ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (Π.Φ.Υ)

Ανακοίνωση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, μετά την πρόσφατη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την σύναψη συμβάσεων μεταξύ ΕΟΠΥΥ και Οικογενειακών γιατρών (Παθολόγων ή Γενικής Ιατρικής και Παιδιάτρων), καταγγέλλει στους συμπολίτες μας την πλήρη ισοπέδωση, υποβάθμιση και φτωχοποίηση της ΠΦΥ που επιχειρείται, με παράλληλη εξόντωση ή εξοβελισμό των Ελλήνων γιατρών.

Πιστεύουμε πως το εγχείρημα αυτό είναι καταδικασμένο να αποτύχει για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον γιατί οι πολίτες χάνουν την ελεύθερη επιλογή του γιατρού τους και θα έλθουν άμεσα αντιμέτωποι με επικίνδυνες καταστάσεις, όπως η έλλειψη γιατρών, φαρμάκων και απαραίτητων διαγνωστικών εξετάσεων και δεύτερον γιατί απαξιώνεται η ιατρική λειτουργία, μέσα από ξεπερασμένες πιεστικές συνθήκες δουλειάς και αμοιβές «τύπου γαλέρας».

Πάγια αντιμισθία σε χαμηλά επίπεδα στον χώρο του ιδιωτικού ιατρείου, με μεγάλες λειτουργικές δαπάνες, σε συνδυασμό με την αυξημένη φορολογία και τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, σημαίνει μηδαμινό ή αρνητικό εισόδημα. Οι προϋποθέσεις του ωραρίου λειτουργίας των οικογενειακών γιατρών, καθώς και ο αριθμός των εγγεγραμμένων στην λίστα του γιατρού ασφαλισμένων (2250 για Παθολόγους ή Γενικής Ιατρικής και 1500 για Παιδιάτρους), δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ελεύθερου χρόνου για ασθενείς που θα ήθελαν να εξεταστούν ιδιωτικά.

Επιπρόσθετα, στην περιοχή ευθύνης μας προβλέπονται να καλυφθούν μόνο 50 θέσεις Παθολόγων ή Γενικής Ιατρικής (πίνακας κατανομής αριθμού συμβάσεων 5ης ΥΠΕ) στην πόλη της Λάρισας, αφήνοντας ακάλυπτους όλους ανεξαιρέτως τους υπόλοιπους Δήμους, με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία.

Μετά την χθεσινή μας συνάντηση με τις ειδικότητες του οικογενειακού γιατρού και την πλήρη ταύτιση των θέσεων μας με αυτές του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αλλά και άλλων Ιατρικών Συλλόγων, για ελεύθερη επιλογή γιατρού, συλλογικές συμβάσεις και αμοιβή της ιατρικής επίσκεψης και πράξης κατά περίπτωση, ζητάμε:

Την απόσυρση της προκήρυξης και τον σχεδιασμό μιας άλλης, που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των ασφαλισμένων, αλλά και την ασφαλή και ευπρεπή ιατρική λειτουργία.

Την μετεξέλιξη της αρνητικής πρόθεσης των περισσότερων οικογενειακών γιατρών του Συλλόγου μας που εκδηλώθηκε χθες,  σε ένα μεγάλο ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΥΤΕΛΙΖΟΥΝ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ.

Να σταματήσει ΑΜΕΣΑ το κλασσικό μπαράζ δημοσιεύσεων «ιατρών –φοροφυγάδων», σε μια εποχή μάλιστα που διαλύεται η ΠΦΥ, ενώ οι κυβερνητικοί αρμόδιοι, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να προσεταιριστούν τους πιο εύπιστους γιατρούς στις ΤΟΜΥ και τον ΕΟΠΥΥ, προσπαθούν να στρέψουν τον κόσμο και τα ΜΜΕ εναντίον τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ