ΜΑΡΘΑ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ: Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ «ΧΤΥΠΑ» ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΝΕΥΡΟ

Η λαουτίστρια μιλά στο paidis.com με αφορμή την εμφάνισή της στο “Κουρμπέτι”

Μια απίστευτη μουσική εκδήλωση με αναφορές σε παραδοσιακά τραγούδια από τη Μ. Ασία, το Ανατολικό Αιγαίο και τη Βόρεια Ελλάδα με τη μοναδική προσέγγιση της λαουτίστριας και συνθέτριας Μάρθας Μαυροειδή θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι Λαρισαίοι την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου, στις 22.00, στο «Κουρμπέτι»

(1η πάροδος Φιλελλήνων 9, λόφος Φρουρίου, Λάρισα).

Η Μάρθα Μαυροειδή (λάφτα-φωνή), ο Στρατής Ψαραδέλλης (πολίτικη λύρα) και ο Γιώργος Βεντουρής (κοντραμπάσο) θα μας ταξιδέψουν μουσικά στους δρόμους της παράδοσης, ενώ θα ακουσθούν ανέκδοτα κομμάτια, όπως και κομμάτια της Μ. Μαυροειδή από τις δισκογραφικές δουλειές «Ο κήπος του Ρίλα», «Πορτάκι» και «Η Κλωστή και το Βελόνι».

Λίγες μέρες πριν την εμφάνισή της στη Λάρισα η Μάρθα Μαυροειδή μοιράστηκε μαζί μας σκέψεις και ευχές, αναφερόμενη με αγάπη στην τέχνη της και το παραδοσιακό τραγούδι.

«Ένα ταξίδι στην παράδοση, στους μουσικούς δρόμους της Μικράς Ασίας ή του Ανατολικού Αιγαίου πάντα μαγεύει τον ακροατή, άλλωστε θεωρώ πως ανέκαθεν οι παραδοσιακές μουσικές “χτυπούν” ευαίσθητο νεύρο του κοινού», θα μας πει η Μάρθα Μαυροειδή, δίχως να διστάσει να παραδεχθεί πως η κρίση μα και τα social media έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο τρόπο που προσεγγίζουμε τελικά και τη μουσική.

«Ξέρεις ο εθισμός στα social media μας έκανε να χαζεύουμε, να προσπερνάμε πράγματα χωρίς συγκέντρωση, κάτι που ισχύει όχι μόνο για το κοινό μα και για τους ίδιους τους μουσικούς. Στοίχημά μας να μένουμε συγκεντρωμένοι σ’ αυτό που παρουσιάζουμε και φυσικά να καταφέρουμε να το επικοινωνήσουμε στον κόσμο που έρχεται να μας ακούσει», προσθέτει με νόημα.

Πόλος έλξης τα παραδοσιακά όργανα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τα πρώτα χρόνια αναρωτιόταν για το πώς μπορεί να είναι το σάζι ή μια λάφτα ή ακόμη και για το ηχητικό αποτέλεσμα που μπορεί να προκύψει με ένα κοντραμπάσο στη σκηνή, μοιραζόμαστε τη σκέψη μας.

«Παλιότερα ναι, πλέον το κοινό εξοικειώθηκε, αυτά είναι τα όργανά μας και μεταξύ μας τελικά με τη μουσική ο καθένας εκφράζει την ανάγκη του μέσα από αυτό που ακούει, εν ολίγοις το συναίσθημα βρίσκεται μέσα μας και αυτό είναι που εκφράζεται», καταλήγει η Μάρθα Μαυροειδή, που μας περιμένει όλους στο «Κουρμπέτι» στέλνοντας τις ευχές της για υγεία, καλή συντροφιά και πολλή αγάπη!

Για πληροφορίες και κρατήσεις τηλ. 6980528939, είσοδος: 5 ευρώ

Η ΜΑΡΘΑ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ

Η τραγουδίστρια, λαουτίστρια και συνθέτρια Μάρθα Μαυροειδή καθιερώθηκε ως νέα λαϊκή μουσικός και τραγουδίστρια, ήδη από το ντεμπούτο της με το δίσκο “Ο Κήπος της Ρίλα”, ενώ πρόκειται για μια εξαιρετική φωνή που συνδυάζει τα ελληνικά και μεσανατολίτικα στολίδια και τις μικροτονικές λεπτές αποχρώσεις, με τα πλούσια χρώματα του βουλγαρικού τραγουδιού. Η τεχνική της στο λαούτο και το σάζι συχνά συγκρίνεται με τη δεξιοτεχνία μεγάλων μουσικών, τόσο λαϊκής όσο και jazz προέλευσης.

Το 2012 έπαιξε στο Womex Globalkan Scene και από τότε έχει ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη, τα Βαλκάνια αλλά και τις ΗΠΑ καταγράφοντας σπουδαίες μουσικές συνεργασίες και «συναπαντήματα» επί σκηνής.

Το Μάρτιο του 2013 εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού fRoots ως “ανερχόμενο αστέρι της Βαλκανικής μουσικής”. Η Μάρθα Μαυροειδή είναι Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Διεθνούς Μουσικής της Τήνου, σολίστ του λαούτου, συνθέτης και μουσικολόγος, με σπουδές στην Αθήνα, το Λονδίνο, το Άμστερνταμ και το Λος Άντζελες (UCLA).

Ειρήνη Παπουτσή

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ