ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Η Λαϊκή Ενότητα χαιρετίζει τους αγωνιζόμενους αγρότες και στηρίζει τα δικαία αιτήματα τους. Οι αγρότες και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι για μια ακόμη χρονιά αναγκάστηκαν να βγουν στους δρόμους για να αγωνιστούν, για την επιβίωση τους και την ανατροπή των αντιαγροτικών νεοφιλελευθέρων μνημονιακών πολιτικών.

Το 2018 είναι η χειρότερη μνημονιακή χρονιά για τη φτωχομεσαία αγροτιά διότι:

Είναι σε πλήρη εφαρμογή όλα τα αντιαγροτικά μέτρα του 3ου μνημονίου (φορολογικά, ασφαλιστικά, αύξηση του κόστους παραγωγής δραματική αύξηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο κ.λπ. ) τα οποία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ε. Αποστόλου πριν τα ψηφίσει τα χαρακτήριζε καταστροφικά.

Η πολιτική της κυβέρνησης και οι νόμοι που ψήφισε στη δεύτερη και τρίτη αξιολόγηση προσθέτουν νέα καταστροφικά μέτρα στους μικρομεσαίους αγρότες. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις για χρέη ακόμη και 500 ευρώ στο Δημόσιο, στον ΕΦΚΑ και στους Δήμους , η αύξηση της εισφοράς του εργάσιμου η επερχόμενη μείωση του αφορολογήτου, το ξεπούλημα των εμβληματικών προϊόντων ΠΟΠ όπως είναι η Φέτα και οι Ελιές Καλαμάτας στις συμφωνίες με το Καναδά, τη Σιγκαπούρη και τις 15 χώρες της Νότιας Αφρικής, το μητρώο των Αγροτών με το οποίο πέταξε έξω το 65% των αγροτών, το «τσεκούρι» σ τους συνταξιούχους που συνεχίζουν την αγροτική δραστηριότητα, τη μη χρηματοδότηση από τα κονδυλια του πυλώνα 2 των μικρομεσαίων αγροτών και πολλά άλλα ακόμη, επιταχύνουν το ξεκλήρισμα και την καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτών.

Και βέβαια ο μικρομεσαίοι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν γιατί όχι μόνο δεν υπάρχει δημόσια Τράπεζα αλλά δεν υπάρχει καν χρηματοδότηση. Τραπεζίτες και πολυεθνικές επιχειρούν να ελέγξουν τα πάντα με εργαλείο, όπως οι διάφορες «κάρτες» και η συμβολαιακή γεωργία.

Είναι φανερό ότι υπό καθεστώς μνημονίων και Επιτροπείας δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή – φιλοαγροτική πολιτική.

Η ΛΑΕ μαζί με τους αγωνιζόμενους αγρότες απαιτεί:

Κατάργηση όλων μνημονιακών μέτρων που έχουν ψηφιστεί στα πλαίσια του1ου , 2ου και 3ου μνημονίου. Καμία αύξηση στα ασφάλιστρα των αγροτών και καμία μείωση της κρατικής συμμετοχής στην κοινωνική ασφάλιση

Αφορολόγητο μέχρι τα 12.000 ευρώ στο καθαρό εισόδημα και αφορολόγητες οι αγροτικές επιδοτήσεις μέχρι τα 12.000 ευρώ.

Ύπαρξη ακατάσχετου λογαριασμού και για τους αγρότες

Μείωση του κόστους παραγωγής. Κατάργηση των αυξήσεων στον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο .Φτηνό αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο , χαμηλό ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια.

Κατάργηση του νόμου που αυστηροποίησε το θεσμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και «πέταξε έξω» τα 2/3 σχεδόν των αγροτών

Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή.

Ευρεία σεισάχθεια στα χρέη και τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων αγροτών και ουσιαστικές ρυθμίσεις στους υπόλοιπους αγρότες.

Μείωση της ψαλίδας ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή.

Στήριξη και ενίσχυση των Σποροπαραγωγικών κέντρων και των Αγροτικών Ινστιτούτων.

Χαμηλότοκη χρηματοδότηση των αγροτών μέσα από μια νέα δημόσια ΑΤΕ

Εφαρμογή ολοκληρωμένης εθνικής αγροτικής πολιτικής και κλαδικών πολιτικών για τα βασικά αγροτικά προϊόντα με στόχο την ενίσχυση της διατροφικής επάρκειας

Για να λυθούν, όμως, τα προβλήματα των αγροτών πρέπει να υπάρξει μία καινούργια πορεία, της Ελλάδας σε αντιμνημονιακή προοδευτική κατεύθυνση με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Προϋποθέσεις για αυτή την ανατρεπτική πορεία είναι:

Η κατάργηση των μνημονίων και των μνημονιακών πολιτικών.

Η ανατροπή της λιτότητας.

Η άμεση παύση πληρωμών στο δημόσιο χρέος και τη βαθειά διαγραφή του.

Η εθνικοποίηση των τραπεζών, μια νέα Εθνική Κεντρική Τράπεζα και μια νέα δημόσια ΑΤΕ για να στηρίζει την αγροτική παραγωγή και τους αγρότες.

Εθνική αγροτική πολιτική και κλαδικές πολιτικές για τα βασικά αγροτικά προϊόντα προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών.

Έξοδος από την Ευρωζώνη και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

Σύγκρουση και απειθαρχία απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ε.Ε.

Αγώνας για ανατροπή των αντιαγροτικών επιλογών της νέας ΚΑΠ, διότι η νέα ΚΑΠ ουσιαστικά «πετάει έξω» τη συντριπτική πλειοψηφία της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Η Λαϊκή Νεότητα καλεί όλους τους αγρότες, ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους αγρότες, σε καθολικό και ενωτικό αγώνα και σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες για να ανατραπούν τα μνημόνια και οι μνημονιακές πολιτικές οι οποίες οδηγούν σε οικονομική και κοινωνική καταστροφή τη συντριπτική πλειοψηφία όχι μόνο των αγροτών αλλά όλη σχεδόν τη κοινωνία.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ