ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

«Αίσθημα ασφυξίας προκαλεί στους πολίτες και τους ιατρούς της χώρας το “πόνημα” του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας, που αφορά τις νέες συμβάσεις εργασίας με τους ιδιώτες οικογενειακούς ιατρούς.

Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για απαξιωτικές συμβάσεις με ασαφή εργασιακά δικαιώματα, από τις οποίες το μόνο που προκύπτει είναι η τεράστια ταλαιπωρία για τους ασθενείς και ο φόρτος εργασίας για τους ιατρούς».

Τα ανωτέρω επισημαίνουν ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας και άλλα κοινοβουλευτικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε ερώτηση που κατέθεσαν-με πρώτο υπογράφοντα τον Τομεάρχη Υγείας της ΝΔ, Βουλευτή Επικρατείας, κ. Β. Οικονόμου-προς τον υπουργό Υγείας, κ. Α. Ξανθό.

Οι βουλευτές της ΝΔ ερωτούν τον υπουργό «εάν προτίθεται να καταργήσει τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ και να διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο συμβάσεων, που θα εξασφαλίζει την αξιοπρέπεια στον ασθενή – πολίτη και συγχρόνως αξιοπρεπείς όρους απασχόλησης στους ιατρούς».

Ειδικότερα, αναφέρουν ότι:

Ο πληθυσμός ευθύνης που αντιστοιχεί στον οικογενειακό γιατρό  είναι 2250 ενήλικοι ασθενείς σε 5 κακοπληρωμένες ώρες ημερησίως.

Ο μέσος όρος χωρών του ΟΟΣΑ είναι 1700 ασθενείς ανά γιατρό.

Οι αμοιβές μ’ ένα πρόχειρο υπολογισμό κατακρημνίζονται (ακόμα και συγκρινόμενες με τις σημερινές) στα…0,71 ευρώ ανά ασθενή ανά μήνα ενώ ακόμα και σε Ανατολικοευρωπαϊκές χώρες είναι …2,8 ευρώ και στην Ιταλία 5 ευρώ!

Το ποσό είναι εξευτελιστικό λαμβάνοντας υπ’ όψιν το γεγονός ότι ο μέσος όρος επισκέψεων του κάθε ασθενούς ανά έτος σε οικογενειακό ιατρό, πλησιάζει τις 4 επισκέψεις!

Άρα 2,5 ευρώ μικτά περίπου για κάθε ασθενή το έτος!

Αμοιβές όπως βλέπουμε μικρότερες ακόμα και από εκείνες των πρώην Σοβιετικών κρατών!

Επιδεικνύεται ανησυχητική προχειρότητα στην εκτίμηση των αναγκών της περιφέρειας, αγνοώντας επιδεικτικά τις τοπικές γεωγραφικές και πληθυσμιακές ιδιαιτερότητες και προχωρώντας σε αποκλεισμούς ολόκληρων δήμων στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, στους οποίους προβλέπονται νέες συμβάσεις, όπως θα έπρεπε – σύμφωνα με την πραγματική υγειονομική χαρτογράφηση αναγκών της περιοχής.

Δεν καλύπτονται επίσης οι εισφορές ΕΦΚΑ από τη σύμβαση, ενώ από την άλλη προβλέπεται αδειοδότηση του ιατρού από την εργασία (εξαρτημένη σχέση εργασίας) αλλά και υποχρεωτική αναπλήρωση (!) των επισκέψεων που χάθηκαν στο διάστημα της άδειας σε δεύτερο χρόνο! 

Τέλος, οι βουλευτές τονίζουν προς τον κ. Ξανθό ότι:

«Η σύμβαση που “ελαφρά τη καρδία” προσπαθείτε χωρίς διάλογο να επιβάλλετε εκβιαστικά στους ιδιώτες ιατρούς θα έχει δραματικά αποτελέσματα στην ποιότητα υπηρεσιών και στις δαπάνες υγείας.

Δεν ξέρουμε αν αυτό οφείλεται απλά σε ανευθυνότητα ή σε ιδεοληψία εναντίον οποιασδήποτε έκφρασης ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην οικονομική ζωή της χώρας. Δυστυχώς μάλλον πρόκειται για συνδυασμό των δύο…

Με την προφανή προσπάθειά σας για περικοπή δαπανών από την ιατρική φροντίδα των ασθενών, τους εξωθείτε να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να τύχουν αξιοπρεπούς περίθαλψης, έστω και αν πλέον αδυνατούν – ιδίως οι ασθενέστεροι οικονομικά και κοινωνικά.

Δυστυχώς αυτές είναι οι μέρες και τα έργα της κατά τα άλλα κοινωνικά ευαίσθητης κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ