ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Έχετε συγκεκριμένο σχέδιο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση; Αν ναι, σε ποιο στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται; Πότε σκοπεύετε να θέσετε το εν λόγω νομοσχέδιο υπ’ όψιν της εκπαιδευτικής κοινότητας και της Βουλής, δεδομένων μάλιστα των δηλώσεών σας ότι το νέο σύστημα θα εφαρμοσθεί για τους μαθητές

που θα φοιτήσουν στη Β’ Λυκείου τον φετινό Σεπτέμβριο;».

Αυτά τα καίρια ερωτήματα θέτουν 48 βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, στον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, καθώς σε λίγους μήνες η σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της και η ασάφεια για τον τρόπο εισαγωγής των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, παραμένει!

 

Στην ερώτηση, με πρώτη υπογράφουσα την Τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ, βουλευτή Επικρατείας κ. Νίκη Κεραμέως, οι βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνοντας μια “σύντομη αναδρομή” στις κυβερνητικές παλινωδίες σχετικά με τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, επισημαίνουν:

 

«Από τις αρχές Μαΐου 2017, οπότε ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, με σωρεία αντικρουόμενων δηλώσεων, συνεχίζεται με συνέπεια να εμπαίζεται σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα και η κοινωνία.

Συγκεκριμένα:

Ο κ. Γαβρόγλου, λιγότερο από 24 ώρες μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, δήλωνε ότι δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει πώς θα μπαίνουν τα παιδιά στο Πανεπιστήμιο γιατί δεν το ξέρει!

Τον Ιούνιο 2017, διαβεβαίωνε ότι η εισαγωγή στις ανώτατες σχολές θα γίνεται χωρίς εξετάσεις, αλλά με το απολυτήριο Λυκείου.

Στις αρχές Ιουλίου 2017, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), παρουσίασε το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, βασιζόμενο στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Στα μέσα Αυγούστου 2017, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι το νέο σύστημα πρόσβασης στα Πανεπιστήμια θα προκύπτει «αυτομάτως» από τη νέα δομή του Λυκείου, χωρίς καμία περαιτέρω εξήγηση.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο κ. Γαβρόγλου δήλωνε ότι πρέπει να αλλάξει το ισχύον σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, όχι όμως και να καταργηθούν οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στα τέλη Αυγούστου 2017, ενόψει της ΔΕΘ, ο κ. Γαβρόγλου έδωσε στη δημοσιότητα κάποιες σκέψεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση του Λυκείου και του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προβλέποντας μάλιστα διπλές πανελλαδικές εξετάσεις, ανακοινώνοντας ότι σύντομα θα κατατίθετο σε δημόσια διαβούλευση σχετικό νομοσχέδιο, με βάση την πρόταση του ΙΕΠ.

Τον Νοέμβριο 2017, ο Πρόεδρος του ΙΕΠ τόνιζε ότι το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να κοινοποιήσει το σχέδιο πρόσβασης στα ΑΕΙ το αργότερο τον Ιανουάριο του 2018.

Στα μέσα Ιανουαρίου 2018, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε πως το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούνιο του 2020. Επίσης ότι θα είναι διαφορετικός ο τρόπος εισαγωγής με κυρίαρχη λογική για την εισαγωγή τον βαθμό του απολυτηρίου».

Οι ερωτώντες βουλευτές, τέλος, καταλογίζουν ευθύνες στην ηγεσία του Υπουργείου, καθώς “μέχρι σήμερα, δεν έχει κατατεθεί κανένα σχετικό νομοσχέδιο είτε στη δημόσια διαβούλευση είτε στη Βουλή”, τη στιγμή, μάλιστα, “που ο τρόπος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχει επανειλημμένως αποτελέσει για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αντικείμενο δημαγωγίας και λαϊκισμού”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ