Το φεστιβάλ Μουσικότροπο, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, μας έχει κάνει ήδη να αντιμετωπίζουμε τη μουσική αλλιώς!
Να κατανοήσουμε την τεράστια σημασία της στη ζωή μας, την απόλαυση που μπορεί να μας προσφέρει, την επίδρασή της στην ψυχική και συναισθηματική μας κατάσταση, τη χρησιμότητά της ως εργαλείο σε διάφορα επαγγέλματα όπως του εκπαιδευτικού, του ψυχολόγου, του εμψυχωτή.
Μέσα από πολλές και διαφορετικές δράσεις, μας εμπλουτίζει με ήχους, αισθήματα, γνώσεις και παιχνίδια. Για όλους, όλες τις ηλικίες, όλα τα ενδιαφέροντα.
Ο ίδιος ο Αϊνστάιν δήλωνε πως αν δε γινόταν επιστήμονας θα γινόταν σίγουρα μουσικός. «Δε θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς να παίζω μουσική. Ζω τα όνειρά μου μέσα από τη μουσική. Παρατηρώ τη ζωή μου μέσα από τη μουσική… Γνωρίζω ότι τη μεγαλύτερη απόλαυση στη ζωή μου, την έδωσε το βιολί μου» έλεγε.
Η καρδιά όμως του φεστιβάλ, είναι οι συναυλίες του.
Την έναρξη στο φετινό Μουσικότροπο έκανε το πιανιστικό σύνολο Piandaemonium, 6 πιάνα- 12 πιανίστες. Σίγουρα ασυνήθιστο να ακούμε 6 πιάνα μαζί. Και πόσο ποιοτικά, τεχνικά, εκφραστικά, μπορούν να ταυτιστούν 12 πιανίστες; Ένα ερώτημα, που μόνο αν βρεθεί κανείς στην αίθουσα συναυλιών μπορεί να απαντήσει.
Από την αρχική οργανωμένη υπόκλιση των 12 πιανιστών, διακρίναμε μια ασυνήθιστη πειθαρχία. 12 χαμογελαστοί πιανίστες έδειχναν την ανυπομονησία τους να ξεκινήσουν τη δράση τους. Να περάσουν όμορφα. Αυτή η πρώτη στιγμή πέρασε στο υποσυνείδητο του ακροατηρίου. Σε κάθε έργο υπήρχε μια μοναδική συνεννόηση ρυθμού, έκφρασης, ηχοχρωμάτων. 6 πιάνα πλημμύρισαν την αίθουσα με ήχους πρωτόγνωρους και οι πιανίστες με μια πνοή και χορευτικές στην κυριολεξία κινήσεις, απολάμβαναν τη συνεργασία τους. Μαζί μ’ αυτούς και το κοινό. Εξαιρετική η ιδέα της Δόμνας Ευνουχίδου που εμπνεύστηκε το σύνολο. Εξαιρετικοί και οι πιανίστες που την ακολούθησαν. Εξαιρετική και η σύμπραξη με τη Μικτή Χορωδία του ΔΩΛ με μαέστρο τον Δημήτρη Καρβούνη.
Και πριν προλάβει να καταλαγιάσει μέσα μας το μίγμα των εντυπώσεων που προκάλεσε το Piandaemonium, ήρθε μια δεύτερη συναυλία να μας… αναστατώσει. Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών με ιδρυτή τον καθηγητή Νίκο Μαλιάρα, σολίστ τη Ρωσίδα αρπίστα Λίλια Εσίποβα και στη διεύθυνση έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες μαέστρους, τον Βύρωνα Φιδετζή, έκανε το κοινό να σηκωθεί από τις θέσεις του και να χειροκροτεί επίμονα και θερμά. Η σκηνή του Δημοτικού Ωδείου γέμισε από 60 μουσικούς, ενώ επιβλητική στεκόταν η άρπα. Το όργανο του ονείρου και της μελωδίας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την εισαγωγή από την όπερα “Κυρά Φροσύνη” του Παύλου Καρρέρ, όπου έγινε αμέσως κατανοητό ότι μπροστά μας είχαμε μια επαγγελματική ορχήστρα υψηλών προδιαγραφών. Ακολούθησε το κοντσέρτο για άρπα και ορχήστρα. Οι μελωδίες και το ηχόχρωμα που έβγαινε από τα χέρια της εκπληκτικής βιρτουόζου μας ταξίδεψαν. Ήδη νιώσαμε γεμάτοι, αλλά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε αυτό που θα ερχόταν.
Σουίτα Τσαϊκόφσκι. Ένα έργο τιτάνιων ηχητικών, τεχνικών και εκφραστικών διαστάσεων. Η δεύτερη φορά που το αγγίζει ελληνική ορχήστρα. Αντλήσαμε το πελώριο μέγεθος της μουσικότητας και του μεγαλείου μιας εξολοκλήρου πειθαρχημένης ορχήστρας που κανένα τεχνικό πέρασμα δεν την κλόνισε. Καμία εκφραστική έξαρση δεν την ισοπέδωσε. Αντιθέτως την εξύψωσε, περνώντας διάχυτα συναισθήματα που θα μας μείνουν αξέχαστα. Βύρων Φιδετζής. Διεθνούς φήμης μαέστρος, λένε. Ναι, τώρα ξέρουμε τι σημαίνει διεθνούς φήμης.
Ευχαριστούμε το Piandaemonium, ευχαριστούμε τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, που μας έδωσαν την ευκαιρία να βιώσουμε την Τέχνη.
Και η γιορτή της μουσικής συνεχίζεται.
Το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, το Μουσικότροπο παρουσιάζει την αγαπημένη ερμηνεύτρια Σαβίνα Γιαννάτου μ’ έναν διακεκριμένο πιανίστα, τον Σπύρο Μάνεση. Η Σαβίνα, μ’ ένα πλούσιο πρόγραμμα από αυτοσχέδια φωνητικά ηχοχρώματα, μέχρι ακούσματα μελοποιημένης ποίησης, έρχεται να μας σαγηνέψει.
Εξαιρετική ευκαιρία να την απολαύσουμε. Η Σαβίνα στη Λάρισα… λίγα βήματα από το σπίτι μας…
Η προπώληση έχει ξεκινήσει…