Ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΙΜΗΣΕ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

bty

Εκδήλωση προς τιμήν αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, στα γραφεία του κόμματος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και τιμήθηκαν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, ενώ είχαν προσκληθεί και συναγωνιστές τους που για διάφορους λόγους δεν κατέστη δυνατόν να παραστούν.

Παραβρέθηκε επίσης ο Αναπληρωτής Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, καθώς και ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παπαδόπουλος, μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής και του κόμματος.

Μετά από έναν σύντομο χαιρετισμό του γραμματέα της Ν. Ε., Πέτρου Παπαγεωργίου, του κ. Βαρδαρού και του κ. Παπαδόπουλου, ομιλία στους αγωνιστές απηύθυνε ο αναπληρωτής γραμματέας της Ν.Ε. , Βασίλης Ζωγράφος.

Ο κ. Ζωγράφος τόνισε ότι «η εκδήλωση είναι μια εκπλήρωση χρέους και δικαίωσης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, είναι μια προσφορά στη γνώση και στην αποτίμηση της πρόσφατης Ιστορίας μας.

Η σημερινή παρουσία σας, συναγωνιστές και συναγωνίστριες, είναι ένα πνευματικό μνημόσυνο στους ήρωες και τις ηρωίδες που πολέμησαν τον κατακτητή, στα γυναικόπαιδα που εκτελέστηκαν ομαδικά, σε όσους βασανίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα παλικάρια που κάλυπταν τον κρότο των εχθρικών πυροβόλων με τον Εθνικό μας Ύμνο.

Η Ν.Ε. Λάρισας του κόμματός μας θεώρησε καθήκον της και ηθική υποχρέωση να σας τιμήσει για την προσφορά σας στην υπόθεση της απελευθέρωσης της χώρας, προσφέροντας η ίδια το ελάχιστο από όσα δώσατε εσείς. Ως ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε η αριστερά που τιμά τους αγώνες και την προσφορά σας. Θεωρούμε πως είμαστε συνέχεια δικιά σας. Είχατε οράματα και ιδανικά για έναν πιο δίκαιο κόσμο, για Δημοκρατία, Κοινωνική Δικαιοσύνη, Εθνική Ανεξαρτησία. Όλα αυτά συνεχίζουν και για μας να παραμένουν ιδανικά και δεσμευόμαστε, παρότι σήμερα δεν είναι ίδιες οι συνθήκες, να αγωνιστούμε ως Ριζοσπαστική Αριστερά, να σας δικαιώσουμε διαχρονικά.

Καλούμαστε σήμερα να θυμηθούμε ηρωικές στιγμές τιμής και περηφάνιας της Εθνικής Αντίστασης, με κομβικό σημείο την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, την πιο σημαντική ως τότε πολεμική ενέργεια κατά του Άξονα στην χώρα μας.

Με την παρουσία σας σήμερα εδώ, στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, τιμούμε την Εθνική Αντίσταση όλου του ελληνικού λαού στην περίοδο της Κατοχής, όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν ή έπεσαν ηρωικά.

bty

Σήμερα, που ο σύγχρονος κόσμος είναι ένας κόσμος γεμάτος ανασφάλεια, τυφλή βία, ανισότητες και αδικία, η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου έχει αδιαμφισβήτητη συμβολική αξία.

Τα γεγονότα δείχνουν ότι όσο η μνήμη αδρανοποιείται, τόσο η βία και τα σύμβολά της έρχονται να κυριαρχήσουν.

Σύντροφοι και συντρόφισσες, αγωνιστές και αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης,

Η Εθνική Αντίσταση είναι το σημαντικότερο ιστορικό πολεμικό γεγονός του ελληνικού Έθνους.

Είναι η συνέχεια και η φυσική προέκταση του Αλβανικού μετώπου.

Είναι η κατάληξη εθνικών και κοινωνικών αγώνων και στέκει περήφανα δίπλα στα μεγάλα κινήματα της Ευρώπης».

Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων αγωνιστών που έληξε με την ιαχή «Αθάνατοι» και θερμά χειροκροτήματα.

Στη συνέχεια, απαγγέλθηκαν ποιήματα, ενώ προς τιμήν των αγωνιστών κόπηκε πρωτοχρονιάτικη πίτα, προσφορά του αρτοποιού Βασίλη Μόσιου, στη μνήμη του πατέρα του, Λάμπρου.

bty

Σε όλους τους αγωνιστές που παραβρέθηκαν, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας πρόσφερε από ένα αντίτυπο του βιβλίου «Πόλεμος και Αντίσταση στη Θεσσαλία – Όψεις της ιστορίας της κατά τη δεκαετία του ‘40».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, με αλφαβητική σειρά, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, Αρσενίου Λάζαρος, Γαργαλιάνου Αφροδίτη, Γκούρος Κώστας, Εμμανουήλ Αντώνης, Κολλάτος Σωτήριος, Παπαθανασίου Νικόλαος και Ταμουρίδης Αλέκος.

Παράλληλα, προσκλήθηκαν, αποδέχθηκαν με χαρά την πρόσκληση αλλά για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν, επίσης με αλφαβητική σειρά, οι Βακάλη Πόπη, Διαμαντής Γιάννης, Καραγιάννης Ιωάννης, Κουτσογιάννης Νίκος, Μπατάλης Δημήτρης, Παπαιωάννου Ολγα, Περήφανου Μαρία, Σαίτης Βασίλης, Τσαπάνου- Τάσιου Ελένη (σύζυγος του καπετάνιου Μπουκουβάλα), Τσεκούρα Ολυμπία, Χαλκιά Ηλιάδα και Χασιώτης Αχιλλέας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ