Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών
Η κυβέρνηση φέρνει τη Δευτέρα για ψήφιση στη Βουλή πολυνομοσχέδιο με όλα τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης. Περιλαμβάνει και το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, επιδιώκοντας ουσιαστικά την κατάργησή του.
Προχωρούν σε ουσιαστική κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων και φοροαπαλλαγών για τους εργαζόμενους (κατάργηση της έκπτωσης 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες, η περικοπή του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης κατά 50% κ.ά.). Προχωρούν στον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων έως το τέλος του έτους, που θα αποτελέσει τον «προθάλαμο» για να περικοπεί το 2019 μέρος της «προσωπικής διαφοράς». Ταυτόχρονα οδηγούν χιλιάδες λαϊκές κατοικίες στα χέρια των τραπεζών και γι’ αυτό ψήφισαν τροπολογία που ποινικοποιεί τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς και οδηγεί σε φυλάκιση έως και 6 μήνες.
Στα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης βρίσκεται και το Συμπληρωματικό Μνημόνιο για την Παιδεία που υπόγραψε η κυβέρνηση με το κουαρτέτο και περιλαμβάνει: Αύξηση ωραρίου, συγχωνεύσεις σχολείων, αξιολόγηση.
Μπροστά στην ανάγκη για οργανωμένο και συντονισμένο αγώνα, όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις στο ΔΣ της ΟΛΜΕ ψηφίζοντας επιλεκτικά υπονόμευσαν τον κοινό βηματισμό όλων των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα: Καταψήφισαν την Απεργιακή κινητοποίηση της Παρασκευής 12/1 μαζί με τα σωματεία του ιδιωτικού τομέα.
Στην ΕΛΜΕ Λάρισας και με βάση τις εξελίξεις καταθέσαμε (και στις δυο συνεδριάσεις ) πρόταση για συγκρότηση προεδρείου στη βάση του αναλογικού αντιπροσωπευτικού (όπου η κάθε δύναμη θα παίρνει το αξίωμα που της αναλογεί με βάση τη δύναμη που της έδωσαν οι συνάδελφοι στις τελευταίες εκλογές και θα συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις) και ταυτόχρονα προτείναμε να προχωρήσουμε σε σύγκλιση γενικής συνέλευσης και κήρυξη απεργίας την Παρασκευή 12 Γενάρη , ημέρα που απεργούν μια σειρά εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και δεκάδες σωματεία.
Η πρότασή μας για τη συγκρότηση προεδρείου δεν έγινε δεκτή (οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ είχαν άλλη πρόταση, ενώ οι άλλες παρατάξεις που στα λόγια δέχονται το αντιπροσωπευτικό αναλογικό προεδρείο, στην πράξη κατά την ψηφοφορία και τη διεκδίκηση των θέσεων, δεν το τηρούνε).
Με αφορμή τη μη συγκρότηση προεδρείου ΔΑΚΕ και ΠΕΚ και στις δυο συνεδριάσεις αρνήθηκαν να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για τις εξελίξεις και την οργάνωση του αγώνα μπροστά στα νέα μέτρα της κυβέρνησης , αποχωρώντας από τις συνεδριάσεις.
Και αυτό δε γίνεται πρώτη φορά, καθώς η ΔΑΚΕ στην προηγούμενη θητεία του ΔΣ με πρόσχημα τη μη απόσπαση μελών της , στο ΠΥΣΔΕ Λάρισας ,αρνιόταν να προσέλθει στις συνεδριάσεις του ΔΣ με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σύμφωνα με το καταστατικό απαρτία και να μη λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα το ΔΣ.
Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά τη στιγμή που χρειάζεται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση όλων των εργαζομένων απέναντι στην ενιαία επίθεση κυβέρνηση, ΕΕ, κεφαλαίου ότι όλες οι άλλες παρατάξεις λειτουργούν υπονομευτικά θέλοντας από τη μια να κρατάνε το σωματείο σε αδράνεια, και από την άλλη να αποκόψουν το κίνημα των εκπαιδευτικών από την κοινή δράση με το υπόλοιπο εργατικό-λαϊκό κίνημα.