ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ

Το θέμα “των μεγάλων κενών των Νοσοκομείων λόγω αποχώρησης των επικουρικών ιατρών” φέρνει στη Βουλή ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, συνυπογράφοντας σχετική ερώτηση του Τομεάρχη Υγείας της ΝΔ κ. Βασίλη Οικονόμου, επανέρχεται στο ζήτημα που έχει προκύψει με τους επικουρικούς ιατρούς, καθώς απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε μη νόμιμη την παράταση των συμβάσεων 2.100 επικουρικών ιατρών, με αποτέλεσμα έως το τέλος του έτους να πρέπει να περάσουν σταδιακά την πόρτα εξόδου του ΕΣΥ.

Οι ερωτώντες βουλευτές κάνουν λόγο για “πλήγμα στο δημόσιο σύστημα  υγείας”, καθώς όπως αναφέρουν, “οι επικουρικοί (συμβασιούχοι) γιατροί καλύπτουν πάγιες ανάγκες μέσα στα δημόσια νοσοκομεία και χωρίς αυτούς θα προκύψουν προβλήματα στη λειτουργία ολόκληρων τμημάτων και κλινικών.

Στο ιατρικό, δε, προσωπικό, πρέπει να προστεθεί και το λοιπό επικουρικό προσωπικό (νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί κλπ) που αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα και υφίσταται τις ίδιες συνέπειες της ανεύθυνης πολιτικής της Κυβέρνησης”.

Οι βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλογίζουν ευθύνες στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για τα τεράστια κενά που υπάρχουν στα Νοσοκομεία, καθώς όπως υποστηρίζουν, “στο ΕΣΥ απασχολούνται περίπου 7.000 γιατροί και οι κενές θέσεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών είναι περίπου 6.500!!”.

Μείζον θέμα έχει προκύψει και με την πληρωμή των επικουρικών ιατρών, με τους βουλευτές της ΝΔ να δηλώνουν ότι “το Υπουργείο Υγείας ακόμη δεν έχει γνωστοποιήσει  πως σκοπεύει να το αντιμετωπίσει συνολικά”.

Αναλυτικά τα ερωτήματα των βουλευτών της ΝΔ:

1.Πότε και με ποιον τρόπο σκοπεύετε να δώσετε λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με την μισθοδοσία των επικουρικών του ΕΣΥ;

2.Πως σκοπεύετε να καλύψετε τα κενά που θα προκύψουν από την απόλυση των επικουρικών και για πιο διάστημα υπολογίζετε ότι θα παραμείνουν ακάλυπτα τα νοσοκομεία της χώρας έως ότου δεήσετε να επαναπροκηρύξετε τις κενές θέσεις;

3.Εμμένετε στις δηλώσεις που κάνατε απευθυνόμενος στους εκπροσώπους εργαζομένων στα Νοσοκομεία ότι δεν θα γίνει παράταση των συμβάσεων των επικουρικών ιατρών και ότι θα αποχωρήσουν άπαντες έως τις 31-12-2018; Εξακολουθείτε να ισχυρίζεστε ότι αν τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα από ίδια έσοδα για να καλύψουν τις ανάγκες μισθοδοσίας, οι αποχωρούντες ιατροί ΔΕΝ πρόκειται να αντικατασταθούν; Πώς φαντάζεστε ότι τα νοσοκομεία θα έχουν ίδια έσοδα (και πλεονάσματα), όταν ο προϋπολογισμός τους είναι φέτος μειωμένος κατά 300 εκ. ευρώ και παράλληλα δεν έχετε δώσει δυνατότητες για συμπράξεις στην εκτέλεση ιατρικού έργου;

4.Ποιο είναι το σχέδιο σας για την κάλυψη των τεράστιων κενών που υπάρχουν στα Νοσοκομεία όλης της χώρας;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ