ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΑΣΤΡΟ» ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Πλήθος κόσμου και εκπρόσωποι αρχών παραβρέθηκαν την Πέμπτη στην τελετή των εγκαινίων της περιοδικής έκθεσης του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, όπου και παρουσιάζονται ευρήματα ανασκαφών από την αρχαία πόλη στη θέση «Κάστρο» Καλλιθέας Φαρσάλων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές λίγες αρχαίες ελληνικές πόλεις είχαν την τύχη να διατηρηθούν σε τόση έκταση, όση το «Κάστρο» Καλλιθέας, σε μικρή απόσταση από το ομώνυμο χωριό των Φαρσάλων, αφού διασώζεται ολόκληρη η οχύρωση, στο εσωτερικό της οποίας διατηρούνται ορατά επιφανειακά η ακρόπολη, ναοί, δημόσια κτίρια και ιδιωτικές οικίες. Η έκτασή της εντός των τειχών ήταν 340 στρέμματα και πιθανόν ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Πεύμα.
Στο χώρο αυτό διενεργείται από το 2004 εκτεταμένη αρχαιολογική έρευνα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και το Πανεπιστήμιο της Alberta του Καναδά, υπό την αιγίδα του Καναδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και με την αρωγή του Δήμου Φαρσάλων, ενώ σ’ αυτή ασκήθηκαν εκατοντάδες φοιτητές του Καναδικού πανεπιστημίου, πολλοί από τους οποίους επέστρεψαν ως ερευνητές αποκαλύπτοντας πολλά στοιχεία για την οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων της πόλης της κλασικής και της ελληνιστικής περιόδου.
Στην έκθεση περιλαμβάνονται ευρήματα των ανασκαφών σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, ανάμεσά τους αγγεία, υφαντικά βάρη, λυχνάρια, ειδώλια, νομίσματα και μεταλλικά αντικείμενα, τα οποία συντηρήθηκαν στα εργαστήρια της Εφορείας. Τα πιο αξιόλογα ευρήματα προέρχονται από την έρευνα του Κτιρίου 10, μίας ιδιωτικής οικίας ασυνήθιστα μεγάλου μεγέθους, που έδωσε πολλές πληροφορίες για την καθημερινή ζωή της πόλης. Επιπλέον εκτίθεται και ένας πειραματικός όρθιος αργαλειός, ο οποίος κατασκευάστηκε και στον οποίο χρησιμοποιήθηκαν αρχαία υφαντικά βάρη που βρέθηκαν στην Οικία 10, για να υφανθεί ένα κομμάτι υφάσματος.

Όπως τονίστηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης η έρευνα στο Κάστρο Καλλιθέας έδειξε ότι περιοχές που θεωρείται ότι ανήκουν στο περιθώριο της ιστορίας, δεν υστερούσαν σε πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη, ενώ από την ελληνιστική περίοδο και εξής συμμετείχαν στα διεθνή πολιτικά και οικονομικά δίκτυα αυτής της εποχής των μεγάλων πολιτικών αλλαγών.

Στην εκδήλωση χαιρετισμούς απεύθυναν η εκπρόσωπος της καναδικής πρεσβείας, σύμβουλος επί πολιτικών θεμάτων Debbie Des Rosiers, ο δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος, ο πρόεδρος του Τμήματος Ιστορικών και Κλασικών Σπουδών David Marples, ο διευθυντής του Καναδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα David Rupp και ο περιφερειακός σύμβουλος Αθ. Παιδής εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ενώ παραβρέθηκε και ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Απ. Σουρλαντζής εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Λαρισαίων.
Την έκθεση επιμελήθηκαν η αρχαιολόγος της Εφορείας Λάρισας Σοφία Καραπάνου και η Margriet Haagsma, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Alberta και θα διαρκέσει μέχρι και τις 6 Μαΐου.

Ειρήνη Παπουτσή

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.