ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΧΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ

Θέλω να ευχηθώ  καλή χρονιά και ο καινούριος χρόνος να σας βρει με υγεία και μαζί με τους ανθρώπους που αγαπάτε. Η αλλαγή του χρόνου  να μας γεμίσει δύναμη για νέους αγώνες, αισιοδοξία και πίστη για ένα καλύτερο αύριο. 

Στην ανατολή του 2018, στη Λάρισα έχουμε πολλούς λόγους για να ατενίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία  το μέλλον. Τη χρονιά που μας αποχαιρετά καταφέραμε πολλά. Το 2017 φεύγει με τον καλύτερο δυνατό  τρόπο για τη Λάρισα αφού το «Πάρκο των Ευχών» στέφεται με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία, αναδεικνύοντας έτσι τον δυναμισμό, τα πλεονεκτήματα και τις προοπτικές της πόλης μας σε όλη τη χώρα. Το Πάρκο αποτελεί στη ουσία τη συνέχεια σε μια σειρά δράσεων που πραγματοποιήθηκαν ο 2017, με στόχο την εξωστρέφεια, όπως η διοργάνωση της Agrothessaly. Επίσης, εξωστρέφεια αλλά κυρίως κύρος  στην πόλη και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο,  προσέδωσε και η βράβευση της Λάρισας από την UNESCO – μαζί με άλλες 15 πόλεις απ΄ όλον τον κόσμο – για το πρόγραμμα «Η πόλη που Μαθαίνει».

Η Λάρισα και οι Λαρισαίοι, πρέπει να αισθάνονται επίσης υπερηφάνεια και τιμή για το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, αναγορεύτηκε Επίτιμος Δημότης Λαρισαίων,  με κάθε επισημότητα και με τον τρόπο που αρμόζει σε μια διεθνή προσωπικότητα, κήρυκα της συνύπαρξης και της συναδέλφωσης των λαών.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2017, εργαστήκαμε μεθοδικά και με σοβαρότητα σε όλους τους τομείς. Η χρονιά που μας αφήνει χαρακτηρίστηκε από μεγάλο και σημαντικό έργο στην πόλη.  Στον πολιτισμό οι πολυάριθμες και ποιοτικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με τους συλλόγους της πολης ζωντάνεψαν τις γειτονιές μας. Στα τεχνικά έργα, τα έργα υποδομής στις συνοικίες  με τις συντηρήσεις, την ολοκλήρωση πλατειών, την αντικατάσταση ων δικτύων ύδρευσης  με πλήρη ασφαλτόστρωση δρόμων βελτίωσαν το αστικό περιβάλλον.  Η καθαριότητα είναι σε καλό επίπεδο και η δουλειά μας στο πράσινο γίνεται με λειψό προσωπικό αλλά πολύ αγώνα για τη συντήρηση και την επέκτασή του.

Από τις σκέψεις μας δεν έφυγε ούτε στιγμή η ανάγκη της στήριξης και των επαγγελματιών της πόλης μας.  Για αυτό και αποφασίσαμε τη μείωση των δημοτικών τελών κατά 20% για τις επαγγελματικές στέγες και κατά 5% για όλα τα νοικοκυριά. Πρόκειται για μια μείωση που δίνει μια μικρή ανάσα στους συμπολίτες μας και στις επιχειρήσεις τους.

Όμως το 2018 που ανατέλλει θα σηματοδοτήσει την έναρξη μεγάλων παρεμβάσεων στον κεντρικό αστικό ιστό. Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινούν τα έργα στο Προσκήνιο Πολιτισμού (Θέατρο ΟΥΗΛ),  η δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας και ποδηλατοδρόμων, όπως η ανακατασκευή της Μεγάλου Αλεξάνδρου, της οδού Ηπείρου, της οδού Μανδηλαρά και  οι παρεμβάσεις στην  Βενιζέλου και την  Φιλελλήνων, αλλά και μεγάλα προγράμματα ασφαλτοστρώσεων και πεζοδρομίων σημαντικών οδών της πόλης. Γνωρίζω ότι θα προκαλέσουμε σοβαρή αναστάτωση και είναι ανάγκη να οπλιστούμε όλοι μας με υπομονή.

Τα μεγάλα ζητήματα της πόλης που αποτελούν διεκδικήσεις ετών όπως τα στρατόπεδα, οι γραμμές του ΟΣΕ, η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή βρίσκονται σε καλό δρόμο  και μέσα στο 2018 πιστεύουμε ότι σε κάποια απ΄ αυτά θα δρομολογηθούν λύσεις. Ο αγώνας μας είμαι βέβαιος ότι θα αποδώσει όπως έγινε το 2017 με την παραχώρηση τω 240 στρεμμάτων του ΕΘΙΑΓΕ, όπου προβλέπεται να δημιουργηθεί ένας τεράστιος πνεύμονας πρασίνου.

Προτεραιότητα  μας και για το 2018 θα είναι η υπόθεση του Αρχαίου Θεάτρου. Μετά τη ολοκλήρωση των μελετών ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη χρηματοδότηση του έργου, ώστε επιτέλους το σημαντικότερο μνημείο της πόλης, με τον έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα, να μπορέσει να ολοκληρωθεί και να είναι σε θέση να φιλοξενήσει παραστάσεις.

Γνωρίζω όμως ότι αυτές τις ημέρες αρκετοί από τους συμπολίτες μας, δεν μπορούν να γιορτάσουν όπως οι υπόλοιποι. Σε αυτούς έχουμε, στραμμένη την προσοχή μας, από τη πρώτη ημέρα που βρεθήκαμε στη διοίκηση του Δήμου.  Με την κοινωνική μας πολιτική καθημερινά συνεχίζουμε να δημιουργούμε ένα δίχτυ ασφαλείας για όσους χτύπησε περισσότερο η οικονομική κρίση. Πιστεύουμε ότι οι κοινωνίες  δεν μπορούν να προχωρήσουν εάν λόγω της κρίσης αφήσουν πίσω ή στο περιθώριο ένα μεγάλο τμήμα τους. Αυτούς τους ανθρώπους  στηρίζουμε και θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Με αξιοπρέπεια και σεβασμό.

Εύχομαι καλή χρονιά σε όλους. Με υγεία και δύναμη, ευτυχία και ειρήνη!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ