ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΕ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Στη βελτίωση του τμήματος της λεωφόρου Καραμανλή (Π.Ε.Ο Αθηνών – Θεσσαλονίκης) από το 303 ΠΕΒ έως το Pantheon Plaza, στοχεύει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, μετά από εισήγηση του περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού ενέκρινε την υποβολή του εν λόγω έργου προς χρηματοδότηση,

στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014 – ’20 (ΕΣΠΑ) με συνολικό προϋπολογισμό 12,5 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που έρχεται να συμπληρώσει τις υπόλοιπες παρεμβάσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην λεωφόρο Καραμανλή. Όταν ολοκληρωθεί και αυτό το έργο, οι πολίτες θα κινούνται πλέον σε ένα ασφαλή αυτοκινητόδρομο εντός του αστικού ιστού, από την 110 Π.Μ. έως το Pantheon Plaza. Και τα 3 αυτά έργα της αιρετής Περιφέρειας ξεπερνούν τα 25 εκατ. ευρώ, αναμφισβήτητα αλλάζουν την εικόνα της πόλης και βελτιώνουν την οδική ασφάλεια».

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Τεχνικό αντικείμενο του έργου αποτελεί η κατασκευή του οδικού τμήματος της Λεωφόρου Καραμανλή, (Παλαιά Εθνική Οδός Αθήνας –Θεσσαλονίκης) στην πόλη της Λάρισας, από τον ισόπεδο κόμβο με την Οδό Σεμερτζίδη έως και την προσαρμογή στον ισόπεδο κόμβο με την Οδό Διγενή, την κατασκευή τριών (3) κυκλικών κόμβων καθώς και το αντίστοιχο παράπλευρο δίκτυο. Το συνολικό μήκος της αρτηρίας ανέρχεται σε 2,39 km περίπου συμπεριλαμβανομένου των προσαρμογών της στην υφιστάμενη οδό αρχή και τέλους. Στο φυσικό αντικείμενο της παρούσας εργολαβίας περιλαμβάνονται πέραν της αρτηρίας:

  • Η βελτίωση – ανακατασκευή του ισόπεδου κόμβου της Λεωφόρου Καραμανλή με την οδό Σεμερτζίδη (ΧΘ:3+660 περίπου) με τη διαμόρφωση κυκλικού κόμβου και την κατάργηση του υφιστάμενου σηματοδοτούμενου.
  • Η κατασκευή τρισκελούς ισόπεδου κυκλικού κόμβου στην διασταύρωση της Λεωφόρου Καραμανλή με την οδό Φερεκύδη (Χ.Θ. 4+120).
  • Η κατασκευή τετρασκελούς ισόπεδου κυκλικού κόμβου στην διασταύρωση της Λεωφόρου Καραμανλή με την οδό Αμουρίου (Χ.Θ. 4+890).
  • Η κατασκευή εκατέρωθεν της οδού παράπλευρων οδών μονής κατεύθυνσης που συμβάλουν στην άνετη και ομαλή επικοινωνία και εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών και περιοχών.
  • Η κατασκευή οδών ήπιας κυκλοφορίας στις περιοχές διαμόρφωσης των κυκλικών κόμβων για την αποκατάσταση της πρόσβασης των παρόδιων ιδιοκτησιών από την διακοπή του παράπλευρου οδικού δικτύου στα τμήματα αυτά.
  • Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πεζών και την αποφυγή ανεξέλεγκτης και επικίνδυνης εγκάρσιας διάβασης της αρτηρίας και των παράπλευρων οδών, έχει προβλεφθεί η δημιουργία ενός δικτύου κίνησης πεζών με την κατασκευή πεζοδρομίων πλάτους από 1,50m – 2,00m στο σύνολο του έργου, που οριοθετείται με την κατασκευή σε κατάλληλα σημεία διαβάσεων πεζών με πρόβλεψη για ΑΜΕΑ και σηματοδότηση των πεζοδιαβάσεων της κεντρικής αρτηρίας.
  • Για την εξυπηρέτηση των αστικών συγκοινωνιών έχουν προβλεφθεί, σε εσοχές στην αρτηρία, στάσεις λεωφορείων.

Η ασφάλιση της οδού η οποία πετυχαίνεται με την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων και Συστημάτων Ασφάλισης Οχημάτων (ΣΑΟ) στα πεζοδρόμια και την κεντρική νησίδα, για την ασφαλή διέλευση οχημάτων και πεζών στο σύνολο του έργου

 ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ

Η υπάρχουσα οδός, παρουσιάζει πολύ υψηλούς κυκλοφοριακούς φόρτους (συμβατικά και βαρέα οχήματα) και διέρχεται από κατοικημένη περιοχή της πόλης της Λάρισας. Ο ιδιαίτερα αυξημένος κυκλοφοριακός φόρτος που παρατηρείται στο εν λόγω οδικό τμήμα σε συνδυασμό με τα ελλιπή τεχνικά χαρακτηριστικά της διατομής σχεδόν σε όλο το μήκος του εξεταζόμενου οδικού τμήματος, όπως μικρό πλάτος οδού (μία λωρίδα ανά κατεύθυνση), απουσία διαχωρισμού των αντίθετων κινήσεων και έλλειψη παράπλευρου δικτύου για τον διαχωρισμό των διερχόμενων οχημάτων επί της Π.Ε.Ο  και της τοπικής κυκλοφορίας, αλλά σύνδεσης των ιδιοκτησιών με την οδό, σε συνδυασμό με την ελλιπή οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση, του κακού  οδοφωτισμού αλλά και την απουσία πεζοδιαβάσεων, το καθιστούν ιδιαίτερα επικίνδυνο από την άποψη της οδικής ασφάλειας.

Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί πολλές παρόδιες ιδιοκτησίες οι οποίες συνδέονται απευθείας με την Λεωφόρο Καραμανλή λόγω έλλειψης παράπλευρου δικτύου και οι προσβάσεις στις παρόδιες χρήσεις γης γίνονται ανεξέλεγκτα,  βάζοντας την ζωή των πεζών και των διερχόμενων σε κίνδυνo.

Με την κατασκευή του εν λόγω έργου επιλύονται αρκετά προβλήματα της περιοχής και συγκεκριμένα:

  • με την κατάργηση του σηματοδοτούμενου κόμβου και τη διαμόρφωση – κατασκευή των κυκλικών πλατειών (Roundabout) επιτυγχάνονται, χωρίς καθυστερήσεις, οι διαμπερείς κινήσεις επί της παλιάς Εθνικής Οδού καθώς και η ασφαλής και άνετη εγκάρσια κίνηση οχημάτων και πεζών και υπάρχει δυνατότητα αναστροφής.
  • με την βελτίωση ενός Ι/Κ και την κατασκευή δύο νέων επιτυγχάνεται η ασφαλής σύνδεση των συνοικιών με τον Περιφερειακό Δακτύλιο της Λάρισας, αλλά και η αποφόρτιση των υφιστάμενων οδών.
  • με την κατασκευή, εκατέρωθεν της οδού, παράπλευρων οδών κατεύθυνσης εξασφαλίζεται η άνετη και ομαλή επικοινωνία και εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών και περιοχών. Οι οδοί του σχεδίου πόλης συνδέονται στις παράπλευρες οδούς που στη συνέχεια συμβάλλουν στην αρτηρία και στους κυκλικούς κόμβους. Βελτιώνεται έτσι σημαντικά η οδική ασφάλεια, αφού οι παράπλευροι οδοί συνδέονται στην αρτηρία μέσω λωρίδων (taper) εισόδου και εξόδου, ενώ μέσω των κυκλικών κόμβων εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη ανακατεύθυνση όπως και η δυνατότητα αναστροφής.
  • με την δημιουργία του δικτύου κίνησης πεζών, στο σύνολο του έργου, εξασφαλίζεται καλύτερη εξυπηρέτηση των πεζών, ανεμπόδιστη κίνησή τους και αποφυγή περιπορείας ή και ανεξέλεγκτης και επικίνδυνης εγκάρσιας διάβασης της αρτηρίας και των παράπλευρων οδών. Το δίκτυο πεζών οριοθετείται με την κατασκευή σε κατάλληλα σημεία διαβάσεων πεζών με πρόβλεψη για ΑΜΕΑ και σηματοδότηση των πεζοδιαβάσεων της κεντρικής αρτηρίας.
  • με την κατασκευή στάσεων λεωφορείων επιτυγχάνεται η καλύτερη εξυπηρέτηση των αστικών συγκοινωνιών και κατ’ επέκταση η ασφάλεια του επιβατικού κοινού.
  • με την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων και Συστημάτων Ασφάλισης Οχημάτων (ΣΑΟ) στα πεζοδρόμια και την κεντρική νησίδα εξασφαλίζεται η ασφαλή διέλευση οχημάτων και πεζών  στο σύνολο του έργου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ