ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΣΥΣΚΕΥΗ ΠΟΥ ΜΕΤΡΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΠΟΤΩΝ

Τη Δευτέρα θα γίνει η επίσημη παρουσίαση της συσκευής που μπορεί να υπολογίσει την αντιοξειδωτική ικανότητα υγρών τροφίμων όπως ο καφές, οι χυμοί, η μπύρα και το κρασί, το γάλα την οποία δημιούργησε το τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τον καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα.

Η παρουσίαση αυτής της συσκευής που έτυχε αναγνώρισης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό θα γίνει κατά τη διάρκεια συνέντευξη στις 12:30 το μεσημέρι στο Μύλο του Παππά (κεντρικό κτήριο – αμφιθέατρο- 2ος όροφος) από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού & Επιστημών Πάνο Σάπκα και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα.

Η συσκευή Biolab

Πρόκειται για συσκευή που αναπτύχθηκε από την επιστημονική ομάδα του καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα στο τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με μια εγχώρια επιχείρηση την Polytech και η οποία έχει ήδη βραβευτεί ως καινοτόμο προϊόν, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η συσκευή βασίζεται στην ιδέα: να μπορεί να υπολογίσει την αντιοξειδωτική ικανότητα υγρών τροφίμων όπως ο καφές, οι χυμοί, η μπύρα και το κρασί ή το γάλα. Πρόκειται για ροφήματα που λίγο πολύ όλοι καταναλώνουν στην καθημερινότητα, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν τα πιθανά οφέλη που μπορούν να προκύψουν αν η κατανάλωσή τους ρυθμιστεί ώστε να λαμβάνουν την «ιδανική» ποσότητα.

Οι έλεγχοι της αντιοξειδωτικής ικανότητας των τροφών μπορούν να διεξάγονται από τις αντίστοιχες βιομηχανίες, ωστόσο τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται είναι πανάκριβα και απαιτούν εξειδίκευση στον χειρισμό τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο απλός καταναλωτής ή οι διατροφολόγοι που θα τους ενδιέφερε να μπορούν να ελέγχουν την αντιοξειδωτική ικανότητα, να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν τέτοιους ελέγχους.

Η συσκευή που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προσφέρει αυτή τη δυνατότητα, καθώς είναι πολύ πιο φθηνή και αρκετά εύκολη στη χρήση (το κόστος απόκτησής της δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ).

Περιλαμβάνει ένα χρωματόμετρο και μια εφαρμογή, ο συνδυασμός των οποίων επιτρέπει την αποτίμηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας ενός υγρού χρησιμοποιώντας ουσιαστικά μια σταγόνα του. Με μια επιπλέον εφαρμογή μπορεί να μετρηθεί η αντιοξειδωτική κατάσταση στο αίμα του ανθρώπου βάσει του υπολογισμού των σημαντικών αντιοξειδωτικών του αίματος (γλουταθειόνη, ουρικό οξύ κ.λπ.) με ειδικές χρωματομετρικές αντιδράσεις που εκτελούνται στα πλαίσια των εφαρμογών του μηχανήματος.

Η προσπάθεια αυτή βραβεύτηκε τόσο στην Ελλάδα από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο πριν ένα χρόνο, σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στο εξωτερικό, στο πλαίσιο των Conde Nast Traveller Awards 2015.

Πρόσφατα ενδιαφέρθηκε το γαλλικό κράτος, και συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο του Caen, το οποίο οργανώνει τον Μάρτιο του 2018 μεγάλη εκδήλωση προώθησης της συσκευής στην Γαλλία, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν μικρές οινοποιητικές μονάδες, για να ελέγχουν την αντιοξειδωτική δύναμη των οίνων τους.

Σημειώνεται ότι ήδη η συσκευή που βρίσκεται στην αγορά 1,5 χρόνο περίπου, χρησιμοποιείται από μεγάλα ξενοδοχεία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ