ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΝ ΝΕΚΡΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΦΟΛΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Τουλάχιστον «ελλειμματική» χαρακτηρίζεται η συμπεριφορά οργάνων της τάξης σε περίπτωση θανάτωσης ζώου από φόλα στη Λάρισα, αφού παρά τις σχετικές εγκυκλίους της ηγεσίας της ΕΛΑΣ και τις ενημερωτικές ημερίδες από φιλοζωικές οργανώσεις, κτηνιατρικές υπηρεσίες αλλά και εκπροσώπους του δήμου, όπως κατήγγειλαν ζωόφιλοι στο  paidis.com κάποιοι επιμένουν να λειτουργούν με δικούς τους κανόνες.

Σύμφωνα με την καταγγελία με αφορμή πρόσφατη θανάτωση ζώων από φόλα το μεσημέρι του Σαββάτου στη οδό Στενημάχου, στη συνοικία της Φιλιππούπολης, φιλόζωη που εντόπισε τα νεκρά ζώα αλλά και την «ύποπτη» τροφή κάλεσε την αστυνομία, με το πλήρωμα του περιπολικού που έσπευσε να μην αναλαμβάνει να παραλάβει ούτε τα νεκρά γατάκια, ούτε την τροφή, καλώντας τη φιλόζωη να το πράξει.

Η φιλόζωη μετέφερε η ίδια τα πειστήρια του εγκλήματος καταθέτοντας σχετικά και στην αστυνομία, ενώ το νεκρό ζώο παρέλαβε η κτηνιατρική υπηρεσία για τα περαιτέρω.

Θυμίζουμε πάντως πως σύμφωνα με την παράγραφο 2 της εγκυκλίου του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ με θέμα «Προστασία των ζώων. Εφαρμογή του Ν.4039/2012» με ημερομηνία 2/7/2013: Η Αστυνομία είναι υποχρεωμένη, αφενός να περισυλλέξει τα νεκρά ζώα και αφετέρου να ζητήσει τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από κτηνιατρικές υπηρεσίες και αρμόδια εργαστήρια και αυτό ισχύει τόσο για το γεύμα όσο και για ανάλυση στα σπλάχνα των νεκρών ζώων.

Αξίζει δε να επισημανθεί πως, αφού ενημερωθεί, η ΕΛΑΣ διενεργεί αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη κατ’ αγνώστου για κακοποίηση-θανάτωση ζώου και σχηματίζει δικογραφία, ενώ σε περίπτωση που ο καταγγέλλων προχωρήσει σε μήνυση δεν απαιτείται η καταβολή του παράβολου ύψους 100 ευρώ.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ