Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Αν σήμερα αισθάνεστε λίγο πεσμένοι και περισσότερο απαισιόδοξοι από ότι συνήθως, τουλάχιστον για αυτό το 24ωρο υπάρχει επιστημονική εξήγηση: Είναι η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου.

Το φαινόμενο του Blue Monday τείνει πλέον να γίνει αποδεκτό από όλους και να εξελιχθεί σε ένα… ετήσιο event απενοχοποιημένης κατάθλιψης. Γιατί όμως αυτή η στενόχωρη Δευτέρα είναι χειρότερη από κάθε άλλη… Τσαγκαροδευτέρα;

Οσο κι αν φαίνεται απίστευτο, έχει αποδειχθεί… μαθηματικά: Η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου είναι η μέρα που οι κάτοικοι του δυτικού κόσμου νιώθουν πιο μελαγχολικοί και θλιμμένοι.

Ποιοί είναι λοιπόν οι παράγοντες που ορίζουν τη σημερινή Δευτέρα ως την πιο καταθλιπτική όλου του χρόνου; Ο κρύος και μουντός καιρός του Ιανουαρίου, τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από τα Χριστούγεννα, η συνειδητοποίηση ότι το πάρτι των γιορτών τελείωσε οριστικά και γίνεται όλο και πιο μακρινό παρελθόν, αλλά και η συνειδητοποίηση ότι μάλλον δεν θα υλοποιήσουμε καμία από τις αποφάσεις που λάβαμε για το νέο έτος. Κοινώς… μηδενικό κίνητρο για μία χαμογελαστή και ευχάριστη ημέρα.

Η πρώτη Blue Monday της… ιστορίας, ήταν στις 24 Ιανουαρίου 2005. Αυτό τουλάχιστον ήταν το αποτέλεσμα της εξίσωσης που σκαρφίστηκε ο ψυχολόγος Dr Cliff Arnall και η οποία έκτοτε ακολουθείται με ημερολογιακή ευλάβεια για να προσδιορίσουμε τη χειρότερη μέρα του χρόνου.

Βεβαίως, οι επιστήμονες έχουν τις επιφυλάξεις τους για την εγκυρότητα της μεθόδου αυτής. Και τονίζουν ότι είναι φυσικό και επόμενο αυτές τις ημέρες να αισθανόμαστε πιο πεσμένοι γενικότερα τον Ιανουάριο. Όντως ο καιρός είναι πιο γκρίζος και χειμωνιάτικος, έχουμε όλοι φάει και πιει παραπάνω από ότι συνήθως και είμαστε επιβαρυμένοι με επιπλέον κιλά, όπως επίσης με πρόσθετα χρέη και υποχρεώσεις μετά τις γιορτές, ενώ σιγά σιγά ξεθωριάζουν οι χαρούμενες αναμνήσεις των γιορτών και επιστρέφουμε στην πεζή πραγματικότητα.

Μιλούν επίσης για μία ανόητη υπεραπλούστευση, τονίζοντας ότι όσοι δίνουν μάχη με την πραγματική κατάθλιψη, γνωρίζουν ότι αυτή δεν ακολουθεί ημερολόγια και οφείλεται σε πολύ βαθύτερους και ουσιαστικούς παράγοντες.

Όσο για όσους νομίζουν ότι όντως πάσχουν από κατάθλιψη στη σημερινή Blue Monday οι πραγματικοί ειδικοί συστήνουν πολύ απλές και καθημερινές λύσεις για το ξεπεράσουν. Κάντε μια βόλτα, δείτε αγαπημένα πρόσωπα, αφιερώστε λίγο παραπάνω χρόνο στον εαυτό σας… γιατί τελικά η σημερινή Δευτέρα, είναι μια απλή Δευτέρα όπως και οι υπόλοιπες τους χρόνου.

news247.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ