Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ: “ΚΛΕΙΔΙ” ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Η ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ

Στην άρρηκτα συνδεδεμένη σχέση της τοξικολογίας με τη σύγχρονη γεωργία αλλά και τη διασφάλιση της αποτελεσματικής προστασίας του περιβάλλοντος, της Δημόσιας Υγείας και της υγείας του εργαζομένου και καταναλωτή, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης,

ο οποίος το Σάββατο 4/2 κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 2ου  Διεθνούς Συμποσίου Τοξικολογίας στη Λάρισα.

Ο κ. Κόκκαλης εξέφρασε την ικανοποίησή του που διεξάγεται στη Λάρισα “μία τόσο σημαντική εκδήλωση που προάγει τη συνεργασία διακεκριμένων επιστημόνων, με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας, την προστασία της δημόσιας υγείας και την ανάπτυξη εφαρμογών στο χώρο της Δικαιοσύνης”. Συνεχάρη επίσης το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ειδικότερα το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Τοξικολογίας για την πρωτοβουλία αυτής της διοργάνωσης  αλλά και για την άρτια οργάνωση του συνεδρίου.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επεσήμανε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ότι “τα πορίσματα της τοξικολογίας  και το ευρωπαϊκό πλαίσιο αξιολόγησης της οικοτοξικότητας των γεωργικών φαρμάκων τυγχάνουν ευρείας εφαρμογής στο νέο αγροδιατροφικό μοντέλο που προωθεί η Κυβέρνηση με σκοπό τη διασφάλιση της αποτελεσματικής προστασίας του περιβάλλοντος, της Δημόσιας Υγείας, αλλά και της υγείας του εργαζομένου και καταναλωτή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διασφαλίζει την υγιεινή των τροφίμων σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας από το στάδιο της πρωτογενούς παραγωγής έως το πιάτο του καταναλωτή”.

Αναφέρθηκε επίσης στις παρεμβάσεις της παρούσας πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου, που όπως είπε “είναι πολλές και όλες συνεργούν στη δημιουργία νέων προτύπων παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως προωθεί το νέο αγροδιατροφικό μοντέλο με δράσεις όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φυτοφαρμάκων, η οποία εφαρμόζεται από το Σεπτέμβριο του 2017, η χρήση φαρμάκων νέας γενιάς,  οι διαρκείς έλεγχοι, οι τεχνικοί έλεγχοι λειτουργικής κατάστασης των ψεκαστικών μηχανημάτων, η πιστοποίηση των ψεκαστών γεωργικών φαρμάκων, η εκπαίδευση των αγροτών και η ολοκληρωμένη διαχείριση, έχοντας στόχο την αποφυγή της κακής χρήσης των γεωργικών σκευασμάτων, την μείωση του κινδύνου ύπαρξης υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων στα παραγόμενα προϊόντα  και τελικώς την παραγωγή γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων απαλλαγμένων από τοξικές ουσίες.

Η ψηφιακή γεωργία που αποτελεί εξέλιξη της γεωργίας ακριβείας συνίσταται στην παροχή εργαλείων για τη βέλτιστη διαχείριση των εισροών (λιπάσματα, νερό, σπόροι, φάρμακα) ώστε χωρίς σπατάλες να ανταποκρίνεται στον κατάλληλο χρόνο, στις πραγματικές ανάγκες της καλλιέργειας”.

Το κυβερνητικό στέλεχος επεσήμανε παράλληλα, τη βούληση για στροφή της αγροτικής παραγωγής της χώρας στη ποιότητα, στην εξασφάλιση αγοράς διατροφικής επάρκειας και αειφορίας της αγροτικής παραγωγής με αξιοποίηση των ντόπιων ποικιλιών και του παραδοσιακού τρόπου διατροφής.

Κλείνοντας, εξέφρασε την ευχαρίστησή “για το ότι το Συμπόσιο αυτό έχει ήδη μετατραπεί από τη 2η χρονιά του, σε ένα κρίσιμο ετήσιο κόμβο ενημέρωσης, ζύμωσης ιδεών, μεταφοράς των αποτελεσμάτων της εφαρμοσμένης έρευνας και διαβούλευσης μεταξύ των εμπλεκομένων μερών ώστε να προκύπτει μια συνεχής επικαιροποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού μας για το σεβασμό στο περιβάλλον και την οικολογική ισορροπία, τον σεβασμό στον καταναλωτή που αξίζει να διεκδικεί ένα προϊόν χωρίς περιττές επιβαρύνσεις από αγροχημικά.”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ