Είναι ένα παιδί μόλις 20 ετών που έχει βάλει ως στόχο της ζωής του να διαφυλάξει την παράδοση ερμηνεύοντας με το κλαρίνο του παραδοσιακούς σκοπούς αλλά και συγκεντρώνοντας παλιά τραγούδια που πέρασαν στόμα με στόμα στις επόμενες γενιές.
Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονία όπου σπουδάζει επέλεξε ως ειδίκευση το παραδοσιακό κλαρίνο, με καθηγητή τον κ. Μάνο Αχαλινοτόπουλο.
Ο λόγος για τον Θανάση Μητσάτσικα, με καταγωγή από την Αγρελιά Τρικάλων, που γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου 1997 στη Λάρισα και φοίτησε στο Μουσικό Σχολείο της πόλης δείχνοντας έτσι με αυτό τον τρόπο την αγάπη του για τη μουσική.
Σήμερα μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Λάρισας και Θεσσαλονίκης, ενώ παίζοντας με το κλαρίνο σε γιορτές, πανηγύρια, γάμους και διάφορες κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην περιοχή συνεργαζόμενους με γνωστούς και καταξιωμένους μουσικούς.
Μιλώντας στη σελίδα ο Θανάσης Μητσάτσικας μας λέει ότι από πολύ μικρός από τότε που θυμάται τον εαυτό του όταν έβλεπε σε γιορτές και πανηγύρια κάποιον να παίζει κλαρίνο πήγαινε δίπλα του και προσπαθούσε να τον μιμηθεί παίζοντας κλαρίνο με τα χέρια του.
Η πρώτη του όμως γνωριμία με το όργανο που αγάπησε και αγαπά με όλη του την καρδιά έγινε σε ηλικία 13 ετών στο Μουσικό Σχολείο της Λάρισα όπου είχε εγγραφεί αφού προηγουμένως ένας συγγενής του τον ενημέρωσε για τη λειτουργία και τις προοπτικές του.
Η συνέχεια γνωστή αφού ο Θανάσης ολοκλήρωσε τα 6 χρόνια στο σχολείο και πέτυχε την εισαγωγή του στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑ.ΜΑΚ.
Εκεί, όπως μας εξηγεί, εντρυφώντας μέσω των σπουδών στο παραδοσιακό κλαρίνο κατάλαβε πόσο δύσκολο όργανο είναι. Πάντως όπως επισημαίνει ακόμη και τώρα που γνωρίζει τις δυσκολίες του οργάνου, αν χρειαζόταν να επιλέξει και πάλι κλαρίνο θα επέλεγε.
ΟΡΓΑΝΟ ΕΥΘΥΝΗΣ
Η αγάπη του για την παραδοσιακή μουσική ήταν αυτή που ώθησε τον Θανάση να ασχοληθεί σοβαρά και επαγγελματικά με το κλαρίνο έχοντας ως βασικό του πιστεύω ότι οι νέοι μουσικοί θα πρέπει να το υπηρετήσουν όσο πιο καλά μπορούν.
Χαρακτηρίζει το κλαρίνο όργανο ευθύνης τόσο μέσα σε μια ορχήστρα αφού ο κλαρινίστας (κλαριτζής όπως του αρέσει να τον αποκαλεί) είναι αυτός που κρατάει το σκοπό και δίνει τον τόνο σε ένα γλέντι. Παράλληλα είναι αυτός που έχει χρέος να αναδεικνύει και να προστατεύει την παραδοσιακή μουσική με το παίξιμό του.
“Ο κλαρινίστας πρέπει να αγαπάει το όργανο, πρέπει να γνωρίζει τα κομμάτια, πρέπει να έχει μεράκι για αυτό που κάνει και να αγαπάει αυτό που κάνει, αλλιώς καλύτερα να μην το κάνει” μας λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια και συνεχίζει:
“Οταν κάποιοι σε παίρνουν σε μία δουλειά θέλουν να περάσουν καλά και κατά συνέπεια πρέπει να δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου. Οταν ανεβαίνεις να παίξεις, πρέπει να ξεχνάς τα προσωπικά σου προβλήματα και να χαμογελάς. Πρέπει να τα δίνεις όλα για να ικανοποιήσεις τον κόσμο που σε ακούει αλλά και αυτούς που σε επέλεξαν να παίξεις”, υπογραμμίζει ο ιδιαίτερα προσγειωμένος, αν και νεαρός, μουσικός.
ΠΤΥΧΙΟ – ΔΟΥΛΕΙΑ – ΜΕΛΛΟΝ
Βασικό μέλημα του Θανάση είναι να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο και να πάρει το πτυχίο του ώστε να μπορεί να εργαστεί ως καθηγητής σε μουσικό σχολείο, ή σε Ωδείο ώστε εργαζόμενος με μικρά παιδιά να τους μεταλαμπαδεύσει την αγάπη του για το κλαρίνο και την παραδοσιακή μουσική.
Φυσικά δεν σκέφτεται να σταματήσει να παίζει σε διάφορες εκδηλώσεις ενώ θέλει να προχωρήσει σε υψηλότερα μουσικά επίπεδα και σε νέες συνεργασίες με μουσικούς.
Ενας ακόμη στόχος του είναι να συνεργαστεί με χορευτικούς ομίλους συμβάλλοντας και στη διατήρηση και ανάδειξη και των παραδοσιακών χορών.
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
Κορυφαία στιγμή της μέχρι σήμερα πορείας του ήταν η εμφάνισή του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην πρώτη συνάντηση νέων συγκροτημάτων παραδοσιακής μουσικής που ήταν ένα αφιέρωμα στην αξέχαστη Δόμνα Σαμίου. “Ακόμα αντηχεί στα αφτιά μου το θερμό χειροκρότημα των θεατών που με γέμισε περηφάνια και ικανοποίηση”, λέει Θανάσης που τονίζει επίσης με ιδιαίτερη ικανοποίηση, το αποτέλεσμα που είχε η προσπάθειά του να συγκεντρώσει παραδοσιακά ακούσματα από τόπο καταγωγής του την Αγρελιά (Σμόλια) Τρικάλων που υπεραγαπά. Εκεί ο Θανάσης κατέγραψε με γυναίκες του χωριού μοιρολόγια και άλλα ακούσματα τα οποία και φυλάσσει ως κόρη οφθαλμού θέλοντας να συμβάλει στη διατήρησή τους και στη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
INFO:
Δείγματα της δουλειάς του Θανάση μπορείτε να βρείτε στο youtube. Στοιχεία για τον ίδιο υπάρχουν στο προφίλ του στο facebook: Θανάσης Μητσάτσικας, ενώ αν θέλετε κάποιες πληροφορίες για συνεργασίες ή για δουλειές μπορεί να καλέσει στο 6988 297337