ΟΙ ΑΘΕΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΡΗΣΚΟΥΣ

Οι άνθρωποι που πιστεύουν σε κάποια θεότητα δεν είναι τόσο έξυπνοι όσο οι άθεοι, ισχυρίζεται μία έρευνα που ταυτίζει την τάση των θρήσκων να βασίζονται περισσότερο στη διαίσθησή τους παρά στα γεγονότα με τη μειωμένη ευφυΐα.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα που εκπόνησε την εν λόγω έρευνα, η ισχύς της θρησκευτικής πίστης είναι αντιστρόφως ανάλογη του επιπέδου ευφυίας κάθε ατόμου. Οι ερευνητές από το Imperial College London υπέβαλαν σε μια 30λεπτη δοκιμασία γνωστικών ικανοτήτων 63.000 άτομα διαδικτυακά, αφού πρώτα τους ζήτησαν να αποκαλύψουν την θρησκευτική τους ταυτότητα.

Ειδικότερα οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν εάν είναι άθεοι, πιστοί κάποιου θρησκεύματος ή αγνωστικιστές.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της ομάδας, οι αγνωστικιστές είχαν καλύτερες επιδόσεις στο τεστ ευφυίας από τους θρήσκους συμμετέχοντες, ωστόσο δεν τα κατάφεραν καλύτερα από τους άθεους που σημείωσαν τις υψηλότερες βαθμολογίες.

«Έχει διαπιστωθεί και παλαιότερα η αντιστρόφως ανάλογη σχέση μεταξύ θρησκευτικότητας και ευφυίας», εξηγεί στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Psychology ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Richard Daws.

Όπως επισημαίνει, αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αυτή η αντιστρόφως ανάλογη σχέση αντανακλά συμπεριφορικές τάσεις προς την διαισθητική προσέγγιση στη λύση προβλημάτων, η οποία συχνά οδηγεί σε λάθη.

Το αποτέλεσμα είναι οι θρήσκοι άνθρωποι να έχουν χειρότερες επιδόσεις στα τεστ IQ ως αποτέλεσμα της αδυναμίας τους να εκτελέσουν σωστά tasks στα οποία η διαίσθηση συγκρούεται με τη λογική.

aftodioikisi.gr