ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΔΕ, ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΥΘΜΕΝΟ ΘΡΑΣΟΣ…

“Γηράσκω δ’ αιεί πολλά διδασκόμενος” είχε πει ο Σόλωνας, και όσο ζω μαθαίνω λέει ο λαός. Εγώ πάλι λέω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε συνδικαλιστές των ΣΥΝΕΚ στη Λάρισα, ένα μεγάλο ευχαριστώ επειδή μετά από τόσα χρόνια στη δημοσιογραφία μου έμαθαν ότι πρέπει να παίρνω την άδεια τους για να δημοσιεύω πραγματικές ειδήσεις για εκπαιδευτικά θέματα, που αν μη τί άλλο μονοπωλούν το ενδιαφέρον του εκπαιδευτικού κόσμου.

Χθες η σελίδα paidis.com δημοσίευσε το παραλήρημα της συνδικαλίστριας, κ. Ερμίνας Μαγαλιού, μέλους του δ.σ. της ΕΛΜΕ και διορισμένης στο διευρυμένο ΠΥΣΔΕ Λάρισας που συστήθηκε για την αξιολόγηση των υποψηφίων διευθυντών σχολείων β/βαθμιας στο νομό, η οποία μας εγκαλούσε, άκουσον – άκουσον, γιατί κάνουμε τη δουλειά μας και δημοσιεύουμε ρεπορτάζ και άρθρα για το πρωτάκουστο γεγονός της καθυστερημένης υποβολής δηλώσεων προτίμησης και αιτήσεων από κάποιους υποψήφιους διευθυντές, οι οποίοι σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους τους, χρησιμοποίησαν το ηλεκτρονικό σύστημα μετά από τη λήξη της προθεσμίας, ή υπέβαλαν χειρόγραφα αιτήσεις, σχεδόν δύο 24ωρα μετά από τη λήξη της διαδικασίας για τους …υπόλοιπους.

Αντι η συγκεκριμένη συνδικαλίστρια να απολογηθεί για αυτό το πρωτάκουστο συμβάν, που κατά τη γνώμη μας είναι το απαύγασμα της αδιαφάνειας και της συναλλαγής, κάτι που δεν έκανε ούτε ενώπιον των συναδέλφων της στη συνέλευση της ΕΛΜΕ προεκλογικά, προσπάθησε να βρει υπόγειες διαδρομές μεταξύ της σελίδας και της διοίκησης της εκπαίδευσης κάνοντας πολλάκις λόγο για διαρροές και για δημοσιεύματα, ξεχνώντας σκόπιμα ότι ο δημοσιογράφος κάνει έρευνα, έχει πηγές και διασταυρώνει πληροφορίες πριν δημοσιεύσει το κάθε ρεπορτάζ. Ακόμη χειρότερα, επιχείρησε να κάνει και λογοκρισία ψάχνοντας να βρει σκοπιμότητες πίσω από δημοσιευμένο με ονοματεπώνυμο άρθρο, που ήταν και απάντηση σε ανακοίνωση αιρετού εμπλεκόμενου στο θέμα των εκπρόθεσμων αιτήσεων και δηλώσεων.

Αντί η εν λόγω συνδικαλίστρια και διορισμένη, ποιος ξέρει με ποια κριτήρια, στο διευρυμένο ΠΥΣΔΕ να εξηγήσει στους συναδέλφους της τί ακριβώς έγινε και υποβλήθηκαν δηλώσεις προτίμησης μετά το πέρας της προθεσμίας και όχι μόνο για λίγα λεπτά, αλλά και για ώρες, ή γιατί το ΠΥΣΔΕ δέχθηκε αιτήσεις μετά από τουλάχιστον 1 εικοσιτετράωρο, όταν μάλιστα ένας από αυτούς που έκαναν την εκπρόθεσμη αίτηση υποστήριξε στη συνέλευση της ΕΛΜΕ ότι ειδοποιήθηκε(!)από κάποιον να έλθει και να κάνει αίτηση εκπρόθεσμα, προσπαθεί να θολώσει τα νερά επιχειρώντας να κάνει μέρος του προβλήματος τη σελίδα και τα ρεπορτάζ, μιλώντας αναπόδεικτα για διαρροές και για κατευθυνόμενα ρεπορτάζ, ξεχνώντας ότι η σελίδα εδώ και πολλά χρόνια κάνει αξιόπιστο και γενικά αποδεκτό εκπαιδευτικό ρεπορτάζ.

Φυσικά στο ίδιο μήκος κύματος με το διορισμένο μέλος του διευρυμένου ΠΥΣΔΕ, κινήθηκε και άλλος συνδικαλιστής των ΣΥΝΕΚ ο οποίος προτίμησε να σχολιάσει τα ρεπορτάζ της σελίδας σε άλλη ιστοσελίδα, δείγμα του πώς αντιλαμβάνεται τη δημοσιογραφία και τη δεοντολογία.

Δεν πρόκειται να χύσουμε άλλο μελάνι και να ασχοληθούμε με τους εν λόγω συνδικαλιστές, το μόνο που θα τους πούμε είναι να απευθυνθούν στους συναδέλφους τους, να τους εξηγήσουν τα όσα έγιναν, και να τους πουν αν υπάρχουν υπόγειες διαδρομές μεταξύ συνδικαλιστών, όταν αποδέχονται και δεν καταγγέλουν τις δικαιολογίες κάποιων οι οποίοι γνώριζαν για τη λειτουργία του συστήματος υποδοχής δηλώσεων μετά τη λήξη της προθεσμίας.

Αυτοί λοιπόν πριν γίνουν κυβερνητικοί συνδικαλιστές, σήκωναν τη σημαία της διαφάνειας, σήμερα κάνουν τα στραβά μάτια σε αδιαφανείς διαδικασίες και σε πρακτικές που είναι κατακριτέες από τους πολλούς.

Τέλος, τους ενημερώνουμε ότι με το να μας εγκαλούν για τα αληθή ρεπορτάζ μας επιχειρώντας να βρουν πίσω από τις πληροφορίες που δημοσιεύσαμε και τις οποίες δεν διέψευσαν -γιατί δεν μπορούν- διαρροές και υπόγειες διαδρομές, δεν πετυχαίνουν απολύτως τίποτα. Αντίθετα, εκτίθενται σε έναν κλάδο που άλλα περίμενε από αυτούς.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ