Επίθεση καθηγήτριας του ΑΠΘ στους υπεύθυνους διαχείρισης της λίμνης
Με αφορμή τα νεκρά ψάρια που εντοπίστηκαν στη λίμνη στις 23 Ιανουαρίου και που ο Φορέας Διαχείρισης αλλά και η Περιφέρεια τόνισαν ότι στην ουσία πρόκειται για περιστατικό που εκδηλώθηκε τα Φώτα και τα ψάρια ξεβράστηκαν από τον πυθμένα μέρες αργότερα, η καθηγήτρια του ΑΠΘ κ. Μουστάκα
αμφισβητεί ευθέως αυτές τις εξηγήσεις. Σε συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών και στο Νίκο Φωτόπουλο δηλώνει: «Επειδή η ακαδημαϊκή μας ιδιότητα ταυτίζεται με την επιστημονική αναζήτηση της αλήθειας, την οποία υπηρετούμε για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ειδικότερα των υδάτινων οικοσυστημάτων και επειδή δεν απεμπολούμε την επιστημονική και κοινωνική μας ευθύνη στη λανθασμένη εκτίμηση του “μέλλοντος” της λίμνης Κάρλας και των περιστατικών θανάτων ψαριών και πουλιών, οφείλουμε να τονίσουμε ότι απειλή για τη λίμνη δεν αποτελεί μόνο η ρύπανσή της, αλλά και η απαξίωση της επιστημονικής γνώσης που παράγεται στα Ελληνικά Πανεπιστήμια για τις ελληνικές λίμνες και ειδικότερα για την Κάρλα. Η τεκμηριωμένη επιστημονική γνώση δεν χρειάζεται γραφειοκρατική διαπίστευση για να κριθεί στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, γι’ αυτό και τα ερευνητικά αποτελέσματα της ομάδας μας (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) αν και απορρίπτονται-αγνοούνται τα τελευταία χρόνια από τους αρμόδιους της χώρας μας, γίνονται δεκτά μετά από κρίση σε κορυφαία διεθνή επιστημονικά περιοδικά», λέει.
Η κ. Μουστάκα εξηγεί:
«Επειδή τα επαναλαμβανόμενα από το 2010 μέχρι σήμερα (Ιανουάριος 2018) φαινόμενα μαζικής αύξησης γνωστών τοξικών μικροοργανισμών στην Κάρλα επηρεάζουν και το μέλλον και των υπόλοιπων οργανισμών, την ποιότητα του νερού και τα περιστατικά μαζικών θανάτων ψαριών και πτηνών, η διαχείριση των οποίων προϋποθέτει αξιόπιστα αποτελέσματα, αυτά τα αποτελέσματα παράγονται στα Πανεπιστήμια μας και στα εργαστήρια μας, όπως στα καλύτερα του κόσμου, δίχως γραφειοκρατική διαπίστευση.
Επαναλαμβάνουμε, όπως και στο παρελθόν, ότι απειλή για την Κάρλα δεν είναι οι τέσσερις εποχές (πολύ κρύο και ζέστη) αλλά η απαξίωση του έργου ανεξάρτητων επιστημόνων της χώρας που δεν έχουν αρμοδιότητες με αδιαφανείς και αναξιοκρατικές διαδικασίες.
Σήμερα που γίνεται τόσος θόρυβος για το αν τα νεκρά ψάρια στη λίμνη είναι παλιά (των Φώτων δηλαδή, 6-8 Ιανουαρίου 2018) ή καινούργια (23/01/2018) “αγνοείται” το σημαντικότερο, δηλαδή η συχνότητα των επαναλαμβανόμενων μαζικών θανάτων ψαριών και πουλιών από την αρχή της “αναγέννησής της”.
Πώς γίνεται μια λίμνη που θεωρητικά αναγεννιέται με τεράστιο κόστος (240 εκατομμύρια ευρώ) να έχει γίνει παγίδα θανάτου ακόμη και για απειλούμενα είδη που προστατεύονται με διεθνείς συνθήκες; Τι φταίει;
Πάντως δεν φταίνε οι ανεξάρτητοι επιστήμονες που με μηδενική χρηματοδότηση από το υπουργείο προσπαθούν εδώ και χρόνια με τα αξιόπιστα δεδομένα τους να συμβάλουν στην επιστημονική αντιμετώπιση του θέματος.
Οι επιστήμονες αυτοί έχουν κατηγορηθεί από αρμόδιους για τη λίμνη ότι τη συκοφαντούν όταν η ίδια η φύση αποδεικνύει, κάθε λίγο, το αντίθετο.
Και μια εύλογη απορία: αν το περιστατικό των Φώτων ήταν περιορισμένης έκτασης σε χαντάκι (περιοχή Καναλίων), που δεν συνδέεται με τη λίμνη, πως προέκυψε η εμφάνιση των νεκρών ψαριών από τις 8/01/2018 στο χαντάκι, στη λίμνη σήμερα (περιοχή Ανάχωμα Καναλίων);
Στο νερό της λίμνης στις 23/01/2018 στην περιοχή Ανάχωμα Καναλίων με τα νεκρά ψάρια κυριαρχεί ένας γνωστός ισχυρότατα τοξικός οργανισμός του φυτοπλαγκτού (Prymnesium parvum, >40 εκατομμύρια άτομα στο λίτρο νερού), του οποίου η επαναλαμβανόμενη μαζική αύξηση στην Κάρλα από το 2010 συνέπεσε με επαναλαμβανόμενους μαζικούς θανάτους ψαριών στη λίμνη, ενώ μπορεί να τροφοδοτεί τη λίμνη από την τάφρο 1Τ.
Αυτό το τεράστιας σημασίας θέμα με έναν οργανισμό που έχει καταγραφεί ως αναδυόμενη απειλή εισβολέα στα εσωτερικά ύδατα του Τέξας και “ευδοκιμεί” στα βρόμικα νερά της περιοχής της Κάρλας απασχολεί τους αρμοδίους;»
e-thessalia.gr