5ο ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ: «ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΕ ΡΟΛΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ»

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το 5ο Λύκειο Λάρισας, συμμετείχε στην εγκεκριμένη από το Υπουργείο Παιδείας, 2η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με τίτλο «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη», η οποία διεξήχθη από 15 ως 17 Δεκεμβρίου 2017 στη Θεσσαλονίκη,

στους χώρους που παραχωρήθηκαν από τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη.

Στόχος της προσομοίωσης είναι, η ευαισθητοποίηση των μαθητών στα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και η γνωριμία και εξοικείωσή τους με ζητήματα εφαρμογής των σχετικών διεθνών Συμβάσεων του ΟΗΕ.

Οι μαθητές συμμετέχουν σε επιτροπές, καθεμιά από τις οποίες απαρτίζεται από 18-23 μέλη. Ο τρόπος συζήτησης ακολουθεί τους κανόνες των Model United Nations, κανόνες διπλωματίας, βασισμένης στον γόνιμο διάλογο και στην καλλιέργεια του σεβασμού σε επίπεδο αντιλογίας. Οι μαθητές καλούνται να μεταφέρουν την άποψη της χώρας που εκπροσωπούν, προσδίδοντας και το προσωπικό τους στίγμα. Την τελευταία ημέρα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εργασιών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Πήραν μέρος 700 μαθητές γυμνασίων και λυκείων 84 σχολείων, ιδιωτικών και δημόσιων, από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και την ελληνική ομογένεια της Ουγγαρίας και το Ζωγράφειο της Κωνσταντινούπολης. Από το 5ο Λύκειο Λάρισας, συμμετείχαν τέσσερις μαθητές στην επιτροπή για τα δικαιώματα του ανθρώπου, με θέματα ημερήσιας διάταξης ως εξής: Αθανασία Καραμούστου, στην επιτροπή για το δικαίωμα στη δημόσια ζωή, Κωνσταντίνος Κυριακού, στην επιτροπή για το δικαίωμα στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας, Νικόλαος Πνευματικός στην επιτροπή για το δικαίωμα στη ζωή και Ελένη Σιμοπούλου στην επιτροπή για την ελευθερία της έκφρασης. Και οι τέσσερις μαθητές εκπροσώπησαν την Ελλάδα και συγκεκριμένα: Η Αθανασία Καραμούστου επεσήμανε ότι η πολιτεία προσπαθεί να λάβει μέτρα για να μπορούν να απολαμβάνουν τα πολιτικά τους δικαιώματα τα άτομα με αναπηρία, καθώς αντιμετωπίζουν τόσο νομικά όσο και πρακτικά προβλήματα.

Ο Κωνσταντίνος Κυριακού τόνισε ότι στην Ελλάδα το δικαίωμα στην ελευθερία της θρησκείας προασπίζεται, αφού ακόμη και αν στην χώρα κυριαρχεί το ορθόδοξο δόγμα, υπάρχουν εκκλησίες, συναγωγές και τεμένη όπου άτομα διαφορετικών θρησκειών έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται.

Ο Νικόλαος Πνευματικός επισήμανε ότι παρόλο που το σύνταγμα της Ελλάδας δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στο θάνατο, ένα ζήτημα που απασχολεί την πολιτεία είναι το ζήτημα της ευθανασίας, η οποία εξετάζεται να νομιμοποιηθεί υπό προϋποθέσεις.

Η Ελένη Σιμοπούλου τόνισε τους περιορισμούς στην ελευθερία έκφρασης, μόνο σε περιπτώσεις υποκίνησης μίσους λόγω φυλής, φύλου, θρησκείας, ιδεολογίας, εθνικότητας, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού.

Την προετοιμασία των μαθητών έκανε η εκπαιδευτικός Αρχοντία Γιαννακάκη, η οποία πήρε μέρος στο παράλληλο πρόγραμμα των εκπαιδευτικών. Τους εκπαιδευτικούς ενημέρωσαν, μεταξύ των άλλων, η καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου και Επιστημονική Υπεύθυνη της προσομοίωσης, Παρασκευή Νάσκου-Περράκη και ο υπεύθυνος Επικοινωνίας για Ελλάδα και Κύπρο, του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UNRIC) στις Βρυξέλλες, Δημήτρης Φατούρος για το θέμα, “Οι παγκόσμιες συμβάσεις του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου και η πρόσφατη νομολογία”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ