ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Την έντονη αντίδραση τους για το μικρό ποσό εκταμίευσης από την υπερδέσμευση της συνολικής δημόσιας δαπάνης για το υπομέτρο 6.1 του ΠΑΑ 2014 – 2020 (Πρόγραμμα Νέων Αγροτών), εξέφρασαν κατά τη σημερινή του συνάντηση ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και φορείς του αγροτικού κόσμου της Θεσσαλίας.

Όπως έγινε γνωστό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χαρ. Κασίμη, διαμόρφωσε το ποσό της υπερδέσμευσης με κριτήρια αναντίστοιχα με το ποσοστό των επιλαχόντων ανά Περιφέρεια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα από τους 483 επιλαχόντες του Προγράμματος στη Θεσσαλία να εγκρίνονται μόλις 180. Μάλιστα όσοι έκαναν αίτηση στο Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών δεν μπορούν να ενταχθούν σε άλλα προγράμματα του ΥΠΑΑΤ με αποτέλεσμα να συντελείται μια κατάφορη αδικία.

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Πρόκειται για μια απόφαση ευάλωτη στην ισονομία την ισοπολιτεία και το δίκαιο. Επιδεινώνει το κλίμα συνεργασιών και κλονίζει την εμπιστοσύνη στη δίκαιη αντιμετώπιση των Περιφερειών.

Κύριε Υπουργέ, κύριοι Υφυπουργοί, κύριε Γενικέ Γραμματέα το προνόμιο της κατανομής των πόρων το χρωστάτε στην κοινωνία. Να το χρησιμοποιήσετε για το καλό της κοινωνίας με κανόνες ισονομίας και ισοπολιτείας. Επιθυμούμε έναν κόσμο στην έννοια της δικαιοσύνης και μόνο. Αναμένω την βοήθεια του πολιτικού κόσμου της Θεσσαλίας, στους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι πολίτες αξίζουν της ίδιας μεταχείρισης και της εξίσωσης προς τα πάνω. Δεν θα σας ακολουθήσουμε στην προσπάθεια δημιουργίας κοινωνικού αυτοματισμού μεταξύ των Περιφερειών γιατί σταθερή μας θέση ήταν και είναι οι επιλαχόντες αγρότες και κτηνοτρόφοι να τύχουν της ίδιας μεταχείρισης και να ενταχθούν όλοι.

Πιστεύουμε η δέσμευση του Πρωθυπουργού «ήταν δίκαιο έγινε πράξη» στην προκειμένη περίπτωση να βρει εφαρμογή: Το δίκαιο, να γίνει πράξη.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών κ. Φώτης Παπαδόπουλος δήλωσε τα εξής: «Με απορία είδαμε τα αποτελέσματα των επιλαχόντων στους νέους αγρότες. Δεν γίνεται στη Δυτική να εγκρίνεται το 100% των επιλαχόντων και στις άλλες Περιφέρειες όχι. Είναι άδικο για τους συναδέλφους αγρότες των άλλων Περιφερειών και ζητάμε άμεσα το Υπουργείο να κατανοήσει το πρόβλημα και να δώσει λύση».

Ο τεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας κ. Γιάννης Κόκουρας τόνισε: «Ζητάμε ισονομία και ισοκατανομή η οποία όμως δεν εφαρμόζεται. Δεν έχουμε τίποτα με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας που εγκρίθηκαν όλοι απεναντίας μάλιστα. Όλοι θέλουμε να ζήσουμε. Όμως οι δυο Περιφέρειες που είναι κατ’ εξοχήν αγροτοκτηνοτροφικές, η Θεσσαλίας και η Κεντρική Μακεδονία είναι ριγμένοι».

Ο πρόεδρος του Ομοσπονδίας Γεωπόνων Ελλάδος κ. Δημήτρης Σοφολόγης σημείωσε: «Το Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών ξεκίνησε μετά από πολλές δυσκολίες και καθυστερήσεις το 2016. Πολλοί είναι εκείνοι και μπήκαν σ’ αυτό το κομμάτι και τώρα είναι πραγματικά αδικημένοι, γιατί χάνουν ένα κονδύλι προσαρμοσμένο σε ανθρώπους που ήθελαν να επενδύσουν στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα. Είναι μεγάλο πλήγμα για την Περιφέρεια, ο Περιφερειάρχης τα είχε πει και νωρίτερα αλλά κάποιοι στα υπουργεία φαίνεται έχουν άλλους σκοπούς».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ