι μειώσεις αυτές είναι οριζόντιες χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και δεν εξαιρούνται πχ. τα ξενοδοχεία των 4 και 5 αστέρων, ενώ εξαιρούνται της μείωσης τα μικρά καταστήματα καφέ και εστίασης που συμψηφίζονται με τις αλυσίδες. Το ίδιο συμβαίνει και με τις απαλλαγές στα ποιμνιοστάσια, τις εκθέσεις επίπλου και αυτοκινήτων κτλ.

Ανεξάρτητα όμως από το ύψος των μειώσεων και την έκταση τους, είναι γεγονός ότι και άλλες δημοτικές αρχές μπορεί να προχωράνε σε αντίστοιχες ή και μεγαλύτερες μειώσεις στα δημοτικά τέλη. Η ειδοποιός διαφορά όμως ανάμεσα στους κομμουνιστές δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης που ψηφίζουν αυτές τις μειώσεις και στους υπόλοιπους των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, είναι ότι οι πρώτοι δεν αποδέχονται την ανταποδοτική λειτουργία των δήμων. Δεν καλλιεργούν συνείδηση αποδοχής αυτής της βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής στους δημότες τους. Αντίθετα αναδεικνύουν με κάθε τρόπο τον αντιδραστικό χαρακτήρα της τοπικής διοίκησης ως κομμάτι του αστικού κράτους και του «Καλλικράτη», που αναλαμβάνει να εξειδικεύσει την Στρατηγική του κεφαλαίου στο επίπεδο του δήμου.

Αναδεικνύουν επίσης την άδικη και πολλαπλή φορολόγηση μέσω των ανταποδοτικών τελών που δεν θα έπρεπε να υπάρχει διότι οι δημότες πληρώνουν πολλαπλούς άμεσους και έμμεσους φόρους. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν αποδέχονται και διεκδικούν την επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων ύψους 7 δις ευρώ, που αποτελούν χρήματα των δημοτών και που καλύφθηκαν με την επιπλέον φορολόγηση τους μέσω των ανταποδοτικών τελών των δήμων.  Και το σπουδαιότερο, οι κομμουνιστές δήμαρχοι και οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καλούν το λαό στην οργάνωση της πάλης και την διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Σε αντίθεση μ’ αυτά η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ κ.α. στη Λάρισα, όπως και οι υπόλοιπες  «γαλαζοπράσινης» απόχρωσης παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, καλλιεργούν τη συνείδηση στους εργαζόμενους ότι για να έχουν καλύτερες υπηρεσίες πρέπει να πληρώνουν περισσότερα. Σ’ αυτή τη βάση παραιτούνται από τη διεκδίκηση της πλήρης χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δεν διεκδικούν τους αυθαίρετα παρακρατημένους πόρους, που αποτελεί παράδειγμα διαφθοράς, αλλά με αποφάσεις τους στα όργανα της ΚΕΔΕ χάρισαν τεράστια ποσά που προορίζονταν για έργα και υπηρεσίες για το λαό και αποδόθηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και τη σημερινή του ΣΥΡΙΖΑ στο κεφάλαιο. Η συγκάλυψη της και ο συμβιβασμός όπως έγινε με τους ήδη παρακρατηθέντες πόρους αποτελεί συμμετοχή στη διαφθορά και προσπάθεια συνείδησης αποδοχής της.

Είναι γνωστό ότι η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, που στηρίζεται από το ΚΚΕ, για τα ανταποδοτικά τέλη, είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη για την ανατροπή των συσχετισμών δύναμης τόσο σε κοινωνικό επίπεδο όσο και στο πολιτικό της τοπικής διοίκησης και της κεντρικής εξουσίας. Παρόλα αυτά στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ψήφισαν υπέρ  αυτής της ελάχιστης ανακούφισης για τα λαϊκά στρώματα της πόλης, παράλληλα όμως απευθύνουν κάλεσμα στο λαό να οργανώσει την διεκδίκησή του και απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά και στην δημοτική αρχή Λαρισαίων, παλεύοντας και διεκδικώντας:

Από την κυβέρνηση

Την πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση της τοπικής διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων.

Την φορολόγηση με 45% του μεγάλου κεφαλαίου και της εκκλησιαστικής περιουσίας, την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα οικιακά τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ, στην εκπαίδευση και στην υγεία.

Αύξηση της φορολογίας της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και ταυτόχρονα κατάργηση του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και του φόρου μεταβίβασης της α’ κατοικίας.

Από την Δημοτική Αρχή

Μείωση κλιμακωτά 40% των τελών καθαριότητας, φωτισμού, ύδρευσης και αποχέτευσης  με οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε παιδί.

Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, κάθε είδους ανταποδοτικής συμμετοχής των εργαζόμενων και των οικογενειών τους σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, καλλιτεχνικής παιδείας (πχ. Πινακοθήκη, Ωδείο κτλ).

Να καταργηθούν οι προσαυξήσεις λόγο εκπρόθεσμης καταβολής οφειλών προς το δήμο. Να σβηστούν τα χρέη από ΠΟΕ (παρελθόντα έτη) για τους ανέργους, δικαιούχους του ΚΕΑ και κάθε λαϊκό νοικοκυριό που αποδεδειγμένα δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Απαγόρευση διακοπής της υδροδότησης σε κάθε λαϊκό νοικοκυριό, πάγωμα των χρεών χωρίς προσαυξήσεις για όσα διάστημα διαρκεί η κρίση και σβήσιμο για τους ανέργους, δικαιούχους ΚΕΑ, μονογονεϊκές κτλ.

Μείωση κατά 30% στα τέλη κοινόχρηστων χώρων στην Α’ ζώνη για τα μικρά καταστήματα εστίασης, κατάργηση για τα μικρά εμπορικά, μείωση 50% στη Β’ ζώνη  και κατάργηση στις κοινότητες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ