Ο Β. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ

Ανοικτός στο διάλογο με τους αγρότες εμφανίστηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου μιλώντας στο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης και στη δημοσιογράφο Βάλια Πετούρη. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το νέο κύκλο αγροτικών κινητοποιήσεων που αναμένονται μέσα στο επόμενο διάστημα ο κ. Αποστόλου ανέφερε τα εξής:

“Κατ’ αρχήν να πω ότι είναι δικαίωμα το αγροτών να κινητοποιούνται. Βεβαίως  έχω αποδεχθεί ότι υπάρχουν προβλήματα στον αγροτικό χώρο αλλά αυτά τα προβλήματα βεβαίως δεν είναι άσχετα με την όλη κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία. Ουσιαστικά όμως επειδή βρίσκονται στην έναρξη των κινητοποιήσεων τους, τι ποιο λογικό από τη δική μου πλευρά να τους έχω καλέσει ήδη σε διάλογο.  Και θα ήθελα να τους ξανακαλέσω πάλι να συναντηθούμε  και να δούμε ποια είναι αυτά τα ζητήματα τα οποία κατά την άποψή τους έχουν καθυστερήσει ή χρειάζονται λύση. Να είναι σίγουροι ότι εμείς από τη δική μας πλευρά,  μέσα στις δυνατότητες που υπάρχουν,  οπωσδήποτε θα δώσουμε λύσεις.

Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα από την αρχή. Δεν  μπορούμε να λέμε την ίδια ώρα ότι τις θέλουμε τις ενισχύσεις  και εννοώ τις πληρωμές της περασμένης χρονιάς από κοινοτικούς πόρους που έφτασαν κοντά στα 3 δις ευρώ και την ίδια ώρα να λέμε ότι ζητάμε κάτι παραπάνω, δηλαδή ζητάμε κρατικές ενισχύσεις. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα διότι έχουμε κανονισμούς που διέπουν την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ένας από τους κανονισμούς αυτούς είναι εκείνος που απαγορεύει τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων. Και στις περιπτώσεις που υπάρχει ανάγκη να δοθούν, αυτές δίνονται μέσα από μια διαδικασία τεκμηρίωσης και έγκρισης από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Απαντώντας σε ερώτηση για μια μείωση του εισοδήματος τους σε ποσοστό της τάξης του 8,5% επιπλέον σε σχέση με πέρυσι τόνισε:

Για να τα βάλουμε σε μια σειρά. Οι αγρότες μιλούν για μείωση 8,5% που έχει σχέση με τη βασική ενίσχυση. Η μείωση στη βασική ενίσχυση  δεν είναι 8,5% αλλά 6,5%. Εμείς από τη δική μας πλευρά θέλουμε να εφαρμόσουμε και συγκεκριμένες πολιτικές.  Δηλαδή για τη διαχείριση των ενισχύσεων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σου δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσεις πολιτικές σε τομείς που θέλεις να δώσεις κατεύθυνση. Δεν μπορούμε λοιπόν να κατηγορούμαστε για το γεγονός ότι εμείς για παράδειγμα  θέλουμε να στηρίξουμε την κτηνοτροφία και μέσα από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις διπλασιάζουμε τα ποσά που κατευθύνονται στον κτηνοτροφικό κλάδο.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν χάνουμε ούτε ένα ευρώ από τις κοινοτικές ενισχύσεις. Το αποδέχονται και οι ίδιοι οι αγρότες ότι είναι η διαχείριση των ενισχύσεων τέτοια από την πλευρά μας που πληρώνονται κανονικά την ώρα που πρέπει και χωρίς την απώλεια ούτε ενός ευρώ. Από ’κει και πέρα, όπως αντιλαμβάνεστε, μπαίνοντας στη λογική των κρατικών ενισχύσεων – αν γίνουν χωρίς τεκμηρίωση – παραμονεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για καταλογισμούς.

Ξεχνάνε όλοι ότι έχουμε 3 δις ευρώ πρόστιμα για δημοσιονομικές διορθώσεις και ανακτήσεις; Ξεχνάμε όλοι τι ακολούθησε αφού δόθηκε το γνωστό «πακέτο Χατζηγάκη» με τα 500εκατ. ευρώ; Εμείς αυτήν την ώρα δίνουμε μάχη να δούμε τι θα κάνουμε με αυτές τις ανακτήσεις, καθώς έχει παραπεμφθεί η χώρα μας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για το συγκεκριμένο θέμα.

Άρα λοιπόν να είναι ξεκάθαρο ότι οι κοινοτικοί πόροι διαχειρίζονται με βάση τους Κανονισμούς. Αν τους θέλουμε αυτούς τους Κανονισμούς, αυτή είναι η πραγματικότητα …Αν διαφωνούμε γενικά….

Τέλος απάντησε στους αγροτοσυνδικαλιστές του ΚΚΕ που υποστηρίζουν ότι δεν θέλουν την Ε.Ε. λέγοντας:

Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο. Η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου της χώρας και τουλάχιστον της ελληνικής κοινωνίας έχει υποστεί διαδικασίες μνημονιακές γιατί ήθελε να παραμείνει η χώρα στην Ε.Ε. Πόσο μάλλον ο αγροτικός χώρος που είναι ο μόνος χώρος που έχει κοινό κοινοτικό προϋπολογισμό. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι δεν πρέπει να χάσουμε τους κοινοτικούς πόρους όχι μόνο για την ενίσχυση του εισοδήματος αλλά και για τα χρήματα που μας δίνει η Ε.Ε. για επενδύσεις.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ