Παρουσία διακεκριμένων ερευνητών από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού πραγματοποιείται τα Σαββατοκύριακο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λάρισας το 2ο Διεθνές Συμπόσιο Τοξικολογίας, με πρωτοβουλία του προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τοξικολογία» του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας,
του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
“Πρόκειται για ένα σημαντικότατο πρόγραμμα, μοναδικό στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, πιστοποιημένο από ευρωπαϊκά όργανα” τόνισε αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Τοξικολογία» ο πρόεδρος της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής του Συμποσίου Δ. Κουρέτας, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε το πρωί του Σαββάτου, ενώ παίρνοντας το λόγο ο Καθηγητής Thomas Hartung, διευθυντής στο Κέντρο Εναλλακτικών Μελετών σε Ζώα (CAAT) του πανεπιστημίου John Hopkins, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάπτυξη οργάνου σε τσιπ, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί απομίμηση της δομής οργάνων, ώστε να μην χρειαστεί να γίνονται πειράματα σε ζώα, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στις αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στη σχετική νομοθεσία.
“Δίνουμε ώθηση στους φοιτητές προκειμένου μέσα από τις εργασίες του Διεθνούς Συμποσίου να αναζητηθούν οι νέες προοπτικές που ανοίγονται στο χώρο της βιοιατρικής και της τοξικολογίας”, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Γ. Κόλλιας, Bιολόγος, τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής Πειραματικής Φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στο πλαίσιο του συμποσίου θα γίνουν σημαντικές παρουσιάσεις, ενώ θα υπάρξει και μια στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Το ζήτημα της εκπαίδευσης της Τοξικολογίας στην Ελλάδα» στην οποία θα λάβουν μέρος ο κ. ς και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο κ. Τσατσάκης Αριστείδης, Καθηγητής Τοξικολογίας στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, η κ. Λήδα – Καλλιόπη Κοβάτση, Επίκουρη Καθηγήτρια ΙαΚουρέτας Δημήτριος, Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών – Τοξικολογίας, στο τμήμα Βιοχημείατροδικαστικής και Τοξικολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο κ. Τσακάλωφ Ανδρέας, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Χημείας στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο κ. Στάγκος Δημήτριος, Επίκουρος Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών και Τοξικολογίας στο τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας.
Σημειώνεται πως σε ξεχωριστή ενότητα θα παρουσιασθούν οι διπλωματικές εργασίες των φοιτητών του Προγράμματος, ενώ το Συμπόσιο θα κλείσει με διαλέξεις σε κλειστά φροντιστήρια για τους φοιτητές.
Ειρήνη Παπουτσή