ΤΟ ΔΩΛ ΤΙΜΑ ΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΧΟΡΩΔΙΑΣ

Σαράντα χρόνια απ’ την ίδρυσή της συμπληρώνει φέτος ένα απ’ τα πιο αντιπροσωπευτικά χορωδιακά σύνολα της πόλης μας, η Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, που ιδρύθηκε το 1977 με πρωτοβουλία του αείμνηστου Γιάννη Τσανακά που ήταν και ο πρώτος διευθυντής της. 

Το 1981 τη διεύθυνσή της ανέλαβε ο μαθητής του και διευθυντής της μέχρι σήμερα, Δημήτρης Καρβούνης. Στα σαράντα χρόνια της καλλιτεχνικής της πορείας η Παιδική Χορωδία του ΔΩΛ διήνυσε μια αξιοθαύμαστη πορεία, έδωσε πλήθος από συναυλίες, συμμετείχε σε Φεστιβάλ και Συναντήσεις χορωδιών, αντιπροσώπευσε την πόλη μας σ’ όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, συνεργάστηκε με μεγάλους συνθέτες (Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Σταύρος Ξαρχάκος, Νίκος Κυπουργός κ.α.), με μεγάλους μαέστρους και καλλιτέχνες (Αντώνης Κοντογεωργίου, Άλκης Μπαλτάς, Λουκάς Καρυτινός, Μίσα Ικέουτσι, Κική Μορφονιού, Φραγκίσκος Βουτσίνος, Δημήτρης Δημόπουλος κ.α.), με μεγάλα μουσικά σύνολα (Συμφωνική Ορχήστρα, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και Χορωδία της ΕΡΤ, Χορωδία «Μακεδονία», ΣΟΝΔΛ κ.α.), βραβεύτηκε σε διαγωνισμούς χορωδιών και με την πολυποίκιλη δραστηριότητά της καταξιώθηκε στο χορωδιακό «γίγνεσθαι» της πόλης μας. Απ’ τις τάξεις της πέρασαν ως μέλη πάνω από 400 παιδιά, πολλά απ’ τα οποία σταδιοδρομούν με μεγάλη επιτυχία στο χώρο της μουσικής (Μυρτώ Παπαθανασίου, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Θεοδώρα Μπάκα, Χρήστος Κτιστάκης Χρήστος Λενούτσος, Δημήτρης Καρακαντάς, Ήβη Παπαθανασίου, Νίκος Ζαφρανάς, Φρόσω Κτιστάκη, Ειρήνη Παντελίδου και άλλοι πολλοί (πάνω από 50) που είναι δύσκολο να αναφερθούν ονομαστικά σ’ ένα απλό σημείωμα.

Τη σημαντική αυτή επέτειο τιμά και γιορτάζει το ΔΩΛ, οργανώνοντας τριήμερη συνάντηση (Rejunion) παλαιών και νέων μελών στις 27, 28 & 29 Δεκεμβρίου 2017. Στη συνάντηση αυτή, παλιά και νέα μέλη θα ανταμώσουν, θα θυμηθούν,  θα τραγουδήσουν, θα παίξουν, και με την ευκαιρία της συνάντησης τους, θα προσφέρουν στο κοινό της πόλης μας, με τη μουσική και τα τραγούδια τους, δυο πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις  (χορωδιακές και όχι μόνο)  στις 28 και 29 Δεκεμβρίου (που θα είναι και η κεντρική εκδήλωση). Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Συναυλιών του ΔΩΛ, με ώρα έναρξης την 8η μ.μ. και με ελεύθερη είσοδο. Το Δ.Σ. και ο Διευθυντής του ΔΩΛ, ο μαέστρος και όλα τα μέλη της χορωδίας (παλιά και νέα) προσκαλούν όλους τους φίλους της χορωδίας να έρθουν στο ΔΩΛ και να συμμετέχουν στη μεγάλη γιορτή του.

Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ

Η Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας ιδρύθηκε το 1977 στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΔΩΛ, με πρωτοβουλία του Γιάννη Τσανακά, ο οποίος ήταν και ο πρώτος διευθυντής της, με σκοπό αφενός την πληρέστερη μουσική εκπαίδευση των μαθητών του Ωδείου, αφετέρου μια δημιουργική παρέμβαση στο πολιτιστικό “γίγνεσθαι” της πόλης. Το 1981, μετά από πρόταση του Γιάννη Τσανακά, η διεύθυνση της χορωδίας ανετέθη στο σημερινό διευθυντή της Δημήτρη Καρβούνη. Απ’ το 1977 μέχρι σήμερα, πέρασαν απ’ τις τάξεις της πάνω από 500 παιδιά.

Έχει στο ενεργητικό της πάνω από 400 συναυλίες και συμμετοχές σε Συναντήσεις και Φεστιβάλ Χορωδιών στη Λάρισα και άλλες πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Τρίπολη, Καλαμάτα, Σέρρες, Βόλο, Κοζάνη, Έδεσσα, Πρέβεζα, Πολύγυρο κ.α.) και του εξωτερικού (Ουγγαρία, Βουλγαρία), ερμηνεύοντας μεγάλο αριθμό έργων χορωδιακής μουσικής. Παρουσιάστηκε σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές παραγωγές της ΕΡΤ και άλλων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Το 1978 και 1985 βραβεύτηκε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Χορωδιακού Φεστιβάλ Αθηνών. Συμμετείχε σε εκδηλώσεις του Κέντρου Χορωδιακής Πράξης Κεφαλονιάς, με διευθυντή τον Αντώνη Κοντογεωργίου (1η Συνάντηση Χορωδιών, η ηχογράφηση της οποίας κυκλοφόρησε σε CD, 4η Συνάντηση Χορωδιών, και στην Τελετή υποδοχής του 2000, στην Ακρόπολη, που οργάνωσε το Κέντρο, σε συνεργασία με το Υπ. Πο.).

Επί 20 χρόνια (1985 – 2005) είχε μακρά συνεργασία με τον κορυφαίο συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Συμμετείχε στην Α’ εκτέλεση του έργου “Requiem – Ακολουθία εις Κεκοιμημένους” στο θέατρο του Κολεγίου Αθηνών (1985) και στις μετέπειτα παρουσιάσεις του έργου (Κ’ ΔΗΜΗΤΡΙΑ Θεσσαλονίκης, Λάρισα, Καλάβρυτα (1985), Πανεπιστήμιο Αθηνών (1986), Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (1994), καθώς και στην ελληνική δισκογραφική παραγωγή του. Συμμετείχε επίσης σε συναυλίες του συνθέτη με τα έργα “Άξιον εστί” και “Πνευματικό Εμβατήριο”, με κυριότερες αυτές που δόθηκαν στο Ηρώδειο (1993 & 1998), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (1998), στην Πάτρα (1993), στο Ναύπλιο (1993), στη Θεσσαλονίκη (1994, 1999 & 2001), στην Αρχαία Ολυμπία (1996), στα Χανιά (1999), στις Πρέσπες (1999), και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (2001). Το 1994 παρουσίασε σε Α’ εκτέλεση και δισκογραφική παραγωγή τα “40 παιδικά τραγούδια” του μεγάλου μας συνθέτη, σε χορωδιακή επεξεργασία και ενορχήστρωση του διευθυντή της Δημήτρη Καρβούνη.

Συνεργάσθηκε επίσης επί μακρόν, με το συνθέτη Νίκο Κυπουργό, συμμετέχοντας σε συναυλίες και ηχογραφήσεις έργων του για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Εμφανίστηκε σε παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στις εκδηλώσεις: «Μουσικά Παραμύθια» (1991) και «Big Day – Φωνές του κόσμου» (1993), με πρόσκληση του τότε καλλιτεχνικού διευθυντή του “Μουσικού Αναλογίου” κ. Θάνου Μικρούτσικου, το 2001 στην παρουσίαση του έργου «Η εποχή της Μελισσάνθης» του Μάνου Χατζιδάκι και το 2003, στο «Κηποθέατρο» του Νίκου Κυπουργού.

Το Δεκέμβριο του 1985 συμμετείχε στην τελετή απονομής του βραβείου «Beyond War» στον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου και στους ηγέτες της «πρωτοβουλίας των έξι»,  που μεταδόθηκε δορυφορικά σ’ όλο τον κόσμο.

Το 1990 συμμετείχε στο «Χριστουγεννιάτικο κοντσέρτο» που δόθηκε στην Αθήνα υπό την διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου, ηχογράφηση του οποίου εκδόθηκε σε CD απ’ το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» to 1998.

Το 2005 συμμετείχε, μαζί με άλλα χορωδιακά σύνολα και την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, στην παρουσίαση του έργου του Howard Shore «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» στο Ηρώδειο, ενώ το 2009 έλαβε μέρος στις παραστάσεις της όπερας Carmen που δόθηκαν στη Λάρισα και το 2013 έλαβε μέρος στη Συνάντηση Παιδικών Χορωδιών του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Συνεργάσθηκε επίσης με κορυφαίους συνθέτες, μαέστρους, καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα, όπως οι: Μάνος Χατζιδάκις, Νίκος Κυπουργός, Ηλίας Ανδριόπουλος, Αντώνης Κοντογεωργίου, Άλκης Μπαλτάς, Λουκάς Καρυτινός, Missa Ikeuchi, Κική Μορφονιού, Φραγκίσκος Βουτσίνος, Λίνα Τέντζερη, Κώστας Τσιάνος, με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, τη Χορωδία της ΕΡΤ, τη Χορωδία «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα Νέων της ΚΟΘ, τη ΣΟΝΔΛ, την Ανδρική Χορωδία του ΜΣΛ, το Μουσικό Σύνολο «ΕΝΩΔΕΙΑ», το Θεσσαλικό Θέατρο κ. α.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ