“ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΩΝ ΗΤΤΗΜΕΝΩΝ” ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ PARATOD@S

Ο κοινωνικός χώρος para tod@s παρουσιάζει το βιβλίο “Το τραγούδι των ηττημένων – κοινωνικές αντιθέσεις και λαϊκό τραγούδι στη μεταπολεμική Ελλάδα”, με τον συγγραφέα Γιώργο Αλεξάτο το Σάββατο 13/1, στις 20.30, στην οδό  Φαρμακίδου 4 στη Λάρισα.

 Ακολουθεί ρεμπέτικο / λαϊκό live με τους Λάληδες.

Δείτε κείμενο από τον πρόλογο που έγραψε για την πρώτη έκδοση του βιβλίου (το 2006) ο μουσικός και συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης:

“Μέσα σε έντεκα κεφάλαια ο Αλεξάτος διαπραγματεύεται το θέμα της γέννησης, άνθησης και παρακμής του ρεμπέτικου και του μεταπολεμικού λαϊκού τραγουδιού σε συνάρτηση με την διαμόρφωση, την εξέλιξη και την περιθωριοποίηση του εργατικού κινήματος και την εξιστόρηση των κοινωνικών αλλαγών στην Ελλάδα σχεδόν μέχρι τις μέρες μας. Παράλληλα θίγει ή προξενεί την δημιουργία ζητημάτων που αφορούν σε αξιολογήσεις, επαναπροσδιορισμούς και ανατροπές κατεστημένων ή ανεξερεύνητων θεμάτων γύρω από την φιλοσοφία και την ιδεολογία που αφορούν στην οικοδόμηση της «νεοελληνικής εθνικής ταυτότητας». Ζητήματα που επί μέρους έχουν κατά καιρούς βασανίσει το φιλέρευνο πνεύμα επιστημονικών ή ερασιτεχνικών προσεγγίσεων της εθνογραφίας, της κοινωνιολογίας, της πολιτικής, της τέχνης, της ιστορίας ή ζητήματα που από άγνοια, παρανόηση ή προϊδεασμό πέρασαν στο ντούκου. Ο Αλεξάτος, είναι φανερό, στοχεύει χωρίς φόβο στην αλήθεια.”

()

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ