ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ

Ανακοίνωση του συλλόγου με αφορμή την κινητοποίηση στην Αθήνα και τη συνάντηση με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αν. Πετρόπουλο

Το ΔΣ του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α [Αξιοπρέπεια – Ισότητα – Αλληλεγγύη], διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει καμία σοβαρή εξέλιξη επί του θέματος των Συντάξεων Χηρείας, αποφάσισε να πραγματοποιήσει Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας την 1η Φεβρουαρίου 2018.  

Στη συγκινητική, πράγματι, συγκέντρωση που συμμετείχαν κυρίως χήρες από την περιοχή της Αττικής, παρευρέθηκαν και συμπαραστάτες από διάφορους φορείς εργαζομένων και συνταξιούχων, εκπρόσωποι των οποίων εκφώνησαν σύντομους χαιρετισμούς. Για συμβολικούς κυρίως λόγους αποκλείσθηκε η οδός Σταδίου για 5 λεπτά περίπου.

Με το πέρας της διαμαρτυρίας το ΔΣ του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο, του επέδωσε το συνημμένο ψήφισμα επί του οποίου έγινε σχετική συζήτηση, όπως παρακάτω:

Ηλικιακά κριτήρια. Ο κ. Υφυπουργός απάντησε ότι δεν έχουν ετοιμάσει μέχρι σήμερα κάποιο πλάνο γιατί δεν έχει καταγραφεί το δημοσιονομικό όφελος της σχετικής διάταξης, με ευθύνη της εταιρείας Intrasoft, που δραστηριοποιείται στον τομέα των υπηρεσιών Τεχνολογίας των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών (αναμένουν στοιχεία κόστους), αλλά και να είχαν κάποιο σχέδιο δε θα μπορούσαν να κάνουν κάτι πριν τον Αύγουστο 2018.

Επαναφορά ποσοστού 70% και επαναϋπολογισμός. Δεν πίστευε ο κ. Πετρόπουλος ότι οι συντάξεις χηρείας λόγω του 50% και του επαναϋπολογισμού, ήταν τόσο μικρές μετά από 30 και 35 συντάξιμα χρόνια του θανόντος. Όταν του επιδώσαμε ορισμένες οριστικές συντάξεις έδειξε έκπληκτος και δήλωσε ότι θα εξετάσει αν είναι δυνατόν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις.

Καθυστέρηση έκδοσης οριστικών συντάξεων θανόντων συνταξιούχων και μη ύπαρξης λογισμικού στα κατά τόπους ΕΦΚΑ για εργαζόμενους θανόντες, παρά τις υποσχέσεις κατά την προηγούμενη συνάντηση του Οκτωβρίου 2017. Αρμόδιος υπάλληλος του Υπουργείου Εργασίας δήλωσε ότι για την καθυστέρηση φταίει και πάλι η Intrasoft που έγινε η ανάθεση του έργου. Θα εξετάσουν το θέμα. Για τις επικουρικές συντάξεις δήλωσε και πάλι ότι έδωσε σχετική εντολή για προτεραιότητα πλην όμως μέχρι σήμερα ουδεμία επικουρική σύνταξη εκδόθηκε. Δόθηκαν επίσης από το Σύλλογο ΑΞ.Ι.Α στοιχεία συγκεκριμένων ταμείων όπως του ΝΑΤ από το οποίο δεν εκδόθηκε καμία οριστική σύνταξη μέχρι σήμερα.

Διευθέτηση χρεών προς ταμεία και εφορία πέραν των 12 δόσεων. Αφού αναλύθηκε πλήρως το θέμα ακόμα και με συγκεκριμένα παραδείγματα ο κ. Υφυπουργός δήλωσε ότι το θέμα θα εξεταστεί, με σχετική παρέμβαση προς το Υπουργείο Οικονομικών.

Το ΔΣ του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α παρατήρησε ότι δεν τηρήθηκε η συμφωνία περί άμεσης επικοινωνίας μέσω e-mail για ιδιαίτερα θέματα, που αποφασίσθηκε στην προηγούμενη συνάντηση με την κ. Υπουργό (Οκτώβριο 2017). Δόθηκαν από τον κ. Υφυπουργό δύο e-mail στο Σύλλογο, προκειμένου να αναφέρονται θέματα που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, μήπως και βρεθεί κάποια άμεση λύση. Το αποτέλεσμα θα κριθεί εν καιρώ.

Τέλος, στο ψήφισμα ζητήθηκε να εκδηλωθούν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να επιστραφούν το συντομότερο δυνατόν τα παρακρατηθέντα, με λάθος τρόπο, ποσά για περίθαλψη σε δικαιούμενους σύνταξης θανάτου και να μεσολαβήσει η κυρία Υπουργός ώστε να πραγματοποιηθεί μία συνάντηση του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α με τον κ. πρωθυπουργό.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ