ΠΗΡΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΔΩΡΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Θετική εξέλιξη σημειώθηκε στο θέμα των απολύσεων δύο εργαζομένων από κατάστημα εστίασης της Λάρισας, καθώς οι πανελλήνιες διαστάσεις που πήρε το θέμα μετά την απόφαση για απολύσεις επειδή οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να επιστρέψουν το δώρο Χριστουγέννων προφανώς θορύβησαν την επιχείρηση

που ανέκρουσε πρύμναν!

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά η καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας αλλά και οι σχετικές ανακοινώσεις του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και του σωματείου «Λάντζα» που επικοινώνησαν το θέμα οδήγησαν τελικά σε ακύρωση των απολύσεων, την ώρα που και αλληλέγγυοι γνωστοποιούσαν το όνομα της επιχείρησης σε ολόκληρη τη χώρα, με τη σελίδα της στο διαδίκτυο να κατακλύζεται από πλήθος αρνητικών σχολίων, ενώ πελάτες της καλούσαν τον κόσμο σε εμπάργκο.

Εξάλλου η απόπειρα ανάρτησης σχολίων που εστίαζαν στο κοινωνικό πρόσωπο της επιχείρησης μάλλον είχαν τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού όχι μόνο έπεσαν στο κενό αλλά και χαρακτηρίστηκαν ως «συνήθης τακτική», ενώ από την πλευρά του το ΕΚΛ επισημαίνει για μια ακόμη φορά τόσο την ανάγκη καταγγελίας τέτοιων πρακτικών όσο κυρίως την ανάγκη συσπείρωσης στα σωματεία.

ΚΟΝΤΡΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΕΚΛ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την ικανοποίησή του για την ακύρωση των απολύσεων κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο που έπαιξε το σώμα επιθεωρητών εργασίας. Στο υπουργείο απάντηση το ΕΚΛ με ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

“Το υπουργείο εργασίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αντι να απολογηθεί στην εργατική τάξη, για την εργασιακή ζούγκλα που έχει επιβάλει μαζί με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, με τους βάρβαρους αντεργατικούς νόμους, έβγαλε ανακοίνωση με την οποία κοκορεύεται ότι με την παρέμβαση του ΣΕΠΕ, ακυρώθηκαν στη Λάρισα οι 2 απολύσεις εργαζομένων που δεν δέχτηκαν να επιστρέψουν το δώρο Χριστουγέννων, στον ιδιοκτήτη του ταχυφαγείου που εργάζονταν.

Δεν λέει όμως ότι η παρακράτηση των δώρων εορτών με την απειλή της απόλυσης, γίνεται σε πολλές χιλιάδες εργαζόμενους από πολλές επιχειρήσεις, όχι μόνο στη Λάρισα, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα και δεν κάνει απολύτως τίποτα γι’ αυτό. Μάλιστα τώρα επεκτάθηκε η παρακράτηση και σε μέρος του μηνιάτικου μισθού σε ορισμένες επιχειρήσεις στη Λάρισα και πανελλαδικά.

Όπως επίσης δεν κάνει τίποτα για τους εκατοντάδες χιλιάδες απλήρωτους επι μήνες σε πολλές επιχειρήσεις, για τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που προσλαμβάνονται με 4ωρη ημερήσια απασχόληση και εξαναγκάζονται να δουλεύουν 8,9 και 10 ώρες, χωρίς να αμείβονται και να ασφαλίζονται για τις επιπλέον ώρες, για τους δεκάδες χιλιάδες ανασφάλιστους.

Δεν λέει κουβέντα για το ότι τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΣΕΠΕ και του ΙΚΑ, τους έχουν συνειδητά υποστελεχωμένους και χωρίς μέσα για να μπορούν να κάνουν στοιχειωδώς τους ελέγχους σε όλες τις επιχειρήσεις και όχι σε ένα δείγμα.

Και τώρα, πέρα από τους αντεργατικούς νόμους που ψηφίστηκαν και φέρνουν συνεχώς, έρχονται να δώσουν ένα γερό χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας, στο πρωτοβάθμιο σωματείο, ιδιαίτερα στο χώρο δουλειάς, εκεί δηλαδή που ξεδιπλώνεται η ταξική εκμετάλλευση και οργιάζει η εργοδοτική τρομοκρατία. Για να μην μπορούν εκεί οι εργαζόμενοι να αντιδράσουν.

Ολοι στην απεργία την Παρασκευή 12 Γενάρη και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΕΚΝΛ στις 10.30 π.μ, στην Κεντρική Πλατεία, για να τους δώσουμε την μόνη απάντηση που καταλαβαίνουν και τους τσούζει”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ