ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ

Εκπαιδευτικές συναυλίες της Στέγης  από το Μουσικότροπο στο ΔΩΛ

Τι κοινά μπορεί να έχουν η παραδοσιακή και η σύγχρονη μουσική; Μαθητές από Δ΄ Δημοτικού μέχρι και Γ΄ Γυμνασίου θα αναζητήσουν τις απαντήσεις στις συναυλίες του φεστιβάλ «Μουσικότροπο» την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018 στις 9.30 π.μ. και στις 11.15 π.μ. στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

Είναι διαχρονική η παραδοσιακή μουσική;

Πώς ο αυτοσχεδιασμός γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ της παραδοσιακής και της σύγχρονης μουσικής;

Πόσα τραγούδια χωρίζουν το ρεμπέτικο από την… τζαζ;

Πώς συνομιλούν μουσικά οι παραδόσεις του κόσμου;

Σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα – συναυλία της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, οι μαθητές εξερευνούν τη σχέση της παραδοσιακής με τη σύγχρονη μουσική!

Ο Σωκράτης Σινόπουλος και η μουσική ομάδα «Ισημερία» παρουσιάζουν τον ηχητικό κόσμο των παραδοσιακών οργάνων και δείχνουν πώς αυτά μπορούν να εκφραστούν μέσα από σύγχρονα ιδιώματα.

Για να προσαρμοστεί στο «σήμερα», η παράδοση έχει αγκαλιάσει πολλά στοιχεία της σύγχρονης μουσικής σκέψης. Αρχικά, οι μουσικοί μυούν τους μαθητές στις απεριόριστες δυνατότητες των παραδοσιακών οργάνων, ερμηνεύοντας έργα που κινούνται από το παλιό ανώνυμο ρεπερτόριο της μουσικής παράδοσης μέχρι τη σύγχρονη δημιουργία.

Στη συνέχεια, οι μαθητές θα παρακολουθήσουν το «άνοιγμα» της παράδοσης μέσα από διάφορες οπτικές: Θα διαπιστώσουν εξ ακοής ότι η παραδοσιακή μουσική χρησιμοποιεί τη νέα τεχνολογία και ανταλλάσει στοιχεία με τόσο διαφορετικά μουσικά είδη, όπως το μπαρόκ και η τζαζ!

Θα περιπλανηθούν στις συγγενικές Μουσικές του Κόσμου… Πώς συνδιαλέγονται μεταξύ τους οι παραδόσεις της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Νότιας Ευρώπης;

Θα ακούσουν νέες συνθέσεις που δοκιμάζουν δημιουργικά τα όρια της παράδοσης και θα αντιληφθούν πώς οι σύγχρονες ριζοσπαστικές ιδέες μπορούν να δώσουν νέα πνοή στα λεξιλόγια των παραδοσιακών οργάνων.

Το μουσικό τους ταξίδι θα συνεχιστεί με αυτοσχεδιασμούς… Μέσα από τα γοητευτικά ηχοχρώματα των οργάνων, θα παρακολουθήσουν τους μουσικούς να εκφράζουν ελεύθερα τα ακούσματά τους, που ξεκινούν από την τοπική και αγκαλιάζουν την παγκόσμια μουσική κοινότητα.

Δωρεάν με την ευγενική χορηγία της ΔΕΥΑΛ.

Πληροφορίες  και δηλώσεις συμμετοχής: Ολυμπία Τσαγιάννη, τηλέφωνο επικοινωνίας 6936689418 (11:00-13:00). Για δηλώσεις συμμετοχής ηλεκτρονικά: otsagianni@hotmail.com, Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ