ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟΚΤΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Εγκρίθηκε και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση της μελέτης για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και της επέκτασης του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Συγκεκριμένα εντάχθηκε για χρηματοδότηση

στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» η «Εκπόνηση Μελετών Ωρίμανσης για την κατασκευή και δημοπράτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και της επέκτασης ΧΥΤΥ Π.Ε. Λάρισας”, προϋπολογισμού 715.000,00 €.

 

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πιο «πράσινη» Περιφέρεια της χώρας με ούτε έναν ΧΑΔΑ (Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) ενεργό, με τρεις ΧΥΤΑ οι οποίοι επεκτάθηκαν πρόσφατα και χωρίς περιβαλλοντικά πρόστιμα από την Ε.Ε. Συνεχίζουμε το έργο μας υλοποιώντας τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό, στον οποίο έχουμε συμφωνήσει μαζί με τους συναρμόδιους φορείς για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Επιδίωξή μας είναι να πετύχουμε τους στόχους, όπως ορίζονται από την Οδηγία 2008/98 και τον Ν. 4042/12, δηλαδή να μειώσουμε τον όγκο των σκουπιδιών με την ανακύκλωση, ώστε να μην έχουμε πρόβλημα ως περιφέρεια και ως χώρα. Με συνέπεια, συνέργεια και προγραμματισμό, προστατεύουμε το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία».

 

Η μελέτη αφορά στην εκπόνηση των Μελετών Ωρίμανσης για την κατασκευή και δημοπράτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και της επέκτασης του ΧΥΤΥ Π.Ε. Λάρισας στο πλαίσιο του εγκεκριμένου ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας (Περιβαλλοντική, Υποστηρικτικές Μελέτες, Τεχνική Προμελέτη ΜΕΑ – Οριστική ΧΥΤΥ και διακριτών τευχών δημοπράτησης για τη ΜΕΑ και το ΧΥΤΥ). Για την κατασκευή της ΜΕΑ θα απαιτηθεί η τροποποίηση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ). Οι επιμέρους μελέτες που θα εκπονηθούν στο πλαίσιο της παρούσας είναι:

– Γεωτεχνική μελέτη: Αφορά στις απαραίtητες γεωτεχνικές εργασίες του γηπέδου στο οποίο θα χωροθετηθούν οι εγκαταστάσεις.

– Περιβαλλοντική μελέτη: Θα απαιτηθεί τροποποίηση της εν ισχύ απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) για τη ΜΕΑ.

– Οριστική μελέτη ΧΥΤΥ: Θα απαιτηθεί εκπόνηση της οριστικής μελέτης της Κυψέλης 5 του ΧΥΤ.

– Τεύχη δημοπράτησης ΧΥΤΥ: Αφορά στην εκπόνηση των τευχών δημοπράτησης για την κατασκευή των έργων, σύμφωνα με τον Ν. 4412/2016 για την δημοπράτηση του ΧΥΤΥ.

– ΣΑΥ – ΦΑΥ: Αφορά στη μελέτη Σχεδίου Ασφάλειας και Υγείας (ΣΑΥ) και Φακέλου Ασφάλειας και Υγείας (ΦΑΥ) του έργου του ΧΥΤΥ.

– Τεχνική Προμελέτη ΜΕΑ: Αφορά στην εκπόνηση της μελέτης για την κατασκευή της ΜΕΑ. Η Τεχνική Προμελέτη για την κατασκευή της Μονάδας θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες επιμέρους μελέτες: o Η/Μ μελέτη κτιρίου και εξοπλισμού, Χημικοτεχνική μελέτη, Βιομηχανική μελέτη, Αρχιτεκτονική μελέτη, Στατική μελέτη και Τεύχη δημοπράτησης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ