ΤΑ “ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ” ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Μία ιδιαίτερη παρουσίαση ενός πονήματος που αποτελεί έργο ζωής για τη την εθνολόγο Ρίτα Σπανούλη και του νομικού Γιώργου Λεπενιώτη και αφορά την καταγραφή των παραμυθιών των Ρομά που διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα στο πέρασμα των αιώνων, έγινε το βράδυ της Δευτέρας στον καταυλισμό των Ρομά στον Τύρναβο.

Ηταν μία εκδήλωση χαλαρή στην οποία πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι των Ρομά αλλά και η συγγραφέας είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για το βιβλίο, να παρουσιάσουν στοιχεία των παραμυθιών και να αναδείξουν αξίες μιας φυλής που ενώ είναι δίπλα μας κρατά καλά κρυμμένα τα μυστικά της.

Είναι παραμύθια που αναδεικνύουν τον άνθρωπο και σίγουρα είναι διαφορετικά από τα δικά μας.

Στη χθεσινή εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Τυρνάβου Π. Σαρχώσης, ο πρόεδρος των Ρομά του Τυρνάβου Γιώργος Τσακίρης που παραχώρησε και το χώρο για να γίνει η εκδήλωση, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ρομά Θεσσαλίας Νίκος Παϊτέρης και η εκπρόσωπος του συλλόγου Κοινωνιολόγων Λάρισας Σ. Ορφανιώτη.

Στο βιβλίο αναφέρθηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Γκόβαρης και ο επίσης καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νικολός Βογιατζίδης που είναι και εκπρόσωπος του ιδρύματος Συνέλευση Πολιτών της Μεσογείου.

Η συγγραφέας του βιβλίου Ρίτα Σπανούλη έκανε μία αναλυτική παρουσίαση της 35χρονης πορείας της στους οικισμούς των ρομά που της έδωσαν τη δυνατότητα να γνωρίσει τη ζωή τους, τα ήθη και τα έθιμά τους, τις αξίες τους και φυσικά τα παραμύθια τους που με τη συνεργασία του κ. Λεπενιώτη κατέγραψαν όλα αυτά τα χρόνια και τα αποτύπωσαν στο χαρτί για να μείνει παρακαταθήκη τόσο για τους Ρομά όσο και για τους μπαλαμούς.

Παραμύθια από το βιβλίο διάβασε η ηθοποιός Ελένη Λεμονή.

Την ώρα της παρουσίασης προβάλλονταν και εικόνες από το προσωπικό αρχείο της κ. Σπανούλη με τη βοήθεια του Χρήστου Τσακίρη που χειρίζονταν τον υπολογιστή.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Παιδής, ενώ την παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι αντιδήμαρχοι Τυρνάβου Χρ. Τσιόπας και Φ. Μπίλιου, η πρόεδρος του Αριστέα Δήμητρα Ριζούλη, ο διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Τυρνάβου Ν. Πορτέσης, αρκετοί Ρομά αλλά και πολλοί Τυρναβίτες και Λαρισαίοι.

ΦΩΤΟ: Αιμίλιος Κόλα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ