Κώστας Αγοραστός: «Προστατεύουμε το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία»
Δόθηκε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό η έγκριση συμβασιοποίησης προς τη ΔΕΥΑ Λάρισας για το 1ο Υποέργο της Πράξης «ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ (Ε.Ε.Λ.) Τ.Κ. ΜΑΝΔΡΑΣ – ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ».
Η Πράξη εντάχθηκε στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 , τον Ιανουάριο 2017, με συνολικό προϋπολογισμό 3.224.000 ευρώ και Επιλέξιμη Δημόσια Δαπάνη 2.421.851,05 ευρώ. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Η Πράξη περιλαμβάνει 2 κύρια Υποέργα :
1ο : «ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ Τ.Κ. ΜΑΝΔΡΑΣ ΚΑΙ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ» , με συνολική Δημόσια Δαπάνη: 1.984.000,00 και Επιλέξιμη: 1.421.851,05
2ο : «ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ (ΕΕΛ) Τ.Κ. ΜΑΝΔΡΑΣ –ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟΥ», με συνολική Δημόσια Δαπάνη: 1.240.000,00 και Επιλέξιμη: 1.000.000,00
Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Το περιβάλλον είναι το κοινό μας σπίτι και η προστασία του είναι υπόθεση όλων μας. Ως αιρετή Περιφέρεια με αποφασιστικότητα δίνουμε καθημερινή μάχη με έμφαση στο στόχο μας για καλύτερο και ποιοτικότερο περιβάλλον. Η υλοποίηση των έργων αυτών αποτελεί επιτακτική ανάγκη, αφ’ ενός γιατί για οικισμούς άνω των 2000 κατοίκων επιβάλλεται η ύπαρξη και λειτουργία δικτύων ακαθάρτων και αφ’ ετέρου για την διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Σε συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων δίνουμε λύση στο πρόβλημα διαχείρισης των οικιακών λυμάτων της Μάνδρας και του Κουτσόχερου».
Το συνολικό έργο αφορά στην κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στις Τ.Κ. Μάνδρας και Κουτσοχέρου στη Δ.Ε. Κοιλάδας του Δήμου Λαρισαίων και κοινή Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ), σε γήπεδο εμβαδού 34.844,40 μ2, στη θέση «Ζευγαρολίβαδο», σε απόσταση 900 μ. Ν.Δ. του οικισμού της Μάνδρας.
Ο σχεδιασμός του έργου έχει γίνει για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων των δύο οικισμών, ώστε να ικανοποιεί τις απαιτήσεις επεξεργασίας των λυμάτων που παράγονται από το συγκεκριμένο πληθυσμό με απευθείας πρόβλεψη 40ετίας (Β΄ φάση), λόγω της ελάχιστης διαφοράς του ισοδύναμου πληθυσμού της 20ετίας (Α΄φάση). Θα κατασκευαστεί το εσωτερικό αποχετευτικό δίκτυο των οικισμών, δύο αντλιοστάσια και καταθλιπτικός αγωγός.
Το εσωτερικό δίκτυο των δύο οικισμών Μάνδρας και Κουτσόχερου είναι συνολικού μήκους 4.900,00 μ και διαμέτρου Φ200. Το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης του Κουτσόχερου καταλήγει στο αντλιοστάσιο Α/Σ-1 και στην συνέχεια τα λύματα με καταθλιπτικό αγωγό μήκους 2.120,00 μ και διαμέτρου Φ110 μεταφέρονται στο αντλιοστάσιο Α/Σ-2. Το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης της Μάνδρας καταλήγει στο αντλιοστάσιο Α/Σ-2. Τα λύματα της Μάνδρας και του Κουτσόχερου από το αντλιοστάσιο ΑΣ-2 με καταθλιπτικό αγωγό μήκους 510,00 μ και διαμέτρου Φ125 οδηγούνται στην κοινή ΕΕΛ.
Σκοπιμότητα πράξης: Το έργο αναμένεται να δώσει ολοκληρωτική λύση στο πρόβλημα διαχείρισης των οικιακών λυμάτων των συγκεκριμένων οικισμών. Μετά την υλοποίηση της Πράξης οι κάτοικοι δεν θα χρησιμοποιούν τους βόθρους. Τα λύματα μέσω του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων θα συλλέγονται στην Ε.Ε.Λ. και τα επεξεργασμένα λύματα θα διατίθενται σε έδαφος με φυτική βλάστηση.
Έτσι θα σταματήσει η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, η δημιουργία δυσοσμιών, η ρύπανση γενικότερα λόγω αδυναμίας απορρόφησης των λυμάτων. Θα ενισχυθεί η πρόσβαση των κατοίκων της Θεσσαλίας σε βελτιωμένες υπηρεσίες διαχείρισης λυμάτων ενώ θα βελτιωθεί και η κατάσταση του Υπόγειου Υδατικού Συστήματος (Υ.Υ.Σ.) GR 0800130 Ταουσάνης-Καλού Νερού με τρέχουσα ποσοτική κατάσταση «κακή» και χημική κατάσταση «κακή».