ΆΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ: Η ΛΥΣΗ ΠΕΡΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΣΛΑΒΩΝ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

Για τις αλυτρωτικές αναφορές στο σύνταγμα της πΓΔΜ, τα εμπόδια στη διαπραγμάτευση, τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης και τη σημασία των κινητοποιήσεων για το Σκοπιανό μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος.

Ο κ. Συρίγος τόνισε πως «το Σύνταγμα, όπως στέκει σήμερα, μετά και την ερμηνεία που δόθηκε το 1995 με την Ενδιάμεση Συμφωνία, δεν περιέχει σημεία αλυτρωτισμού ευθέως αναφερόμενα». Ωστόσο, εντοπίζει σ’αυτό ως «γκρίζο» σημείο την αντιφασιστική συνέλευση του 1944 «που παίζει με το ιδεολόγημα ενός μακεδονικού έθνους, τριχοτομημένου σε τρία κράτη».

Ποια άρθρα του Συντάγματος της πΓΔΜ θεωρεί η Ελλάδα αλυτρωτικά

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο εκτιμά πως η Ελλάδα δεν πρέπει να κινείται στη λογική μιας διπλωματικής λύσης αλλά ενός «έντιμου συμβιβασμού». Επισημαίνει δε, πως το πρόβλημα της Ελλάδας έχει δύο σκέλη: την παραχάραξη της ιστορίας και το ιδεολόγημα του τριχοτομημένου έθνους, γι’αυτό και επιμένει πως, ασχέτως του θέματος της ονομασίας της χώρας, πρέπει να λυθεί και το θέμα της ονομασίας των Σλάβων των Σκοπίων: «Αν δε λυθεί το θέμα τού πώς ονομάζεται ο λαός, των Σλάβων που μένουν στα Σκόπια που εμείς μέχρι το ’91 τους ονομάζαμε Σλαβομακεδόνες, δεν μπορούμε να λύσουμε το θέμα του ονόματος. Το θέμα του ονόματος του κράτους είναι το όχημα με το οποίο περνά η αντίληψη του τριχοτομημένου έθνους», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Συρίγος υπενθυμίζει πως το διεθνές δίκαιο υπερισχύει του εσωτερικού, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η ενδιάμεση Συμφωνία, στο βαθμό που ερμηνεύει διατάξεις του συντάγματος, υπερτερεί οποιουδήποτε εσωτερικού λόγου, έστω κι αν αυτός είναι το σύνταγμα της χώρας».

Διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό και σενάρια για δημοψήφισμα και νέο κόμμα

Τέλος, ως προς τις ογκώδεις κινητοποιήσεις πολιτών, ο κ. Συρίγος αναφέρει πως μπορούν από την μία να δώσουν ένα λανθασμένο μήνυμα αδιαλλαξίας προς τα έξω, από την άλλη την εικόνα πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει, η οποιαδήποτε δημοκρατική κυβέρνηση πρέπει να λαμβάνει υπ’όψιν της τη μεγάλη αντίδραση του λαού και, χωρίς να σύρεται πίσω από αυτή, να παίρνει τις αποφάσεις που θεωρεί σωστές.

Κατερίνα Αγριμανάκη – cnn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ