ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ

Ξεκίνησε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η υποβολή προτάσεων για την ένταξη στις δράσεις 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και 4.1.3. «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας)  καθώς και στην προστασία του Περιβάλλοντος»,

του υπομέτρου 4.1 «Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

O συνολικός προϋπολογισμός των δράσεων, για την Περιφέρεια Θεσσαλίας ανέρχεται στα 30.883.853  εκ των οποίων τα 28.846.887 € αφορούν στην δράση 4.1.1 και τα 2.036.966 € στην δράση 4.1.3.. Το ποσοστό  ενίσχυσης των επενδύσεων θα κυμανθεί από 50-60% του αιτούμενου προϋπολογισμού. Η στήριξη παρέχεται με τη μορφή επιχορήγησης κεφαλαίου επί εξοφλημένων δαπανών που κρίνονται επιλέξιμες μετά από διοικητικό και επιτόπιο έλεγχο.

Η περίοδος υποβολής προτάσεων είναι από 21.12.2017 μέχρι 02.04.2018. Η αίτηση στήριξης υποβάλλεται μέσω του Πληροφορικού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) και στη συνέχεια κατατίθεται ο φυσικός φάκελος εις διπλούν στη οικεία ΔΑΟΚ.

Δικαιούχοι μπορεί να είναι επαγγελματίες αγρότες (18 έως 61 ετών),  νέοι γεωργοί,  νομικά πρόσωπα του εμπορικού δικαίου, συλλογικά σχήματα του συνεταιριστικού δικαίου (ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών)  που έχουν ως κύρια δραστηριότητα την άσκηση γεωργίας και έχουν υποβάλλει   Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης  για το 2017.

Επιλέξιμες επενδύσεις για τη δράση 4.1.1 είναι:

η ίδρυση, ανέγερση, επέκταση, μετεγκατάσταση, αποπεράτωση και εκσυγχρονισμός γεωργικών κτιρίων και κατασκευών

η αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού

η αγορά,  μεταφορά, εγκατάσταση και περίφραξη πολυετών φυτειών (με φυτό και όχι με σπόρο)

η περίφραξη και διαμόρφωση αγροτεμαχίων

η αγορά καινούριου ανθοκομικού ή μελισσοκομικού  αυτοκινήτου

η αγορά και εγκατάσταση Η/Υ και λογισμικού διαχείρισης γεωργικής εκμετάλλευσης εξοπλισμού επικοινωνιών και γραφείου και

οι γενικές δαπάνες  που συνδέονται άμεσα με την υλοποίηση του σχεδίου βελτίωσης, όπως Γεωπόνου μελετητή, Πολιτικού Μηχανικού κ.α..

 

Επιλέξιμες δαπάνες για τη δράση 4.1.3 είναι:

οι επενδύσεις που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ, όπως φωτοβολταϊκά συστήματα (συνδεδεμένα ή αυτόνομα), γεωθερμικές αντλίες θερμότητας, ανεμογεννήτριες, καυστήρες βιομάζας, περίφραξη και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου.

οι επενδύσεις που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος όπως κτιριακές εγκαταστάσεις και λοιπές κατασκευές που είναι απαραίτητες για τη διαχείριση αποβλήτων υποπροϊόντων και υπολειμμάτων της γεωργικής εκμετάλλευσης (δεξαμενές ομογενοποίησης, αερόβιος και αναερόβιος αντιδραστήρας κ.α.). Η αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούριου εξοπλισμού διαχείρισης αποβλήτων της εκμετάλλευσης   και

οι γενικές δαπάνες  που συνδέονται άμεσα με την υλοποίηση του σχεδίου βελτίωσης, όπως Γεωπόνου μελετητή, Πολιτικού Μηχανικού κ.α..

Μη επιλέξιμες δαπάνες είναι: ο ΦΠΑ, οι δαπάνες για αγορά ζώων, η απόκτηση μεταχειρισμένων αγαθών, η αγορά αναλώσιμων εργαλείων και εφοδίων και οι δαπάνες εξοπλισμού συσκευασίας και τυποποίησης μελιού καθώς και ο χώρος αυτών κλπ..

Το ύψος του επιλέξιμου προϋπολογισμού ανά αίτηση στήριξης είναι:

– Για τη δράση 4.1.1 για φυσικά και νομικά πρόσωπα έως 300.000 € και υπό προϋποθέσεις μπορεί να ανέλθει στις 500.000 €, ενώ για τα συλλογικά σχήματα έως 500.000 € και υπό προϋποθέσεις μέχρι και το 1.000.000 €.

– Για τη δράση 4.1.3 για φυσικά και νομικά πρόσωπα έως τις 150.000 €, με εξαίρεση τις επενδύσεις διαχείρισης των αποβλήτων, υποπροϊόντων και υπολειμμάτων της εκμετάλλευσης για τις οποίες ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανέρχεται ανά αίτηση στήριξης έως και τις 200.000 ευρώ, ενώ για τα συλλογικά σχήματα μπορεί να ανέλθει έως και τις 500.000 ευρώ.

Οι αιτήσεις στήριξης για την ένταξη θα αξιολογηθούν βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων μοριοδότησης. Το προβάδισμα θα έχουν οι νέοι γεωργοί ενταγμένοι σε πρόσφατο πρόγραμμα,  οι βιώσιμες οικονομικά γεωργικές εκμεταλλεύσεις που ο προσανατολισμός τους είναι η αιγοπροβατοτροφία, η παραγωγή οπωροκηπευτικών, η παραγωγή ζωοτροφών και οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Επίσης οι εκμεταλλεύσεις που παράγουν προϊόντα με πιστοποίηση (βιολογικά, συστήματα ποιότητας, ΠΟΠ/ΠΓΕ), και επιπλέον το επίπεδο εκπαίδευσης του γεωργού και η κατοχή των προβλεπόμενων αδειών της γεωργικής επιχείρησης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν την αναλυτική δημοσίευση του Μέτρου 4.1:

– στον διαδικτυακό τόπο της Περιφέρειας Θεσσαλίας www.thessaly.gov.gr και

– στον διαδικτυακό τόπο  του ΥΠΑΑΤ  www.minagric.gr

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο γραφείο 3.2  ισόγειο της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας (Καλλισθένους και Θεοφράστου)  και στα τηλέφωνα 2413 511 134-137 .

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ