ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΝΙΚΑΙΑΣ

Την επόμενη Κυριακή  14/1 και στις 7 μ.μ. θα προβληθεί από την Κινηματογραφική Λέσχη Νίκαιας η κινέζικη ταινία «Σήκωσε τα κόκκινα φανάρια» (1991)  σε σκηνοθεσία Ζανγκ Γιμού.

Στην προεπαναστατική Κίνα μια μορφωμένη κοπέλα από τα φτωχά κοινωνικά στρώματα, γίνεται με τη θέλησή της η τέταρτη σύζυγος ενός πλούσιου μεσήλικα, αλλά σύντομα διαπιστώνει ότι βρίσκεται κλεισμένη σε χρυσή φυλακή.

Η ιστορία διαδραματίζεται στις αρχές της δεκαετίας του 1920 την λεγόμενη εποχή των πολέμαρχων (1916-1928) όταν οι πλούσιοι άρχοντες παντρεύονταν όσες γυναίκες ήθελαν, τις εγκαθιστούσαν στο σπίτι τους όπου έμεναν αποκλεισμένες από τον έξω κόσμο και τις χρησιμοποιούσαν ως ερωτικές σκλάβες.

Τα φτωχά αυτά κορίτσια, πέρναγαν τη ζωή τους μέσα στο σπίτι περιμένοντας τον αφέντη να τις επισκεφτεί και κάνοντας παιδιά. Έτσι και η ηρωίδα της ιστορίας, εγκαθίσταται στο σπίτι του αφέντη της ως τέταρτη σύζυγος και ξεχνά την ελεύθερη ζωή και τη μόρφωση που ονειρευόταν υποκύπτοντας στη “μοίρα της γυναίκας” όπως λέει και η ίδια στα πρώτα λεπτά της ταινίας.

Το τεραστίων διαστάσεων λαβυρινθώδες σπίτι διοικείται με αυστηρότατη ιεραρχία και τηρούνται ευλαβικά τα έθιμα και τα τελετουργικά της εποχής. Εκείνο όμως που κυριαρχεί μέσα στο μικρόκοσμο του σπιτιού, είναι ο ανταγωνισμός, το μίσος και οι δηλητηριώδεις σχέσεις. Οι σύζυγοι τρώγονται μεταξύ τους σαν τα σκυλιά και η πιο  δυνατή επιβιώνει.

Ο Ζανγκ Γιμού, θέλοντας να καταδείξει τη δεινή θέση της γυναίκας και δη της φτωχής γυναίκας, επιλέγει να μην δείξει ποτέ το πρόσωπο του αφέντη (τί σημασία έχει ποιός είναι;) κρύβοντάς το πίσω από κουρτίνες ή σκιές, επικεντρώνοντας στους γυναικείους χαρακτήρες, στην πίκρα τους και στο μοναχικό τους αγώνα.

Από τα χαρακτηριστικά της ταινίας είναι η εντυπωσιακή χρήση των χρωμάτων, τα μακρινά πανέμορφα πλάνα και η ιδιαίτερη μουσική επένδυση.

Η ταινία πήρε πλήθος βραβείων και προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.

Η προβολή θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας με ελεύθερη είσοδο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ